Анализ: Неравенството на доходите расте в 60% от страните

Световната банка и МВФ го помпат
15 апр 2024 09:30, Стела Стоянова
31
Анализ: Неравенството на доходите расте в 60% от страните
Снимка БГНЕС

Неравенството на доходите е високо и расте в 60 на сто (64 от общо 106) от страните с ниски и средни доходи, взели помощи или заеми от Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Това сочат данни на нов анализ на "Оксфам", разпространен преди започващите днес пролетни срещи на МВФ и СБ и получен в БТА.

Данните показват, че неравенството на доходите през последното десетилетие расте в 37 страни, включително Буркина Фасо, Бурунди, Етиопия и Замбия и остава високо в общо 42 страни, сред което Гана, Хондурас и Мозамбик.

"МВФ и Световната банка казват, че борбата с неравенството е приоритет за тях, но в същото време подкрепят политики, които вбиват клин между богатите и останалите. Обикновените хора страдат все повече с всеки изминал ден заради намаленото обществено финансиране на здравеопазването, образованието и транспорт. Това лицемерие на високо ниво трябва да бъде прекратено", казва Кейт Доналд, шеф на офиса на "Оксфам" във Вашингтон.

"Миналата година Световната банка за прът път в 80-годишната си история се съгласи да започне борба с неравенството, което е знаков ход. Но ако банката е сериозна в тези си намерения, първият тест за тази политика е как да бъдат отпускани средства на най-бедните страни по света, което ще се обсъжда на пролетните срещи", допълва Доналд.

Дарителските вноски към Международната асоциация за развитие (IDA) на банката, която предоставя грантове или заеми с ниски лихви на най-бедните страни по света, повече от половината от които са в Африка, остават на едно и също равнище през последните години въпреки растящите нужди. Президентът на СБ Аджай Банга призова правителствата на страните дарители да направят следващите вноски към IDA "най-големите за всички времена".

Държавите с ниски доходи са изправени и пред дългова криза, което прави попълването на IDA още по-спешно. Растящите дългови и лихвени плащания отклоняват оскъдните ресурси от ключови сектори като образование, здравеопазване и социални грижи и заплашват да подрият трудно постигнатите цели на развитието. Въз основа на анализите на СБ "Оксфам" твърди, че страните, отговарящи на изискванията да получават помощи от IDA, са свръхзадлъжнели и е необходимо близо половината (45 на сто) от дълговете им да бъдат опростени.

По-високи данъци върху доходите и състоянието на богатите може да събере трилиони долари, за да попълни недостига в IDA и дупките във фондовете за развитие и борба срещу промените на климата в страните с ниски и средни доходи. Срещата на финансовите министри на страните от Г-20 във Вашингтон в рамките на пролетните среща може да изиграе важна роля при реализацията на тези инвестиции. Бразилия, която сега председателства Г-20, се обяви за глобален план, гарантиращ, че свръхбогатите ще плащат своята част. Франция подкрепи този проект, а всяко глобално споразумение трябва да гарантира, че свръхбогатите биват облагани достатъчно амбициозно, за да бъде намалено неравенството. Например, годишен нетен данък богатство в размер на 8 процента ще е необходим, за да свие богатството на милиардерите.

"Не можем да се крием зад извинението "не можем да си го позволим" - парите са налице. Те просто не текат в правилната посока. Държавите донори спешно трябва да увеличат вноските си в IDA, а Г-20 трябва да продължи по пътя за постигане на глобална сделка за облагане на супербогатите. Това е част от гаранциите, че богатите страни и богатите хора плащат справедлив дял в битката срещу неравенството и климатичната криза", заключава Доналд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от За да се разбираме
Знаците, че си имате работа с емоционално незрял мъж
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 30 : правих темплейти за wordpress. За три години имам над милион продадени, между 20 и 100 долара всяка. Сега си чопля по мои си проекти, ей така да си запълвам времето. Никой народ не съм ограбил, всичките ми пари са изкарани с честен труд и данъците платени до стотинка.
30
1
 
