Мутафчийски е притеснен от липсата на медсестри

Свободните позиции са около 29 хил.
Обновена: 13 май 2024 14:43 | 13 май 2024 14:43, Нели Христова
38
Мутафчийски е притеснен от липсата на медсестри
Снимка: БГНЕС

Ние сме искрено разтревожени за очертаващите се тенденции. Около 29 000 медицински сестри липсват, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия (ВМА) генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS. Много често се акцентира на това коя болница е закупила нов скенер, ядрено-магнитен резонанс, изкуствен интелект, робот, но основата на нашата професия е здравната грижа, коментира той. Основният човешки фактор е в основата на тази грижа, напомни Мутафчийски.

Медицинските сестри са най-близко до пациентите. Те усещат техните болки и страдания, те са медиаторът между лекаря и пациента, заяви също началникът на ВМА. Във всяка болница има недостиг на медицински сестри, посочи Мутафчийски. Въпреки че ВМА е привлекателно място за работа заради социалните придобивки, заради доброто заплащане, заради самата идея, че работиш в най-престижната болница, ние забелязваме "прегаряне" при нашите сестри, защото те са недостатъчни, посочи също той. По думите му обаче никакви пари не могат да компенсират това "прегаряне". И добави, че сме в дълг на медицинските сестри. Мутафчийски отбеляза и друг проблем, че на година около 170 лекари напускат системата.

По-рано днес в столичния храм "Свети Александър Невски" бе отслужен първият молебен за здравния служител. Това стана по предложение на генерал Мутафчийски, а от Светия синод са приели датата 12 май да бъде вписана в православния календар и всички епархии да отслужват молебен ежегодно на този ден. Датата е във връзка с Международния ден на сестринството, пише БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от Свободно време.
Нумерологична прогноза за 13 - 19 май
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
На Бойко и на магнитския контингента колко е умствения капацитет и на мигрантите????? Колкото да обират убиват и тероризират за готови пари. Киро вкара ли Ицо хазарта в министерството? Той не може ли да бие спринцовки и да слага абокати? Наркоза за операции не разбира ли от дозата?Всички престъпници с всякакъв сорт облаги и палати всеки шеф, господар, крал, кралица колко им акъла за образование и възпитание няма да говорим. Мутафчийски да пита в министерството *** за без пари ще бършат ли и
36
0
 
12
 
! Отговори
Митко 1 преди 1 седмица
Ами спрете да си купувате коли от по 100000 евро и да ги сменяте като им се напълни пепелника, а давайте на сестрите заплати, които да са поне на 1/10 от вашите и ще видиш какъв наплив на сестри ще има!!! И сега за кризата в здравната система пак ще изкарате виновни сестрите!!!
35
0
 
3
 
! Отговори
Съмнения преди 1 седмица
Не се показвай ,изчезвай.
34
1
 
13
 
! Отговори
Диди преди 1 седмица
Виновна е системата. Ежемесечни абдейти и щуротии от НЗОК , бумащина, само не и грижа за болния , защото не остава време . А за кражби и измами да не говорим ! Имахме едно от най добрите здравеопазване в Европа , даже и в света ( визирам периода 1975-2000) . Докъде я докарахме от това да ни управляват англосанксонски *** и *** !!!
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Верно? Чак сега? Когато се изнесоха вкупом от тук, поради това, че държавата и здравните заведения им се подиграваха години наред? Сетил се Марчо...
32
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Муфтажиите ако не са толкова алчни и не прибират всичките пари в бездънните си гуши ще има и сестри. Кой е луд да работи денонощно за жълти стотинки?
31
0
 
3
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 седмица
БГ-то риключо курса - народа е яко ЗЛЕ !
30
0
 
10
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Медсестрите са притеснени от липсата на Мутафчийски.
29
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Муфтаджийски е мултимилионер и не е прегорял...Дреме му за некви сестри...
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Прав е за парите и за прегарянето. Просто трябва да назначават повече хора, а не да изстискват наличните, дори срещу повече пари, само че повечето работодатели не го разбират. Да ти повишат заплатата, но да си от работа - в леглото и обратно, всеки ден, и да не виждаш почивка никога...колко хора искат така?
27
3
 
15
 
! Отговори
Смъртен преди 1 седмица
Няма страшно, хиляди хора яко ще измрат и няма да се нуждаят от сестри
26
5
 
6
 
! Отговори
хехе 2 преди 1 седмица
всичко читаво отдавна се изнесе от БГкочинката !
25
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Няма се притесняваш , има сестри , има всичко ...само че избягаха в другите държави .Сега предстои и тези които са тук независимо от какви професии и те да избягат . Не се плашете , тук в територията има понятие 34 години преход , политиката е супер и народа радосто напуска резервата ...
24
2
 
24
 
! Отговори
ВИНОВЕН преди 1 седмица
В България от 1989 г.няма нито един виновен политик за нищо.Колко министри на здравеопазването се смениха,колко шефове на болници(с тлъсти заплати) и бордове на директори минаха-те не виждаха ли,че се заформя проблем,който ще ескалира?На тях никога не им е пукало за гражданите.Знаят,че умират хора,но се раждат нови и когато се наложи на тях да търсят помощ отиват в Европа.Веждито къде се лекува-не в България.Здрав и прав,а колко деца и млади хора умряха междувременно.Хайде,гласувайте за Борисов!
23
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Следващите 6-7 години ще измрат 1 милион пенсионери и всичко ще се нареди от само себе си. Никой за нищо не се притеснява. Всичко е изчислено по 3.14.
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"....По думите му обаче никакви пари не могат да компенсират това ..." болшевика е като евреин - върти, сучи изкарва всякакви "аргументи" и пари не дава !
21
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мутафчийски, питай шефа ти, оново тлъстото и крадливото от Банкя, защо няма медицински сестри.
20
0
 
30
 
! Отговори
Mimoza преди 1 седмица
Добро утро, Генерал Мутафчийски! Чак сега ли се притеснихте??? Той проблема е от години и се говори за това от години! И едно голямо нищо!!! Май не е от притеснение, а започна предизборното плямпане...
19
3
 
17
 
! Отговори
АБЕ ГОДЖИ преди 1 седмица
ТО ЦЯЛТА ДЪРЖАВА НАПУСНА, ТУК ОСТАНАХА САМО РОМЕИ, ПЕНСИОНЕРИ И ***-АЙКИ! НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ ПО УЛИЦИТЕ КАКВИ СА ХОРАТА, А В ПРОВИНЦИЯТА Е ЛЕШ! НАЛИ ИСКАХТЕ ДЕМОКРАЦИЯ, ЕТО ВИ Я!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Стига сте се притеснявали. Намалете заплатите и влошете условията на труд. Само така ще се научат, че няма къде да бягат, защото Пеевски ще ги настигне и ще си получат заслуженото. и проблемът ще се реши.