Българска банда открадна близо 54 млн. паунда от социални помощи във Великобритания

Парите отивали за луксозни коли, дрехи и скъпи часовници
Обновена: 11 апр 2024 09:45 | 11 апр 2024 09:09, Петър Бойчев
43
Българска банда открадна близо 54 млн. паунда от социални помощи във Великобритания
Снимка БГНЕС

Заловиха група българи, измамили данъкоплатците във Великобритания с повече от 54 милиона паунда. Гюнеш Али, Патриция Панева, Стоян Стоянов, Цвета Тодорова и Галина Николова успели да откраднат 53 901 959,82 лири от системата за разплащане Universal Credit.

Властите определят схемата като "невиждана". Парите са използвани за луксозни коли, модни дрехи и скъпи часовници. Петимата ни сънародници подали повече от 6000 фалшиви молби за държавни пари, използвайки сложна схема в Северен Лондон, съобщи Express.

В продължение на четири години и половина бандата прилагала хитрата схема чрез три магазина в Ууд Грийн. Освен това те разполагали с множество фалшиви самоличности, които използвали за подаване на фалшиви молби за обезщетения.

Всяко искане за обезщетение е получавало различен мобилен номер и е било придружено от множество съмнителни документи, включително договори за наем, фалшиви фишове за заплати и подправени писма от общопрактикуващи лекари, наемодатели и служители. Ако искането е било отхвърлено, те просто го внасяли отново, докато не бъде прието.

В някои случаи исканията се подавали, като се използват данните на истински хора. Тези лица взимали пари от бандата, за да бъде използвана тяхната самоличност. В схемата са използвани над сто банкови сметки.

В момента се провежда операция за възстановяване на загубените пари, като се предполага, че част от тях са били вложени в български имоти. Най-голямото досега разследване на измами с помощи в Обединеното кралство започва, когато служителите забелязват характерен модел в имената и адресите на заявителите.  След обиски на имоти на 5 май 2021 г. властите иземат повече от 900 устройства и откриват 750 000 лири в брой, скрити в куфар под легло.

След арестите активите на замесените лица са замразени. Полицията конфискува автомобили, включително Audi, дрехи от висок клас, бижута и часовници. Служителите откриват и пачки с банкноти по домовете им.

Али бил освободен в рамките на разследването, като мъжът успял да избяга в България. На 25 февруари 2023 г. обаче той е екстрадиран обратно в Обединеното кралство, за да се яви пред съда. Едно от местата, използвани за масовата измама, е български хранителен магазин на име Antonia Food в Ууд Грийн, Северен Лондон, предава NOVA.

38-годишната Николова, 27-годишният Стоянов, 52-годишната Тодорова, 33-годишният Али и 26-годишната Панева се признаха за виновни за измама и за престъпления, свързани с пране на пари, в кралския съд в Ууд Грийн. Те ще бъдат осъдени през май и ще бъдат изправени пред рекорден срок на лишаване от свобода.

Бен Рийд, специализиран прокурор в Дирекцията за тежка икономическа, организирана и международна престъпност към Кралската прокуратура, заяви пред The Sun: "Това е измама в промишлен мащаб, извършена от организирана престъпна група. Те извършиха продължителна атака срещу система, предназначена да подпомага най-уязвимите хора в нашето общество, и я третираха като машина за пари, за да финансират собствения си разкошен начин на живот".

"Ако се разхождахте по улицата в Ууд Грийн, щяхте да видите магазин на ъгъла и той щеше да изглежда законен. Ще влезете през входната врата и там ще има рафтове с храни и напитки. Но когато минете през задната част, ще откриете допълнителни помещения, в които има бюра и компютри. Именно от тези помещения бандата подава хиляди фалшиви искания за помощи към Министерството на труда и пенсиите, подкрепени с фалшиви документи като договори за наем, трудови договори и други подобни", добави той.

Депутатът Мел Страйд, държавен секретар на Министерството на труда и пенсиите, заяви: "Безкрайно се гордея с работата на следователите, които в сътрудничество с Кралската прокуратура разбиха тази организирана престъпна група. Днешните присъди подчертават нашия ангажимент да защитаваме парите на данъкоплатците и е съвсем правилно и справедливо да изправим пред съда тези, които крадат от държавния бюджет. Посланието ми е просто - ако извършвате измами с обезщетения, вие мамите данъкоплатците и ние ще ви хванем".

