Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици!

Ексминистър: Депутат бъркаше хабилитиран с рехабилитиран
Обновена: 9 дек 2010 14:28 | 8 дек 2010 13:00,
242
Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици!
Снимка: БГНЕС

"Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици, защото се дават много пари за образование. Фактите показват, че освен да искат пари, съсловията трябва да помислят за своето професионално израстване и за това каква продукция дават срещу получените пари".

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред ТВ7 резултатите от международното изследване на постиженията на учениците ПИСА, според които страната ни се нарежда на 46-о място измежду 65 страни по грамотност.

Данните показаха, че българските ученици все още се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. Основно те се затрудняват да работят с таблици, диаграми и графики, не могат да осмислят и анализират текстове, а една четвърт от тях смятат, че четенето е "празна загуба от време".

Според Борисов министърът на образованието Сергей Игнатов се старае и прави много в момента, "но това не е по силата на един човек".

"Виждате, че единственото, за което се протестира в България, е за пари, а не за програми и за обучения. Разбирам, че съсловията не са притеснени от резултатите, които дават", каза още премиерът.

"Положението няма как да е добро само с усилието на образователното министерство. Общият фон на грамотност в България е твърде нисък", коментира от своя страна и бившият образователен министър Даниел Вълчев пред Нова телевизия.

Той допълни, че децата може би не са толкова виновни.

Още по темата

"Да не би нашето поколение грамотно да пише", попита Вълчев и добави: "Имах един любим депутат по времето, когато аз бяха министър, който често ми задаваше въпроси по време на парламентарния контрол. Единият въпрос беше доста интересен – беше за хабилитираните лица в България, които той настойчиво наричаше рехабилитирани. И това е Народното събрание".

Вълчев цитира американско изследване, според което ключовият момент в това дали децата усвояват знание не са толкова учебниците, колкото преди всичко дисциплината.

"Колкото и да е добър учителят, учебниците, когато няма дисциплина в клас, децата нито чуват, нито разбират. Трябва да е ясно, че училището е институция. Отношението учител–ученик е формално. Необходимо е детето да знае, че правилата се спазват", поясни Вълчев.

Според него много трудно може да се даде еднозначна оценка на българското училищно образование.

"В България има много добри училища. Големият въпрос е, че има училища, в които положението е много тежко. Много трудно усредняваме и лошите примери трудно ги бутаме нагоре. Това, че едно дете има петица или шестица по нещо, не означава, че то вече знае", подчерта още Даниел Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 13 години
Виновни са и управляващите с т.нар. "хъхряшка интеграция". Виждал съм *** чаавета, докопали се до 5-6 клас, без да знаят буквите - но ги пускат да минават нагоре, да не ги загубят като бройка и да не би някой да писне, че ги дискриминират, като им пишат двойки и ги оставят да повтарят. И отсъствия не им пишат, макар че не се вясват в училище.И да - дисциплината е лоша, достойнството на учителите уронено.
126
2
 
4
 
! Отговори
Kon Fucius преди 13 години
Dajava v koiato upravliava naukata i razuma, bednotiata e sramna. Darjava v koiato upravliava prostotiata i i bezumieto, bogatstvoto e sramno.
125
2
 
11
 
! Отговори
wiktor преди 13 години
Ми то няма никакво уважение към институциите, към преподавателите, към родителите. Цари един пълен хаос. Много ясно, че ще са необразовани децата. Тая държава произвежда неграмотни и некултурни простаци. И тъй като семейството е най-малката структурна единица на обществото промените трябва да започнат от там.
124
2
 
13
 
! Отговори
перо преди 13 години
Защо имало неграмотни?! Шофер в градския транспорт взима повече от мед. сестра или учител/ка. Не че децата не могат да четат, просто пет пари на дават за това което четат.
123
1
 
3
 
! Отговори
Edi преди 13 години
Благодаря, подобно!
122
0
 
6
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Така е. И повечето ти се смеят в лицето или зад гърба на акъла, а ако случайно вдене нещо за а) и б) - пази боже, сляпо да прогледа. Ама нейсе, мисля че за инженерите има повече бъдеще, отколкото за учителите, защото началниците им по-скоро опират до резултатите от кадърността им. Успех!
121
1
 
8
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Желая всичко хубаво, а ако си от 5те% - кураж (майка ми и баща ми бяха от тях и аз съм се опитвал). Няма нищо по-добро, полезно и заслужаващо уважение от достоен учител или лекар, или инженер, или офицер.
120
3
 
