Училищата зад граница със специален закон

Той ще уреди статутът им и трябва да заработи догодина
29 юли 2011 15:08,
5
Училищата зад граница със специален закон
Сергей Игнатов, министър на образованието. Снимка: Булфото

“Статутът на българските училища зад граница ще бъде уреден в новия закон за предучилищното и училищното образование”, обяви в кулоарите на парламента министърът на образованието Сергей Игнатов.

Докато той бъде готов, се предвижда някои от тях да бъдат обявени за средищни или защитени. В момента работна група изяснява критериите.

По думите на Игнатов Министерството на образованието бърза със закона и с наредбата, защото сега се подготвя бюджетът за следващата година.

“Идеята е да бъде "хванат" периодът, преди да са готови окончателно разчетите, за да може от 2012 г. тези училища, които са гръбнакът на системата на нашето образование извън България, да получат този статут и да бъдат финансирани директно от държавния бюджет. Нашето разбиране е, че това не са училища на емиграцията, а български. В момента техният брой е около 200”, посочи той.

Сергей Игнатов обясни, че тези училища в чужбина, на които бъде даден статут на защитени или средищни, ще получават по-малка субсидия от същите у нас. Причината е, че самото обучение в тях е по-малко, уточни той.

Това ще е добро решение, защото имаме и програма "Роден език и култура зад граница", по която ще могат да получат допълнително средства.

Игнатов отбеляза, че получените в министерството проекти за финансиране на наши училища зад граница са за около 7 млн. лв.

“С парите за тази година, от Министерския съвет – около 2,150 млн.лв., и от бюджета на образователното ведомство – около 2 млн. лв., се удовлетворяват най-стойностните от тях”, обясни той.

“Важното е, че правим решителната крачка да признаем тези училища като част от системата на българското образование”, коментира Сергей Игнатов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
1
 
! Отговори
Бивш учител преди 12 години
Г-н Министър, Вие първо направете така, че назначените от ГЕРБ по места директори "До провеждане на конкурс" или "До завръщане на титуляра",да са с такава временна заповед не повече от месец.А не както има случаи-години.Не заобикаляйте конкурсите, за да назначите своите хора.И още нещо-кога ще направите мандата на директорите 5 години?След което-пак да се явят на конкурс, а не да са пожизнени феодали в училищата?Тогава оправяйте другите бакии.
4
2
 
5
 
! Отговори
аххахаха преди 12 години
г-н "Министър" първо хората си оправят образователната система вътре в държавата после мислят за "козметични" променивземете обвържете образователната система с нуждите на бизнеса и държавата че само се произвеждат кадри без да има работа за тяхспоред мен трябва веднага да си подадете оставката че нищо не сте свършили като хората , но за да си подаде един човек оставката трябва да има определени качества които вие явно нямате
3
4
 
6
 
! Отговори
NIE OT BSP преди 12 години
TVORIAT ZAKONI GRADIAT DARZAVA SASIPAHA NI TEZI
2
3
 
5
 
! Отговори
ппс преди 12 години
искам аз българина да ме интегрират в родината ми не а да робувам за *** бежани мафиоти и банки.. стига разхищния за ***.
1
3
 
9
 
! Отговори
ппс преди 12 години
щом има за ромите безплатни училища и пътни искам и аз.. тук не сме оправени навън ли.