Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици!

Ексминистър: Депутат бъркаше хабилитиран с рехабилитиран
Обновена: 9 дек 2010 14:28 | 8 дек 2010 13:00,
242
Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици!
Снимка: БГНЕС

"Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици, защото се дават много пари за образование. Фактите показват, че освен да искат пари, съсловията трябва да помислят за своето професионално израстване и за това каква продукция дават срещу получените пари".

Така премиерът Бойко Борисов коментира пред ТВ7 резултатите от международното изследване на постиженията на учениците ПИСА, според които страната ни се нарежда на 46-о място измежду 65 страни по грамотност.

Данните показаха, че българските ученици все още се намират под критичния минимум от знания и умения за четивност. Основно те се затрудняват да работят с таблици, диаграми и графики, не могат да осмислят и анализират текстове, а една четвърт от тях смятат, че четенето е "празна загуба от време".

Според Борисов министърът на образованието Сергей Игнатов се старае и прави много в момента, "но това не е по силата на един човек".

"Виждате, че единственото, за което се протестира в България, е за пари, а не за програми и за обучения. Разбирам, че съсловията не са притеснени от резултатите, които дават", каза още премиерът.

"Положението няма как да е добро само с усилието на образователното министерство. Общият фон на грамотност в България е твърде нисък", коментира от своя страна и бившият образователен министър Даниел Вълчев пред Нова телевизия.

Той допълни, че децата може би не са толкова виновни.

Още по темата

"Да не би нашето поколение грамотно да пише", попита Вълчев и добави: "Имах един любим депутат по времето, когато аз бяха министър, който често ми задаваше въпроси по време на парламентарния контрол. Единият въпрос беше доста интересен – беше за хабилитираните лица в България, които той настойчиво наричаше рехабилитирани. И това е Народното събрание".

Вълчев цитира американско изследване, според което ключовият момент в това дали децата усвояват знание не са толкова учебниците, колкото преди всичко дисциплината.

"Колкото и да е добър учителят, учебниците, когато няма дисциплина в клас, децата нито чуват, нито разбират. Трябва да е ясно, че училището е институция. Отношението учител–ученик е формално. Необходимо е детето да знае, че правилата се спазват", поясни Вълчев.

Според него много трудно може да се даде еднозначна оценка на българското училищно образование.

"В България има много добри училища. Големият въпрос е, че има училища, в които положението е много тежко. Много трудно усредняваме и лошите примери трудно ги бутаме нагоре. Това, че едно дете има петица или шестица по нещо, не означава, че то вече знае", подчерта още Даниел Вълчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


242
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
7
 
2
 
! Отговори
до 119 преди 13 години
" Те виждат, че в БАН взимат по 300-400 лева"Много пари им дават на нашите учени егоисти. Работила съм там и знам как работят! Преоткриват колелото! Да им има човек самочувствието! А ако бяха стока щяха да спомогнат да се промени образоватерната системата , т.е методиката . Към момента от учебните институции излизат хора знаещи или незнаещи / беззначение/, най вече нищо неумеещи! С претенции! Все още в тази държава има срамен труд, а вероятно по точно е да се каже - труда е срамен!
146
0
 
16
 
! Отговори
Калоян преди 13 години
Като съвсем млад човек, завършил средното си образование преди 2 години, търся обяснението за въпросната статистика далеч от образователната система, а по-скоро на системата вкъщи. Учителите и системата са едни и същи с малки разлики както сега така и преди 10 години. Олигофренията обаче сред децата не е. Подайте глава на прозореца на началното училище във вашия квартал по време на някой учебен час и вижте с какво трябва да се справя един учител днес.
145
7
 
3
 
! Отговори
родител преди 13 години
Цялата система е сбъркана! Натоварват децата с излишна информация и то на висок стил. Учат много /като обем и сложност/ и затова не научават нищо! През материала се "препуска", защото е много голям и определено не за тях. Говоря за началния курс /детето ми е 3-ти клас/. За по-нататък просто не ми се мисли! Реве ми се!
144
3
 
10
 
! Отговори
но комент преди 13 години
за да е честно изследването ,трябва да се дадат данните по етнически групи.Всъщност, някой въобще знае ли колко процента са циганчетата примерно?И какви са резултатие при тях?
143
7
 
