Украйна се изтегли от Авдийвка

Това е първото важно решение на генерал Олександър Тарнавски
17 фев 2024 08:15, Нели Христова
480
Украйна се изтегли от Авдийвка
Снимка: БГНЕС

"Въз основа на оперативната обстановка около Авдийвка, за да избегнем обкръжаване и да запазим живота и здравето на военнослужещите, реших да изтегля нашите части от града и да преминем към отбрана на по-благоприятни линии".

Това заяви генерал Олександър Тарнавски, който командва район на Авдийвка. Изтеглянето на украинците е следствие от засиления руски натиск върху източния град, който се наблюдава през последните седмици, предаде АФП.

Това е значителна символична победа за Русия преди годишнината от началото на инвазията на 24 февруари и най-значителната й териториална придобивка, откакто превзе Бахмут през май миналата година.

"В ситуация, в която врагът настъпва върху труповете на собствените си войници с предимство на обстрела десет към едно, при постоянна бомбардировка, това е единственото правилно решение", каза Тарнавски.

"Обкръжаването беше предотвратено, личният състав беше изтеглен, а нашите войници заеха отбрана на определените линии", добави той.

Това е първото важно решение на новия военен началник на Украйна Олександър Сирски след назначаването му на 8 февруари, който заяви, че то е за запазване на живота на войниците и предотвратяване на обкръжаването им.

"Реших да изтегля нашите части от града и да премина към отбрана на по-благоприятни линии", написа Сирски във Facebook малко преди съобщението на Тарнавски.

"Нашите войници изпълниха достойно военния си дълг, направиха всичко възможно да унищожат най-добрите руски военни части и нанесоха значителни загуби на врага", заяви Сирски.

Авдиевка, която преди руската инвазия имаше около 34 000 жители, има важна символична стойност.

Индустриалният град се намира в Донецката област на Украйна, която е свидетел на най-тежките боеве по време на почти двегодишната руска инвазия и за която Кремъл твърди, че е част от Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


480
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
362
1
 
25
 
! Отговори
Факт преди 2 месеца
Значението на Авдеевка беше, че позволява обстрелът на Донецк да се извършва евтино, с артилерия. Сега пак е досегаем, но на в пъти по-висока цена.
361
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На 9 май парад в Берлин!
360
2
 
17
 
! Отговори
Костадиновист преди 2 месеца
Пътят към Берлин е открит! Няма повече укрепления!
359
1
 
4
 
! Отговори
язовец преди 2 месеца
До Анонимен "Нали бяха обкръжени в котел?" -------------- няма такова нещо, само ги стрелят от 360 градуса
358
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нали бяха обкръжени в котел?
357
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това ша да е част от оная прословута украинска контраофанзива?
356
3
 
24
 
! Отговори
ха ха преди 2 месеца
До Сата НАТО ... Това по данни на Укро медиите ли е , дето писаха за героичното изтегляне на "по-благоприятни позиции" на укросите.... И какво ? Битката при Авдеевка струвала на Рашата половин милион задинали а отстъпващите смели украински супермени при изтеглянето си имали само двама ранени., като единия само си прищипал пръста а другия стъпал накриво на някакво камъче ... Загинали няма при "изтеглянето" .... Нали ?
355
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А колко укро-хохлостанци останаха заклещени там?
354
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Късно е чадо , мандалото хлопна.
353
24
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 месеца
Някога се смяташе, че на Просията ще и струва 150 хил войници, за да превземе Украйна. Реално се оказа, че само до Авдеевка им струваше половин милион войска и почти половината от бойната техника. И това само защото американците спряха да доставят боеприпаси.
352
6
 
7
 
! Отговори
Историк преди 2 месеца
До Стефан ... БКП наистина имаше почти МИЛИОН комуниста в редиците си ... ама не забравяй и БЛИЗО ДВА МИЛИОНА ДОНОСНИКА и още толккова симпатизанти и кандидат комунисти .... Манифестациите на 9 септември ВСЯКА ГОДИНА бяха като потоп по улиците на всеки български град. Море от ухилени мууцуни развяващи червени знамена , които след 10 ноември изведнАж станаха "антикомунисти" ... и замениха ругатните срещу "проднилия Запад" с ругатни по "изостанала Раша" .... СЛУГИ, СЪР! Наведени ниско слуги.
351
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Човек си личи по името.
350
4
 
11
 
! Отговори
Хунка преди 2 месеца
Русия след две години превзе Авдеевка на 9 км от Донецк. Сега пътят към Киев е отворен.
349
3
 
2
 
! Отговори
Хунка преди 2 месеца
До Стефан---какъв е въпросът на който чакаш отговор.
348
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Русия превзела Авдеевка
347
6
 
15
 
! Отговори
Стефан преди 2 месеца
Аз пък мислех че Украина се изтегли преди 3 дена. Имам съсед който си прибра жълто- синьото знаме. Досетих се че нещо става. Ще пиша щом го видя даслага българското а после защо не и руското. Типичен българин. Когато СССР контролираше тези географски ширини, БКП имаше 900 000 члена. Сега поне 900 000 евроатлантика. Така ли ще я караме? Я се замислете. Чакам отговор. Цивилизован ако може. Благодаря.
346
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо тогава толкова пленниц имат като са се изтеглили?Командир на рота на Азов вчера даваше в плен интервю на руски журналисти
345
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен "Укритата дали си вярват?" ---------- малко вероятно. След като дори и спонсорите не подкрепят лъжите им. Примерно, наглосаските януари месец обявиха, че убиитите руснаци от началото на войната са около 70 000, което доста сериозно се различава от това, което хохолпропинформ пее денонощно.
344
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 277 Не хиляди а десетки хиляди, а с тези които са консервирани на съхранение стотици хиляди.
343
4
 
16
 
! Отговори
Батко Зеленския преди 2 месеца
Укросите казват,че в авдеека са загинали хиляди руснаци.В същото време казват че руснаците ги превъзхождат 10:1 във въоръжение.Следователно нацистите са загубили десетки хиляди дрогиняци.Проста сметка