Акад. Съботинов: Това е една катастрофа

"Мъчим се да не спираме прогнозите за времето"
Обновена: 31 окт 2011 15:38 | 31 окт 2011 15:33,
251
Акад. Съботинов: Това е една катастрофа
Акад. Никола Съботинов, председател на БАН. Снимка: Булфото

Това е една катастрофа. Така председателят на БАН акад. Никола Съботинов посрещна новината за отпуснатата държавна субсидия за Академията.

Днес Министерският съвет прие разчетите за Бюджет 2012, според който за институцията са отделени 54,7 млн. лв. Симеон Дянков заяви, че остава безкомпромисен и ще ореже средствата им и през 2013 г.

Според него БАН трябва повече да се финансира от проекти и чужди инвестиции, а държавното финансиране да е 1/3.

В същото време акад. Съботинов призна, че в БАН вече са свършили парите за всеки един институт и допълни: „Занапред всеки институт сам си прави сметка как да функционира".

В момента се "мъчим да не спираме прогнозите за времето, защото е невъзможно това да се случи, разговаряме с директора на НИМХ-БАН и търсим максимални възможности да осигурим заплати на синоптиците", обясни Съботинов.

"Метеоролозите трябва да живеят, не може така, с по 350 лева заплати", възмути се той.

Съкращаването на хора, по думите му, е невъзможно, тъй като вече е постигнат критичният праг, който е необходим да функционира всеки институт.

Още по темата

Това означава, че ще се наложи допълнително намаление на средното месечно възнаграждение за всички в Академията, коментира той.

Съботинов е категоричен, че случващото се с Академията е национален проблем и заради това ще търсят подкрепа от всички институции.

В знак на протест срещу Бюджет 2012 българските учени излизат на митинг утре – в Деня на народните будители. Вечерта те ще излязат на бдение със свещи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още по темата: протестбанБюджет 2012
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
172
3
 
4
 
! Отговори
LOL преди 12 години
те всички имат международни публикации... в СССР
171
0
 
2
 
! Отговори
LOL преди 12 години
бсп освен в някои институции се е настанила и трайно в разни области на знанието, където основната им цел е да промиват мозъците на хората (да ги свеждат до тяхното ниво ?!?), и да съботират работата на държавата (това може да не е нарочно, а просто като ефект на интелектуалния им потенциал). сега, сори, ама тези им функции трябва да им бъдат отнети, надявам се да проявят разбиране
170
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наука в БАН? 90% от проектите там са пълна безмислица, с единствена цел да се смуче субсидията - това е науката в БАН. Като се замисля, най-полезното откритие на БАН за последните години е чушкопека. Евала!Истинсите учени публикуват работата си в реномираните издания, нашите модернизират чушкопека :)))
169
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
БАН има нужда от реални учени, а не от учени-администратори. Проекти не могатда се печелят от администратори. Това е. Администраторите и производствениците могат да работят по един проект, но ученият е този, който прави науката от проекта. Това е. Изгонете хората без международни публикации и ще закърпите бюджета, а не както с атестационните карти: точките от межд. публикации бяха принизени с точките от междуведомствените публикации, а от управление стаха много точки и без публикации си над черт
168
1
 
9
 
! Отговори
LOL преди 12 години
ако функцията на бан се е свела до прогнози за времето, то те доста са го закъсали
167
4
 
4
 
! Отговори
Лао Дзъ преди 12 години
БАН е пълен с нещастници от комунистическите времена! Прогнозите за времето могат да се правят с много по-малко пари отколкото да се подържа БАН!
166
0
 
5
 
! Отговори
LOL преди 12 години
добре е да диференцираме понятието "българска наука" от понятието "наука"
165
5
 