6
 
! Отговори
селски даскал преди 13 години
На Бойко все едно му бъркат в г*за като някои му иска пари. Ми то нормално, те парите са си лично негови, как така ще му ги искат.
142
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
В частните и скъпоплатените училища в България положението е ощте по- отчайващо. Там плащат родителите, кой мислиш, че ще пише на *** отсъствие или двойка? Нали после ще бъде привикан и "призован" това да не се повтаря, че тате е недоволен, ама не от свидната си издънка, а от учителя. И ще има реплики от рода на "Ти знайш ли ас кой съм , бе?"
141
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
За какво говорим: След около 50 години *** малцинство ще стане болшинство. Може. Ам нали те генерират най-много неграмотни. Тогава сигурно ще клоним към последното място
140
1
 
13
 
! Отговори
Ваня преди 13 години
..днес родителите застават зад гърба на децата,преди заставаха зад гърба на учителите и учениците нямаха избор,или учиш и ставаш човек,или ядеш бой,и пак учиш..,а дали ще станеш човек? България-страната на неограничените възможности!
139
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наред си е образователната система. Нещо не е наред с държавата, за да развъждаме толкова много ***.
138
2
 
9
 
! Отговори
tulski преди 13 години
По - добре по - малко хора да посещават училище, но да ходят с желание и да искат да се образоват, отколкото всичко живо поголовно, куцо, кьораво, сакато да ходи, на практика насила, защото било задължително, заради помощи или за да не стои у тях.Трябва да стане, като през Възраждането, образованието да бъде гордост и привилегия, а не задължение.
137
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Нещо не е наред в системата, за да има неграмотни ученици!"Добро Утро!Открихме Америка.
136
1
 
4
 
! Отговори
Грамотен преди 13 години
До 136: Защо критикуваш депутати, журналисти и други, след като самият ти си почти неграмотен! Главни букви в началото на изречението, запетайки, тирета - изобщо познати ли са ти от началните класове?! Най-големият проблем на българите ни е, че гредата в собствените си очи не виждаме, но ни дразни сламката в чуждите. И всеки говори за пари, но колко е заработил, за да ги получи, някой казва ли?
135
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Интересна теза!Въреки че ми звучи парадоксално!С "насилствено" образование нещата са отчайващи, представям си какви биха били, ако е само по желание?! Тук все пак не става дума да създаваме някакъв ограничен образован елит, на фона на цялото останало неграмотно население, ами говорим за общото ниво на съвременните млади хора!
134
1
 
4
 
! Отговори
аа преди 13 години
Да вземе да се премахне и раждането на хора, защото никой не ни пита дали искаме да се раждаме, раждат ни насилствено-задължително.
133
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Г-н Вълчев се държи като извършител на ПТР,който анализира причините за произшествието.Това е министърът,който въведе матурите и делигираните бюджети.И двете неща са еднакво лоши за образованието.Първо-матурите не дават обективна оценка за знанията на учениците.Тези,които учат изкарват около 4,тези,които преписват изкарват отличен.Делигираните бюджети правят училищата финансово зависими от учениците.Един директор никога няма да изключи ученик.Така учениците правят в училище,каквото си поискат.
132
6
 
7
 
! Отговори
tulski преди 13 години
Докато не се премахне задължително - насилственото образование, нещата няма да се оправят.
131
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
има депутати неграмотни, има журналисти неграмотни, има премиери неграмотни,има висши чиновници с фаршиви дипломив една неграмотна нация, където образованието не е ценност, а човека се оценява по връзките сино затова и научни работници вечее няма да има - кой ги цени в едно чалгаджийско и корумпирано общество? където всеки може да си купи диплома?
130
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Прекалената демокрация и липса на отговорност и в учениците и в родителите на първо място , и в незаинтересоваността на учителите до това водят. А и защо и е на мутренска държава грамотна младеж. После трябва да се дават и по-големи заплати..
129
11
 
5
 
! Отговори
SP преди 13 години
Аз пък мисля, че неграмотните ученици ги произвеждат държавните училища, просто държавата ни е изключително ***! Според мен не стоят така нещата в скъпоплатените частни училища.
128
1
 
8
 
! Отговори
Инженер преди 13 години
Усепх и на теб!Иначе, прав си, нямаме избор! Ще ги учим...или трябва да затваряме! ;) Радващото е, че все още има и такива, които ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ДА СЕ УЧАТ! Така че, както и в средното образование, всичко от човека си зависи. От възпитанието и от ценностите му! Има читави млади хора в България! Има надежда! Много важно е обаче, ние също да осъзнаем своята отговорност! Стига сме обвинявали само учителите и децата! Нека ние възпитаваме нашите деца така, че да осъзнават ползата и ценността на науката и образованието, пък после да имаме претенции към училището! Единствено наша - на родителите, е цялата отговорност! Наше задължение, наша работа е това! Няма кой да ни я свърши!!!