Българското образование е сред най-слабо финансираните в ЕС

Икономическата ситуация не предполага реализация на много висшисти
Обновена: 5 окт 2013 13:06 | 5 окт 2013 13:06, Петя Славова
14
Българското образование е сред най-слабо финансираните в ЕС
Снимка: Булфото

Икономическата ситуация не предполага реализация на много висшисти, твърдят експерти.

Българското образование е сред най-слабо финансираните в Европейския съюз. Държавите-членки на общността отделят средно по 5,6% от брутния си вътрешен продукт за обучение, докато в България се предоставят около 3,4% на сто от БВП. Управляващите у нас готвят стратегия за образованието, която да начертае насоките на развитие на тази така важна за икономиката сфера.

Ваня Добрева, дългогодишен експерт на БСП по въпросите на образованието и настоящ представител на образователната комисия в парламента, е убедена, че са необходими нови модели на преподаване и нов подход в образованието след като демографската криза вече си казва тежката дума. През тази година кандидат-студентите са 69 000, а през 2016 ще бъдат 39 000.

„Икономическата ситуация не предполага реализация на много висшисти. Голяма част от бизнеса не се интересува толкова от хора с висше образование, така че ние трябва да насърчим чуждите компании и тези български фирми, които могат да наемат висшисти“, обясни Добрева

Общата тенденция обаче се прекъсна от едно ярко изключение – Минно-геоложкия университет, който тази година чества 60 години от създаването си. Тук фирмите от добивната индустрия са готови да помагат с каквото е необходимо, с реновиране на стаи за обучение, разказва ректорът на университета Свети Иван Рилски професор Любен Тотев.

„Нашият университет работи много успешно, и то от години, с бизнеса. Ние сме в чудесни отношения с този бранш, но се съобразяваме с това какви кадри са необходими на фирмите“, посочва Тотев.

Над 21 000 специалисти са подготвени от Минно-геоложкия университет, не остават непопълнени места. След завършването си около 400 млади специалисти се вливат редиците на минната индустрия, която и тази година отбелязва ръст. Професор Тотев със задоволство споделя, че повечето възпитаници на университета се реализират в България, не избират чужбина, защото заплатите тук били конкурентни. Нови места предстои да се разкрият при отварянето на мините в Крумовград и Брезник.

Дефицит на кадри обаче има в преподавателския състав. Опасенията са, че след години няма да има кой да обучава бъдещите инженери, а те са изключително търсени на трудовия пазар.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
6
 
6
 
! Отговори
Чат пат преди 10 години
Те и децата ни са сред най-тъпите в ЕУ, че и в света, щото поколението на мама и тати са чалгизирани от системата на прехода. Отделно сме и най-дебели и нездрави. Мит е красотата на българката, както и либидото на средностатистическия посетител на син сити...С прискърбие ги споделям тия работи.
11
1
 
9
 
! Отговори
биби преди 10 години
Всеки *** с диплома над 2.99- студент във ВУЗ! Това го има само тук! Както "оптимизираха" училищната мрежа и съсипаха десетки училища, така да подходят и към ВУЗ-овете. Иначе след някоя и друга година няма да има българско училище и тогава кого ще доят десетките "университети"???
10
1
 
1
 
! Отговори
Анунимус преди 10 години
Трябва да се хранят чаветата на (роумингите) да им е ефтин тока водата, да не си купуват лекарства защото им се дават безплатно в лекарските кабинети за спешна помощ след 7:00 ч. Да им се дават детски помощи за всяко дете за да може децата да хранят родителите си и ако случаино родителите отидат да проституират в европа Българската държава има отлични социални домове които да се грижат за малките (роумингчета) докато мама и тати правят парички и още малки сладки необразовани (ромингчета) и т.н.
9
3
 
10
 
! Отговори
кравари и офчари преди 10 години
От Тодор Живково време до днес България произвежда кравари и офчари с Висше обрасование , а Дипломи за средно обрасование в Германия не се признав
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами то образование не се прави с феодални работодатели, учители -връзкари и мизерни заплати. По-добре няколко години да са нулеви за висшите уч. заведения или да намалят наполовина приема си. Иначе куцо и сакато влиза да учи, излиза прескъпо на държавата,а после бяга навън или продава чушки.Пари хвърлени на вятъра. Значи не сме бедна държава.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В България доб ре фин ансирана е корупцията, мафията, олигархиите. Онзи ден нали пишеш че в бг вишистите са най-ниско образованите в сравнение с европа. Ами финансирайте ги де!
6
2
 
6
 
! Отговори
азз преди 10 години
Е много ясно, то ако хората са по-образовани, кой ще гласува за тия ливади от БСП и АТАКА. Умишлено не се правят никакви реформи.
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбирането за образование е много тесногръдо: училища и университети. А то е много повече - курсове за преквалификации, чужди езици за възрастни, културно-образователни програми, образование за цял живот. Каквото е образовабнието сега - това ще бъде нацията след 15-20 години. Всеки друг сценарий няма как да се случи. Съкратете държавната администрация на половина и махнете това паразитно МВР. 10 % за образование от бюджета приоритетно за 10 години.
4
0
 
5
 
! Отговори
Радик Аленов преди 10 години
Нали имаме полиция...
3
0
 
7
 
! Отговори
сдф преди 10 години
Ако искаме да просперираме в бъдеще трябва да отделим повече средства за образование и наука. Вместоп да се чудите как уважаеми управници предоговорете повече пари в оперативна програма наука и образование
2
1
 
29
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Всяка държава, която иска да прогресира в технологии и наука, да има специалисти и прочее инвестира в образованието, подпомага университетите, бизнеса подава ръка на новозавършилите студенти чрез стажове или директно наемане. Само в България нищо не е като за света - държавата, която предпочита да подпомага *** и некадърници, вместо да подаде ръка на младите и образовани хора. А разните селски бизнесмени се подиграват с по 400-500лв заплати. После се чудим що всеки току-що завършил емигрира.
1
1
 
5
 
! Отговори
Не е справедливо преди 10 години
Имаме си роми, които да образоваме, защото ни ги връщат от Европа какво да ги правим.? Нашите отрочета с частни уроци когато отидат в чужбина, показват подготовка За какво да ни дават пари за училищата.. Как да го разбираме това братско отношение към нас, най-бедните в Европа.