Министърът, отговарящ за борбата с измамите с обезщетения - Пол Мейнард, член на парламента, добави: "Нашите следователи работят неуморно, за да хванат измамниците с обезщетения, и този случай надгражда плана ни да спестим 1,3 милиарда лири от измами и грешки".

"В същото време нашият план за борба с измамите ще ни помогне да приложим дългосрочна стратегия за свеждане до минимум на измамите и грешките и за осигуряване на стойност и справедливост за данъкоплатците", добавя още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от Водещи мобилна
Мъж предупредил, че производството на Boeing е опасно, те обаче не го чули
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
1
 
! Отговори
ТОТЮ преди 3 седмици
Тази шайка и другата,шпионската,са срам за България.
36
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 3 седмици
само 54 милиона малко са англия колко векове граби и убива колониитенашите индиици им разказаха играта
35
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 седмици
Да се изпратят същите следователи да разплетат престъпните схеми в системата на здравеопазването, социалните грижи, данъчните служби и прочие в България.
34
1
 
1
 
! Отговори
sd преди 3 седмици
Ще ги подредят с едни хубави присъди. Това не ти е у нас - 2 год. условно за убийство.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прекалено са се дикитализирали и са улеснили процедурата едни и същи хора да получават пари по банка без институциите изобщо да са ги виждали някога на живо дали са реални.
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тия Българи са толкова българи колкото ружа Игнатова. Как ще подаваш молби без да ти вземат личната карта и да те проверят кой си. Това са сокересите те са хора на Сорос затова им улесняват кражбите я да е Българин . Ур ще му дадът а и работниците в социялните центрове са я пакита я индийци я Африканци, на Българи социялни помощи не се дават защото са считани за врагове на Глобалистката Ешкинази сафаридска-Хазарска мафия управляваща Сащ и Европа
31
1
 
1
 
! Отговори
ИВАНОВА преди 3 седмици
БРАВО!
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И тука ги имаме същите, ама са депутати и са си купили прокуратурата. В Англия обаче има закони и рано или късно ги хващат, а тука българина не иска съдебна реформа, хубаво му е да го крадат.
29
0
 
7
 
! Отговори
Тратата преди 3 седмици
Преди 2 години България е отказала да предаде на Великобритания въпросния Гюнеш Али да го съди, щот видите ли не предоставили английските власти достатъчно доказателства, че е виновен. То дали те не са предоставили доказателства или нашите са си го пазили - отделен въпрос.
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Пак ли бе???
27
0
 
9
 
! Отговори
1984 преди 3 седмици
То ако беше само във Великобритания. Правят същото в Испания и Франция с борсите за по 3 дена .
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Охааа. Връщайки парите сега.
25
0
 
10
 
! Отговори
бл преди 3 седмици
Пак ще ме гледат накриво в местното кафене. Как да им обясня че всички българи не са като онези българи! Как да им обясня че нямам сестра! Като си излежат дългите присъди, България трябва да поиска тяхната екстрадиция и да ги опандизи за подронване на престижа на държавата.
24
2
 
13
 
! Отговори
до 23 преди 3 седмици
Коя система не работи - нашата или тяхната? Щом могат да си позволят такива загуби благодарение на нашите римляни и без да ощетяват наистина нуждаещи се, май те са по-добре. И щом ги хванаха на 3тата година. Борисов ще става премиер пак в България, Пеевски е депутат от 10 години поне. Да питам ли колко са изцоцали те и в кое кошче са делата срещу тях?
23
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единственият извод е че така прехвалената английска система НЕ РАБОТИ,не може да имаш хиляди мъртви души и да не се забележи,а със сигурност не само тия нашенци дето са цуцали от системата,пише че загубите на година са повече от милиард...та нека англичаните първо си оправят и подредят тяхната къщичка,пък след това да ходят по света и да дават акъл кое как да се прави ..
22
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Все с хубави неща се прочуваме - шпионство за русия и кражби от помощи за соц слабите. Читави българи останаха ли?
21
1
 
0
 
! Отговори
Ббб преди 3 седмици
Супер!
20
1
 
20
 
! Отговори
Роки преди 3 седмици
Лакомията винаги те затрива. Взел си 50 милиона паунда... 3 млн да са останали за теб. Прибери се в България, докато не са те хванали и си живей като барон до края на живота....ама не...още и още. Сега заслужено ще изгният зад червените тухлички.
19
3
 
12
 
! Отговори
Хари преди 3 седмици
Българска банда във Великобритания откраднала 54 млн.паунда,родната банда,държавата-мафия, ежегодно краде с милиарди.Безнаказано!
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Прославиха ни пак. Едва ли са само тия.