14
 
! Отговори
ХМ преди 13 години
Абе тя системата си беше същата и преди 20 години пък не бяхме неграмотни. Май нещо не е наред в учениците.
119
1
 
8
 
! Отговори
гфт преди 13 години
какво и е на системата, ще ви кажа, възпитанието, което започва от първите години, в семейството, просто липсва , това е проблема.кой е виновен, много просто, ние сме си виновни.
118
2
 
3
 
! Отговори
Инженер преди 13 години
На Запад системата работи безотказно! Всичко живо, което става за нещо е там! :) Тукашните, с големите дипломи, се чудим как да ги учим на а и б... :)))
117
2
 
12
 
! Отговори
Атака преди 13 години
Абе в училище е като с ***!И там има права и задължения, ама задълженията никой не си ги спазва, а правата са толкоз преувеличени, че накрая винаги рефлектират на нормалните трудови хорица!Същата аналогия е и в училище - колкото някой е по-*** и нагъл, то толкова той повече права има!Последното мисля че се отнася не само за ученици, а и за цялата йерархия в образованието!И в крайна сметка основната цел ВЪЗПИТАНИЕТО създава такъв тип ученици!
116
2
 
9
 
! Отговори
Густав преди 13 години
Еми като видите,че алкохолик и човек,който е пребивал полицай в центъра на София е министър на културата ви е ясно къде е проблема!
115
1
 
3
 
! Отговори
Edi преди 13 години
Така казано няма как да не се съглася :)
114
2
 
23
 
! Отговори
Срам за всички нас ! преди 13 години
Нещо не е наред в тази държава, щом Шеф на фонд "Земеделие" се назначава с фалшива диплома, само защото ТАТИ познава Бочко. За какво им е на децата да учат. Те виждат, че в БАН взимат по 300-400 лева, а мутрите управляват и крадат милиарди. Милиционер, мутра и чалга певица - това са най-желаните професии от децата в Чалгария !
113
3
 
2
 
! Отговори
работещ преди 13 години
Нямам предвид, че да държиш на ред и дисциплина е комунизъм. Съгласен съм и че за да оцелееш в България трябва желязна психика. Повтарям обаче, че за да можеш да се реализираш като учител, лекар, инженер, офицер и пр., трябва комунистите (които още управляват всичко) поне да те толерират. Това става като или им се мазниш (70%) или приемаш техния манталитет и система (25%) или ги дресираш (5%). Ти вероятно говориш за 5те%, ама те са капка в морето, по отношение на системата.
112
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ми 20 години само крадете от тази държава бе !20 години държавата върви по инерция,нищо не се гради,само се краде и разсипва.Как да са ви умни децата.Господ забавя,но не забравя
111
2
 
15
 
! Отговори
Castor преди 13 години
Нещо не било наред! Нищо не е наред! Не е наред от много години! За ГЕРБ, образованието щеше да е основен приоритет, помните ли? Излезе, че приоритет са СРС - тата. Ченгесарска държава! Три пъти повече полиция на глава от населението от нормалния свят! Поне работа да вършеха! Много от ченгетата са си чисти бандити! Да ме извинят малкото съвестни служители на МВР!
110
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Полицейска държава е държава, в която полицаите печелят повече от учителите" Владимир Ленин
109
0
 
8
 
! Отговори
Атака преди 13 години
С няколко думи: - в МОН работят същите "гениални" инспектори, които одобряваха досегашните учебници; - ако се махнат РИО-тата нещата няма да се променят, само някой инспектор няма да може да нарежда свои хора; - директорите не се избират по кадърност; - масово учителите са връзкари или послушници; - старателните ученици винаги са потърпевши от развалянето на дисциплината, а няма адекватна реакция; - масово се пресисва и пак страдат тез дето учат; - учителите нямат права, но и не знаят!
108
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам как е направено това изследване. За мен е малко съмнително, но по принцип съм съгласен че днешната младеж много не си пада по четенето и вместо да пише домашни кълве във Скайпи и Фейсбук. Искам да кажа че има и такива които се интересуват от други неща. Преди месец се върна българския отбор по информатика от някакво международно. Половината наши деца носеха зланти медали, а останалите бяха в тройката. За такава малка страна това е достойно за уважение, за техния труд и постоянство