11
 
! Отговори
СЛЯПАТА НЕДЕЛЯ преди 12 години
НА 30.10.2011. БЕ РЕАЛИЗИРАНА НАИ ГОЛЯМАТА ПОДМЯНА НА БЪЛГАРСКИЯ ВОТ ОТ ЕДИН ФИЗКУЛТУРНИК И НЕГОВИЯТ ФИЛМОВ СЪБРАТ БОИКО.ТЕЗИ ДВАМАТА С ПОМОЩА НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВНА МАШИНА И НАИ-ВЕЧЕ НА ЕДИН ВЪТРЕШЕН МИНИСТЪР,КОИТО Е И ШЕФ НА ПРЕДИЗБОРНИЯ ЩАБ НА ПАРТИЯ ГЕРБ В АБСОЛЮТНО ПРОТИВОРЕЧИЕ НА ИЗБОРНИЯ И МОРАЛНИЯ КОДЕКС,ЕКЗИКУТИРАХА БЪЛГАРСКИЯТ ВОТ И РЕАНИМИРАХА ЕДИНОВЛАСТИЕТО И РЕПРЕСИИТЕ СРЕЩУ ИНАКОМИСЛЕЩИТ...Е. В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДВЕ ГОДИНИ И ТРИ МЕСЕЦА ОТ САМОТО НАЧАЛО НА МАНДАТА СИ ГЕРБ МАЧКАТ И ЕЛИМИНИРАТ ВСЕКИ КОИТО ИМ ЗАСТАВА НА ПЪТЯ ЗА ОВЛАДЯВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПОД КОНТРОЛА НА СТУДИО-ГЕРБ. НО В ПОСЛЕДНИТЕ ДВА МЕСЕЦА НАТИСКЪТ,ЗАПЛАХИТЕ,КУПЕНИЯ ВОТ И ПОДМЕНЕНИТЕ БЮЛЕТИНИ В КОМБИНА СЪС ФАЛШИФИЦИРАНИТЕ ПРОТОКОЛИ И ТОТАЛНИЯ КОНТРОЛ НА ЛАИНОМЕДИИТЕ НИ ОБЪРНАХА ВОТА ОТ ТОТАЛНАТА ЗАГУБА НА ДОВЕРИЕ КЪМ ГЕРБ ДО НАИ ;ХАРЕСВАНАТА; ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ.ЕТО ТАКА ЩЕ СЕ ДЕИСТВА И В БЪДЕЩЕ СЪС ВСЕ ПО МАЛКО ОСТАНАЛИТЕ МИСЛЕЩИ БЪЛГАРИ ДОКАТО И ПОСЛЕДНИЯТ ОТ ТЯХ НЕ БЪДЕ МОРАЛНО УСМИРЕН. НО ТЕЗИ ЗАЛИЧИТЕЛИ НЕ СА ПРЕСМЕТНАЛИ,ЧЕ НАШИЯТ НАРОД МОЖЕ ДА Е ЗАСПАЛ ДЕМОКРАТИЧЕН СЪН,НО КАКТО СЕ ВИДЯ ОТ ПРОТЕСТИТЕ В ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ ПРОДИКТУВАНИ ОТ СЪБИТИЯТА В КАТУНИЦА,,ТОИ МОЖЕ ДА СЕ СЪБУДИ И РЕВЪТ МУ МОЖЕ ДА СЪБОРИ ВСЯКА МЕДИИНА КУЛА В БЪЛГАРИЯ. СКОРО МНОГО СКОРО ТОВА ЩЕ СЕ СЛУЧИ,НО ЗА ЖАЛОСТ ЩЕ БЪДЕ ПРОДИКТУВАНО ОТ ЗАДАВАЩИЯТ СЕ ПОВСЕМЕСТЕН ГЛАД ГАРАНТИРАН ОТ ГЕРБ.НО АКО ПРИЕМЕМ ЧЕ ИЗБОРИТЕ СА БИЛИ ЧЕСТНИ И БЪЛГАРСКИЯ НАРОД САМ СИ Е ИЗБРА ДНЕШНИТЕ УПРАВНИЦИ ТО НА 30.10.2011. НАРОДЪТ НИ САМ СЕ ПОГРЕБА... НА ТАЗИ ДАТА БЪЛГАРСКИЯТ ИЗБИРАТЕЛ САМ ПОГРЕБА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА СИ...НА 30.10.2011. ПО ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ БЪЛГАРИТЕ ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИЯ В РЪЦЕТЕ НА НАИ-НАГЛИЯ,САМОХВАЛЕН И БЕЗКРУПОЛЕН ИНДИВИД РАЖДАЛ СЕ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 133 - ГОДИНИ.... ПОКЛОН ПРЕД ТЕБ БЪЛГАРИО.... И ДОБЪР ДЕН НА ГЛАДЪТ,ПРОСТАЩИНАТА,ЧАЛГАЛИЗАЦИЯТА И НА МАСОВАТА ***. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД СЕГА НАИСТИНА СИ ЗАСЛУЖИ РОБСКАТА УЧАСТ ГАРАНТИРАНА ОТ ГЕРБ,ТОИ Я ЗАСЛУЖИ ЧРЕЗ СВОЯТА ПОКОРНОСТ,ТЪРПИМОСТ И ПЪРВОСИГНАЛНОТО СИ ПЛИТКОУМИЕ КОЕТО ГО ТЛАСКА ДА ПОДКРЕПЯ И ИЗДИГА НА ВЛАСТ НАИ-НЕУДАЧНИТЕ ИНДИВИДИ ЗА СМЕТКА НА ЧЕСТНИТЕ УМНИТЕ И МОЖЕЩИТЕ,КОИТО НЕ ЗАЛАГЪТ НА ЦИРКА И ПОПУЛИЗМА А НА ИСТИНАТА И ЧЕСТНОСТТА,КОИТО В БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ СА ГУБЕЩИ. НО В БЪЛГАРИЯ ИМА И МИСЛЕЩИ ХОРА,КОИТО ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ УСПОРЕДНО НА РАЗШИРЯВАЩАТА СЕ БЕДНОСТ,ДОКАТО НЕ ПРЕМИНАТ КРИТИЧНАТА МАСА И НЕ ВЗЕМАТ СЪДБАТА СИ В СВОИ РЪЦЕ. ДОРИ И С ЦЕНАТА НА ГРАЖДАНСКА ВОИНА. ДНЕС 30.10.2011. БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ПОКРИТЕ СЪС СНЯГ,.....НО СКОРО МНОГО СКОРО ПРОЛЕТТА ЩЕ ДОИДЕ И ЖИВОТЪТ ЩЕ ИЗБИЕ С ТАКАВА СИЛА,ЧЕ ВСЕКИ ПОМЕН ОТ МРАКА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ. ПОМНЕТЕ,ЧЕ НАИ ГОЛЕМИЯТ МРАК Е ПРЕДИ ИЗГРЕВА..... СВОБОДА ИЛИ СМЪРТ.Вижте повече
164
1
 
