Арестуваха вербуван от ФСБ агент, следял Христо Грозев

Той е продал данни на високопоставени служители
30 мар 2024 21:26, Александър Попов
235
Арестуваха вербуван от ФСБ агент, следял Христо Грозев

Егисто От, бивш служител на австрийското разузнаване, който е шпионирал разследващия журналист Христо Грозев, беше арестуван след публикуването на съвместно разследване на The Insider и Der Spiegel.

Според доклад на австрийския вестник Der Standard От е заподозрян, че е продал данни от смартфоните на трима високопоставени австрийски служители на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ). Данните са били извлечени, докато телефоните са били ремонтирани след повреда от вода.

От, тогава служител на австрийската Федерална служба за защита на конституцията и борба с тероризма (BVT), е предал данните, извлечени от смартфоните, на ФСБ през лятото на 2022 г. Информацията първоначално се е появила от Обединеното кралство в рамките на продължаващото британско разследване на Ян Марсалек, укриващия се бивш главен оперативен директор на германската фирма за разплащания Wirecard.

Прокурорите смятат, че От е използвал позицията си в службите, за да получи достъп до поверителната информация и след това да я продаде на друг бивш служител на австрийското контраразузнаване - Мартин Вайс, който на свой ред е работил за Ян Марсалек. Прокуратурата във Виена уточни, че в рамките на същия случай са арестувани двама души, но не назова публично името на втория заподозрян.

Откраднатите смартфони са принадлежали на: Михаел Клойбмюлер, който дълги години е бил началник на кабинета на австрийското министерство на вътрешните работи; директора на федералната полиция Михаел Такач и Гернот Майер, директор на Федералната служба за имиграция и убежище (BFA). Телефоните са били повредени в резултат на инцидент през 2017 г.: докато пътували по работа в Министерството на вътрешните работи, лодката, с която пътували служителите, се преобърнала и смартфоните им се озовали във водата. Техникът на BVT, натоварен със задачата да поправи устройствата от повредите, причинени от водата, след това копирал данните от устройствата и ги предал на От. Понастоящем срещу специалиста също се води разследване.

Частната кореспонденция от смартфона на Клойбмюлер по-късно се оказва във владение на пресата, което води до антикорупционно разследване срещу служителя. Данните от смартфоните на Такач и Майер не са публикувани. Както отбелязва Der Standard, От и неговите съучастници очевидно не са били в състояние да ги хакнат, което може би е причината да решат да ги предадат на ФСБ.

Бившият главен оперативен директор на Wirecard Ян Марсалек изчезна през юни 2020 г. заедно с няколко милиарда долара. Месец по-късно The Insider и Bellingcat успяха да докажат, че измамникът е избягал в Русия или Беларус и има дългогодишни връзки с ФСБ.

На 1 март тази година съвместно разследване на The Insider и Der Spiegel разкри подробности за начина, по който Марсалек е бил вербуван. Изданията споделиха и подробности за това как Марсалек е сътрудничил активно на Wagner Group, предавал е на Русия данните, които е получавал от работещите за него европейски разузнавачи, и е помогнал за организирането на наблюдението на Христо Грозев./БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още по темата: ФСБагентХристо Грозев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе много ми е интересно защо ползват тия от..шляци тогава американски продукти като айфони и тесли и много други западни стоки??!649
82
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
не познавам някой друг по света да ползва руски смартфон или телевизори ?
81
5
 
11
 
! Отговори
americano преди 1 месец
нито чипове могат да направят като хората, нито електрически коли, нито са добри във фармацията, нито имат престижни университети и т.н. и тн. ,хаха тотален бо*кл!уци!
80
14
 
10
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 месец
Руските борсуци да си отиват в расия.Нямат работа в Бг сайтове.Ареее чупка
79
7
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 1 месец
До До 98 Е! Ти нали си многополоватряпка ,с навряна отзад метла и евроатлантически ценности !
78
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя па ристю чист партизанин. Никой не го търси, ама той се крие. Страшен паля чо.
77
8
 
3
 
! Отговори
До 98 преди 1 месец
Дааа, не е рускатряпка като теб !
76
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А Ицката защо в момента се крие в САЩ и постоянно сменя местоположението си там? Един обикновен журналист би ли могъл да се възползва от услугите на американските служби?
75
8
 
10
 
! Отговори
Хи хи преди 1 месец
Отидох в магазина да търся български хладилник, компютър, пералня, ютия, телевизор. Обаче нямаше, изобщо не са получавали. Имали, но при лошия комунизъм....
74
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 89. Че Рашка нищо не може да произведе, това е ясно. Ти се похвали със своите достижения. Не се стеснявай.
73
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 92. Тя статията се явява нещо като негова реклама. Иначе не участвува в конкретния случай абсолютно никак.
72
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не вдигате ли прекалено много акциите на Христо Грозев?
71
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Рашка верността ли нищо не може да произведе и се опитва да търси в земните недра продукти като Самсунг, "за нуждите на отечествена икономика" по заръка на вожда диктатор Путин? *** копейки има ли във форума?
70
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А защо не разследват как САЩ и Великобритания взривиха Северен поток?
69
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 85. Той тоя не знае какви ги драска. Застинал е в мозъка някъде в 90-те години на миналия век и не е мръднал оттам. Напълнили са му главата с лозунги и сега ги раздава.
68
4
 
5
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
Той и бай Хитлер мислеше, че СССР не произвежда нищо.повече от *** - както мислеше и Путин - но реалността се оказа доста по-сурова.
67
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всичко си произвеждат в Русия, а това, че някой не може да намери в интернет какво се произвежда в Русия, говори лошо за него
66
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Месец по-късно The Insider и Bellingcat успяха да докажат, че измамникът е избягал в Русия или Беларус"..............Интересна концепция за "доказателство". Той е или в Русия, или в Беларус. Може да е или жив или мъртъв. Утре или ще вали, или ще е слънчево. Ние на това му казваме "предположения" поради липсата на конкретни доказателства, но явно там приемат на врачуването за сериозна журналистика.
65
7
 
5
 
! Отговори
1960 преди 1 месец
Баща ми купи хладилник "Минск" за баба ми на село. И досега работи. За това време аз смених три хладилника от ЕС.
64
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В про,сси,а са свикнали да копаят всичко от недрата на земята, нефт, диаманти, метали. Диктатора Путин поръча на правителството да организират изкопаване на Айфон, Миеле, Самсунг, Тошиба. Копаят вече 24 години и не са изкопали нито един продукт. Копейки прости