Неграмотността създава трудности на пазара на труда

Работодателите все по-взискателни към кандидатите
Обновена: 24 мар 2014 16:36 | 24 мар 2014 16:21,
109
Неграмотността създава трудности на пазара на труда
Асен Ангелов. Снимка: БТА

Неграмотността създава трудности пред комуникацията между работодателите и търсещите работа“, каза председателят на Агенцията по заетостта (АЗ) Асен Ангелов като лектор на втория панел „Гласът на бизнеса“ на конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“.

„В момента в България има около 401 хил. безработни, регистрирани в бюрата по труда. От тях над 180 хил. са с основно образование и с по-ниско от основното. Имайте предвид, че по-голямата част от тях са неграмотни”, каза той.

„Образованият човек винаги ще си намери работа. Обратното стои зад необразования човек. Икономиката има нужда не само от високообразовани специалисти, но и от среднообразовани и квалифицирани кадри. Но настъпва проблем, когато високообразованият заема място на среднообразования. Трябва да е ясно обаче, че има възможности за политики това да не се случва“, категоричен бе Асен Ангелов.

На въпрос защо растат и разкритите работни места, и безработицата Ангелов посочи, че причината се крие във факта, че все повече се засилва тенденцията за увеличаване на изискванията на работодателите към качествата на кандидатите. А от друга страна – подготовката на търсещите работа или не е актуална, или не покрива изискванията на работодателите.

„За последната една година младежката безработица в България леко намалява. Това сигурно означава, че младите хора все повече разчитат на своите знания и умения и имат желание да продължат кариерното си развитие“, продължи директорът на агенцията по отношение на проблема с нарастващата младежка безработица.

„Как се прави образование? Практика – учене чрез правене. За мен няма друг начин, защото цялата концепция на образованието е грешна“, защити тезата си Светлин Наков, създател на алтернативна образователна система за софтуерни инженери, която обхваща обучението по програмиране и софтуерни технологии. „Ученето на хората да мислят е практика, която не е лишена от смисъл. При нас е теория, теория, теория.“

„Теоретичните знания са много важни. Трябва да познаваш тенденциите, добрите практики, самият фундамент. Но нашите теоретични познания са леко остарели“, добави старши директорът „Развитие и разработка на софтуер” във VМ Ware България Борислав Борисов. „Според мен огромният пропуск е, че не са дефинирани областите, в които да правим иновации, да решаваме трудни проблеми и да има практика.“

„Да се говори как бизнесът не влага пари в образованието, е меко казано несериозно“, категоричен бе и другият участник във втория панел „Гласът на бизнеса“ Румен Радев, зам.-председател на УС на Асоциация на индустриалния капитал (АИКБ).

Конференцията „Образование и бизнес – на един език ли говорят теорията и практиката“ се организира в партньорство с Виваком, Българска банка за развитие, Висшето училище по застраховане и финанси и VM Ware.

Още новини от форума можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
8
 
! Отговори
добо преди 10 години
Младежите прихванаха от депутатите, видяха че пожарникар може да стане премиер и физкултурник министър
35
2
 
10
 
! Отговори
боко преди 10 години
Нека си припомним кой даде тласък на пробутване на некадърни калинки по ведомствата!!!
34
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има огромна неграмотност, но това е удобно оправдание за "бизнесмените". 90% от тях с хора с неудовлетворително образование и съмнителни капитали. Тези хора искат, но какво дават?
33
0
 
15
 
! Отговори
ставри преди 10 години
За последната една година младежката безработица в България леко намалява. Това сигурно означава, че младите хора все повече разчитат на своите знания и умения и имат желание да продължат кариерното си развишие,-не е така,бягат в чужбина.
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова прости хора като т. н. български-турци не съм виждал. Превзеха всички области заради още по дебилния Сатанишев. Няма оправия в нашата Държава с тези ***.
31
23
 
2
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Хайде стига с тези глупости, че заплатите били 400-500 лв. Толкова може би са в Горно Нанадолнище, но там и стандарта е като за такива заплати. В големите градове не знам някой да взима под 700 лв. Отдавна е ясно, че народонаселението все се прави, че няма пари, ама вече никой не ви вярва.
30
1
 
