Гърците харчат 50% от една минимална заплата за храна

За половината храненето извън дома е лукс
39
Гърците харчат 50% от една минимална заплата за храна
Снимка: Pixabay

Половината от една минимална заплата остава в магазина за хранителни стоки, ако човек живее в Гърция. Това показва изследване на Атинския университет по икономика и бизнес сред домакинствата в южната ни съседка.
Едно гръцко домакинство месечно дава близо половин минимална заплата, която в момента е 780 евро, за да пазарува в хранителни магазини. Изследването е на маркетинговия отдел под ръководство на проф. Йоргос Балтас, който предостави специално за bTV изследването на университета.

Оказва се, че всяко домакинство харчи около 70 евро на едно пазаруване в супермаркета. Това е увеличение с 14,7% в сравнение с миналата година, когато тази сума е била 61 евро. Средното месечно пазаруване в момента е 370 евро.

За половината от запитаните, храненето извън дома е лукс, а 4 от 10 анкетирани са намалили консумацията на месо и месни продукти, както и вина, бири и спиртни напитки, защото цените са се повишили.

81% от анкетираните заявяват, че предпочитат гръцките продукти пред вносните, а за да се справят с управлението на семейния бюджет, домакинствата прибягват до редица практики.

93,2% от анкетираните казват, че пазаруват в три магазина, за да намерят най-добрите цени на продуктите. А 9 от 10 души поясняват, че преди да отидат в магазина, вече са се информирали за цените. Гръцкото правителство също се стреми да намали натиска на растящата инфлация върху семейните бюджети.

Една от мерките, които бяха предприети, беше свързана с въведената още през 2022 г. на т.н. „Домакинска кошница“ – списък от продукти, които са с трайно занижени цени и се изготвят от министерството на развитието и съдържа по един продукт от всички категории. В инициативата участват почти всички вериги хранителни магазини.  Този списък сега е разширен с „Кошница на Великия пост“, т.е. списък с продукти, които са свързани с храненето по време на пост и ще се прилага до 4 май (Велика събота). В него влизат варива, ориз, изделия от тесто, морски продукти и халва.

Към мерките на управляващите е и решението за поредно увеличение на размера на минималната работна заплата, а именно от 1 април тя да бъде над 800 евро. Съгласно плана на правителството  на Кириакос Мицотакис, минималният осигурителен праг ще стане 1500 евро през 2027 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: хранаГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
13
 
! Отговори
. преди 1 месец
Абе да , ама гърците доста похапват , пък и храната е качествена.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според ПП нашита заплата е много,но за леща и боб не стигат ,мошеници
9
2
 
5
 
! Отговори
Това на снимката преди 1 месец
не са гръцки продукти!
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ами турците :)))
7
5
 
7
 
! Отговори
селянин преди 1 месец
1 кой в гърция работи за мин заплата освен наши гастербайтери 2цените тука и у гръцко са еднакви на манджата говоря 3 400 юро дават наште работодатели но като цяла заплатаа кажете кой е по зле
6
3
 
17
 
! Отговори
??? преди 1 месец
Сега минималната заплата е Гърция е 780 евро (1526 лева) и от 1 април 2024 се планира да е 820 евро (1604 лева). Цените на храните в Гърция са по-ниски от цените в България и как става номера, че на гърците им трябва половин минимална заплата, което е 783 лева, а в България след задължителните удръжки от 933 лева минимална заплата остават 723,98 лева нетна заплата?
5
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
" ... решението за поредно увеличение на размера на минималната работна заплата, а именно от 1 април тя да бъде над 800 евро. Съгласно плана на правителството на Кириакос Мицотакис, минималният осигурителен праг ще стане 1500 евро през 2027 г. ". А в България защо шрез 2024 минималния осигурителен праг не е 1500 лева при минимална заплата от 933 лева? Това би било близо два пъти по-малко от в Гърция.
4
2
 
18
 
! Отговори
Shark преди 1 месец
Какви глупости говорите само. Заведенията в Атина са пълни всяка вечер.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То,нашите *** хванаха пайжини,вие за гърците сте се закахарили.
2
11
 
17
 
! Отговори
айде нЕма нуЖда преди 1 месец
Пак ли за фалирала Гърция, както ни плашеше Б.Борисов ?!
1
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А у нас цяла не стига не знам какво сте се захванали с гръцити.