Украйна се изтегли от Авдийвка

Това е първото важно решение на генерал Олександър Тарнавски
17 фев 2024 08:15, Нели Христова
480
Украйна се изтегли от Авдийвка
Снимка: БГНЕС

"Въз основа на оперативната обстановка около Авдийвка, за да избегнем обкръжаване и да запазим живота и здравето на военнослужещите, реших да изтегля нашите части от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни линии".

Това заяви генерал Олександър Тарнавски, който командва район на Авдийвка. Изтеглянето на украинците е следствие от засиления руски натиск върху източния град, който се наблюдава през последните седмици, предаде АФП.

Това е значителна символична победа за Русия преди годишнината от началото на инвазията на 24 февруари и най-значителната й териториална придобивка, откакто превзе Бахмут през май миналата година.

"В ситуация, в която врагът настъпва върху труповете на собствените си войници с предимство на обстрела десет към едно, при постоянна бомбардировка, това е единственото правилно решение", каза Тарнавски.

"Обкръжаването беше предотвратено, личният състав беше изтеглен, а нашите войници заеха отбрана на определените линии", добави той.

Това е първото важно решение на новия военен началник на Украйна Олександър Сирски след назначаването му на 8 февруари, който заяви, че то е за запазване на живота на войниците и предотвратяване на обкръжаването им.

"Реших да изтегля нашите части от града и да премина към отбрана на по-благоприятни линии", написа Сирски във Facebook малко преди съобщението на Тарнавски.

"Нашите войници изпълниха достойно военния си дълг, направиха всичко възможно да унищожат най-добрите руски военни части и нанесоха значителни загуби на врага", заяви Сирски.

Авдиевка, която преди руската инвазия имаше около 34 000 жители, има важна символична стойност.

Индустриалният град се намира в Донецката област на Украйна, която е свидетел на най-тежките боеве по време на почти двегодишната руска инвазия и за която Кремъл твърди, че е част от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


480
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Укритата дали си вярват? Загуби 10 към едно? При положение, че всеки ден губят по 1000+ войника, значи руснаците трябва да губят по 10 000 на ден. 40 дена от настъпването в Авдеевка - значи 400 000 загуби за руската армия, която е 600 000 общо на укро-територията. Ми още 20 дена и няма да има руснаци на тая територия? Само дето жертвите са едно към едно, само дето укритата не се изтеглят, а са обградени и се предават.
341
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 306 Нищо чудно. В интернета има филмче как Сирски марширува на червения площад под червеното знаме, първи в редицата си. Тогава тъкмо е завършвал московското военно училище за командири на червената армия. По това време е завършвал 4-ти курс.
340
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Христо Христов След като част от бягащите от коксохима ги изтрепаха руснаците, част от бягащите се върнаха обратно. Другите продължиха да бягат под постоянните обстрели и бомбардировки от руснаците. След няколко дни ще стане ясно каква част от тях са пристигнали след бягството и каква част са останали да се търкалят в калта по полетата около Авдеевка
339
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Да, "изтегля" се към Киев. След някой и друг месец ще гледаме парада им на "Майдан незалежности" и после трибунала над най-изявените укро фашисти!
338
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Как, Русия се изтегля от Москва?
337
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Понеже казаха, че настъплението на запада се движело по план - някой знае ли кога е планувано изтеглянето от Киев, че искам да си взема чипс и да го гледам по телевизията?
336
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 331 Уважаеми г-н императоре и фелдмаршал Наполеоне, много Ви моля специалисте по военното дело, да ни осветите с уникалния си "интелект" по тая тема, като развиете глууупостите си в един подробен фейлетон по темата. Все пак, ценния Ви интелект и жизнен опит не бива да пропадне само в един коментар от два реда, нали?
335
1
 
14
 
! Отговори
Jojo преди 3 месеца
По-скоро беше пометена.
334
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Папагали почвайте - Слава... докато още я има!
333
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 335 Ти явно пишеш от окопите и бягаш заедно с тях, щом си толкова убеден какво точно правят украинците? А чувал ли си за Интернет? *** разтърси се да видиш как точно бягат и как се предават на руснаците
332
2
 
27
 
! Отговори
Пояснявам!!! преди 3 месеца
Украинската армия не отстъпва-тя се прегрупира.Зеленски не шмърка кока-той се тонизира.Никой от вас не е взел и един цент за въсхвала на укрофашизма-били сте финансово стимулирани.Днес БГ е независима медия-така си е ,не е зависима от Русия...само.
331
2
 
14
 
! Отговори
бай Гошо преди 3 месеца
да де, ама прави впечатление, че вече тук не изтриват неудобните постове - тези, които не са най-ласкави към т.нар. Укриана, така да го кажем. Май са разбрали накъде духа вятъра
330
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "Слагам отлична оценка 6 на ВСУ..." ----- посмъртно хихихи
329
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много ме кефят язовците: "не сме оградени, само стрелят по нас от 360 градуса". Е скоро няма да са мъртви, само ще са предислоцирани при бандерата им.
328
2
 
21
 
! Отговори
До 333 преди 3 месеца
Елитът на Вагнер според теб затворниците с доживотна присъда ли са? Елитът на Вагнер изобщо не е в Украйна, а е в Африка. А м/у другото какво стана с Азов. Първо в Мариупол, а сега в Авдеевка. На 2 пъти по идентичен начин беше разбивано най-доброто украинско формирование... заклещено в подземията на някой завод като плъхове.
327
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Украинците отстъпват на заден ход, стреляйки с автоматни откоси пращайки руски зoмбита в гpoбищата, а когато руснетата отстъпват, бягат презглава и пискат!
326
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Браво "В Украйна има още 458 градчета като Авдеевка" ------------ оо, да. В 404 във всяко село имат бункери, тунели, заводи, подземни складове.. айде по-сериозно!
325
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Всеки ден 1300 рускифашисти поемаха към концерт на Кобзон край Авдеевка. Край Бахмут бе унищожен елитът на Вагнер,край Авдеевка елитът на московския Вермахт!
324
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен "Всеки ден 1300 рускифашисти..." ------------- ооо, да. Това е върхът на окро-кравароо пропагандата - всеки ден по 10000 руснака и още 10000000 затворника. Като мина половин година и се започна - милиони затворници на свобода убиват, крадат, изн..лват и т.н. И като погледнеш цифрите 40 000 наети затворници, от тях 32 000 освободени.. што тай стана бе тр000лове? Нали заторниците ги пращаха само с лопати за да хабят патроните на хохлите.. ??? хихихих
323
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Слагам отлична оценка 6 на ВСУ, а на Koлxoза средна оценка 3! Средна работа!