22
 
! Отговори
Истината преди 10 години
Ами какво очакват господата 'работодатели' в абсурдистан?! Изисквания като че ли ще почваш работа в НАСА, отношение надменно и арогантно, да не говорим че някои даже си пушат и цигарка докато провеждат 'интервюто' за работа!!! Купуват си луксозни апартаменти, демонстрират лукс, скъпи джипове....а като дойде време за увеличения - криза било, почват да търсят кусури и така.....то и за това много хора теглиха сиктира и се махнаха от тоя ад и сега бачкат навън....тука май само *** ще останат!!
29
1
 
17
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
То има и работодатели грамотни колкото Мутко от маалата,ама са бизнесмени като могат лесно да премятат и смятат.... а колко купени дипломи за всички нива на образование и грамотен не може да ги каже колко са ?
28
0
 
10
 
! Отговори
From KSA преди 10 години
ДГД потурливите *** Бг "работодатели" - заплатонедатели.
27
3
 
18
 
! Отговори
DUBLIN преди 10 години
Аз съм на 25 год. с 3 висши образования,20 год работен стаж от които 15 год в чужбина-искате ли ме на работа в Корумпестан за 500 лева- YOU *** OFF STUPID SCUMBAGS.
26
0
 
29
 
! Отговори
с. преди 10 години
И да добавя,че колкото и да изискват,като няма читави хора на пазара на труда все тая!Наскоро четох,че работещите българи в чужбина са 2.5 милиона при 2.2 в България!Безспорно се изисква голям талант за да изгониш 2.5 милиона българи в активна възраст при население около 7-8 милиона!Сега естествено работодателите,които са уникални *** в по-голямата си част мрънкат,че нямало кадри като удобно подминават факта,че от години искат опит,езици,образование и не знам какво си срещу 5-600 лева!У ЛЕВО
25
0
 
27
 
! Отговори
с. преди 10 години
Най-нискта средна работна заплата не само в ЕС,но и на Балканите е в България!Освен това забавянето или неизплащането на заплати е масов проблем,а некоректността на българските работодатели е пословична!Масово се погазва трудовото законодателство,а неща като заплащане на извънреден труд и такъв по официални празници е тема табу!В резултат читавите,работливи и образовани хора се изнесоха и продължават да се изнасят масово!А и при отворен трудов пазар на 27 страни не знам от кой ще изискват!?:)
24
0
 
27
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 10 години
Констатациите за неграмотността на "работодателите" в България е факт ! Ето защо те не умеят не само да контактуват нормално с работниците но и с останалия свят. Ето защо работниците ни си контактуват вече с доста по-грамотните и не толкова лакоми арботоадтели в останалия свят. Там проблем м/у тях и работодателите им няма и се оказва, че са едни от най-грамотните и подготвени работници .
23
1
 
19
 
! Отговори
ПГ преди 10 години
А за некоректността на работодателите?? Пресен пример, от днес: обява за касиер/ка в магазин за хранителни стоки. В заглавието пише "касиер/ка", в обявата - "служител/ка". Пише, че не се изисква опит. Обаждам се, "търсим си момиче", "искаме опит". Аз какво съм виновен?
22
2
 
6
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
До Анонимен 27100% се подписвам под думите ти!!! Днес е изключително рядко някой да успее да идентифицира реалния проблем веднага, а не да затъва във алабализми.
21
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До amЗа заплата 200 евро си търсете квалифицирана работна ръка в Столипиново !
20
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мизерните заплати създават трудности на пазара на труда. "Неграмотността" е следствие от миграцията на образованите към "белите" страни, защото трудът им в България е недооценен. В следствие на това се създава впечатление за "ширеща се неграмотност", която погледната от страни може да се нарече синоним на "ширеща се имиграция"...
19
1
 
19
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 10 години
Прогнозата на СБ за България до 2050 сочи срив на работната сила с 50%, но вероятно сривът ще е още по-голям със 60%. Никой обаче не си прави труда да прочете тези прогнозни данни, та камо ли да ги използва за нещо. Все пак ние сме доказали, че винаги разбиваме на пух и прах дори най-песимистичната прогноза. Скоро повечето фирми само с български капитал ги чака фалит.
18
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С такива заплати какви специалисти искате Даваите заплати като в целия ЕС и тогава говоретеКадърните отдавна са на запад или си имат някакъв бизнес колкото и миниатюрен да е ....
17
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така се насажда лъжата, те за това са грамотни. Тия неща те ги бълват навсякъде, защо медиите го тиражират. Те неграмотни ли са, това се отнася за всички нас. Кой например германец говори така за собствения си народ? Четет 1984 на Оруел-всичко е казано. Ние нямаме право дори да кажем, че не сме неграмотни