0
 
! Отговори
да 29-ти Е, айде преди 2 седмици
сега и таз добра. Точно пък велики фактори като теб какво правят тука в днесбг едва ли ще получим отговор на този философски въпрос. Определено си се пенсионирал преди 40, но силно ме съмнява ти да си изкарал парите. Освен ако парите ти не са изкарани от 200-300 ратаи на минималка (за да пестиш от осигуровки). Но както казах ме съмнява, нещо не ми мирише на компетенция около теб.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 25 : Твоята вяра не ми е нужна, благодаря. Всъщност на никой не е. Ти не си фактор.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 26 и 27 : Така ли ще постигнете равенството, вместо вие да се развивате да бъркате в джоба на другите? Хехе, опитайте, предвидил съм и тоя вариант. Нито стотинка за вас, защото така нямата стимул да си мръднете и пръста. Заминавайте на работа, мързеливци!
27
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ти си спрял да работиш, затова трябва да ти вземем парите, които си натрупал, за да изкараш отново милиони, защото си много способен и не се нуждаеш от тези натрупани и излишни пари.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ще ти запука, когато те обложим с европейски 50-60 процента данък, за да върнеш на обществото взетите от него пари.
25
0
 
0
 
! Отговори
да 24-ти преди 2 седмици
Силно ме съмнява, но щом казваш - вервам ти! :D
24
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 23 : Изобщо не ми пука за мирогледа ти, нито кой е на власт. Пенсионирал съм се преди 40 с няколко милиона зад гърба, които ми носят достатъчно пасивен доход за да не ме интересува. И преди да си казал нещо - 90% от тях са във финансови инструменти извън България.
23
1
 
0
 
! Отговори
да 22 Нищо, нали преди 2 седмици
затова си ти тука, да разширяваш мирогледи? Ама 5 човека или 200, това не прави "всички". От моя гледна точка ти си тоя с тесния мироглед, дори не подозираш до къде стига мафията. Само виж кои са ти в парламента, от там насетне коментара е излишен.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 21 : трябва да поработиш по въпроса за четене с разбиране. В коментар 20 е казано "тук, в България". Нещо да кажеш за Дронамикс, или Нексо? Или ICD soft, който има 5 милиона клиента по целият свят, които му снасят по $5 на месец всеки? Още имена мога да изброя, просто ти е тесен мирогледа.
21
3
 
1
 
! Отговори
17 и 20, вие в преди 2 седмици
коя държава живеете? Май не говорим за България.
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 14 : познавам хора тук, в България, които могат да купят Пеевски и обкръжението му с джобни пари. Правят стотици милиони годишно, но просто не се афишират. Живеят скромно, без скъпи изцеки като самолети и лимузини. Само глyпaцитe се бият в гърдите колко пари имат и се дуят.
19
3
 
0
 
! Отговори
бл.134 в Zап. парк преди 2 седмици
Слава на Америка.На ви грип , на ви война
18
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не може да има равенство в доходите, когато няма равенство в хората, каквото и да твърдят. Едните са по-добри от другите, и изкарват повече. Няма да приема че съм равен с продавачката в магазина, шофьора на баничарката или бачкатора в склада. Те са взели своите погрешни решения и сами са си избрали пътя, и аз не се чувствам виновен за това.
17
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 14 : Вече не. Останаха няколко изкопаеми от прехода, но основната част от капитала е в ръцете на млади и интелигентни хора, които направиха милиони от иновации, интернет и технологии - нещо за което старите мутри си нямат идея, и именно по тази причина не успяха да разберат и ги смачкат в зародиш.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
България има остра нужда от лява политика, но за съжаление единствената парламентарно представен уж лява партия БСП, не става за нищо.
15
1
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Това е либерализмът за който гласуват 60% от страните.
14
2
 
5
 
! Отговори
до 12-ти Странно, преди 2 седмици
у нас, в България най-богатите са доста посредствени хора. Сигурен ли си, че не става въпрос за обратна логика?
13
3
 
3
 
! Отговори
До 9 преди 2 седмици
Нищо подобно, в САЩ където е див капитализъм и там се чудят как да се справят със свръх богатите.
12
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 1: докато мисленето ти е на ниво "мусака" ще си стоиш беден. И то заслужено! Богатството не е за хора с нисък интелект.