3
 
! Отговори
до 153 преди 12 години
човече ти намери разрешение на проблема с ромите - да ги направим всичките програмисти.
163
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То хората са го казали:"Свинята не гледа към звездите."За какво им е БАН на българите като могат да си карат джиповете по новите магистрали?е верно 1 на 100 000 *** все пак......останалите поне ще правят магистралите
162
5
 
4
 
! Отговори
LOL преди 12 години
да не говорим, че класиката в жанра е навсякъде където има нещо подобно на наука - БАН, университети, където и да е, да се внедрят едно солидно количество *** бспари, ДС-ари от същия калибър и кгбейки :) които имат политически, а не научни цели, сори имат ненаучни цели :D както виждам в русия не могат да си сменят времето (по скоро да не го сменят), без да им се бъгнат всички джаджи, така че бг науката в този смисъл става излишна като поле за булшит позитански изцепки
161
8
 
7
 
! Отговори
LOL преди 12 години
много драскачи, много нещо, бг науката е под всякаква критика, не виждам защо трябва да се спонсорира нещо, което в 99% се явява анти-наука , същото се отнася и до държавните университети. науката трябва да има практично значение в смисъл на положително практично значение, не знам защо трябва да се плаща за наукоподобието, което се бълва у нас, има достатъчно чужда литература
160
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе Соботинов, кажи на хората колко човека, в БАН, са категориини, без да работят в опасна и вредна среда? Колко хора, повече от двадесет години са пенсионери, не вършат нищо, но получават огромни заплати и пенсии на макс? И ти си такъв, нали? А къде ми /е/ К! Изкуфеляци!
159
2
 
4
 
! Отговори
до 155 преди 12 години
СигОрно в Албания има и такива "фондове", явно си много компетентен, разбираш и от наука, и от икономика, и от търговия...Типичния широкопрофилен многознайко.
158
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
С ГЕРБ - до гроб!Което, като им гледам акъла ще е съвсем скоро...
157
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
на фона на личната охрана на Тато дето ни води на някъде информацията ти бледнее...
156
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
То хубаво, ама който беше с езици и акъл се изнесе, защо не кажат средната възраст на българските "учени" в БАН каква е?
155
9
 
7
 
! Отговори
33 преди 12 години
Хора знаете ли че в Албанската академия на науките учените взимат два пъти колкото нашите учени. Онова комплексарче Дянков го съветвам да направи фонд "ПОРНО ИНДУСТРИЯ" и " *** ПО ДЖОБА НА ВСЕКИ". Там със сигорност възвръщаемостта би била много голяма направо огромна. Хем и за него ще има матриал за легална консумация.
154
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сред обявените агенти се открояват имената на Константин Косев зам.-председател на БАН, Иван Хавезов член на УС на БАН, Георги Марков директор на Института по история към БАН. Освен него сътрудници на ДС се оказват и ръководителите на над 8 института в БАН."Прави впечатление, че за първи път присъствието на сътрудници на ДС в институция надхвърлят 10 процента", коментира пред "Дневник" председателят на комисията по досиетата Евтим Костадинов.
153
1
 
3
 
! Отговори
до 149 преди 12 години
В България няма адекватна и работеща система за преквалификация.Невъзможен е следния пример:Един познат от САЩ от общ работник и изобщо човек без образование се превърна в програмист и сега има къща и си живурка с мацката там.Прави добри пари.Ако имаме подобна система за квалификация съкращенията са едва ли не нещо хубаво.В България ако останеш безработен във какво ще се преквалифицираш и ще имаш перспектива да живееш нормално?В клошар във какво?учат *** на компютърна грамотност..безумия..