28% от 12-класниците надминават очакванията на МОН

40,8% от учениците са с елементарни умения по математика
31 мар 2014 20:18,
22
28% от 12-класниците надминават очакванията на МОН
Снимка: архив Булфото

28 на сто от зрелостниците, участвалите в изследване по математика на Министерството на образованието и науката, са показали резултати над очакванията на експертите, съобщават от институцията.

Резултатите от изследването за разделени на пет нива, като петото е най-високото. Учениците, класирани в петото ниво, са 8%. Това постижение означава, че те проявяват компетентности, които предполагат активно и самостоятелно учене и участие в обществото. 20% от учениците попадат в четвърто ниво.

20,4% от участвалите в изследването попадат в трето ниво, което според експертите покрива измерваните сред зрелостниците компетентности.

Учениците, които попадат във второ ниво, са 30,8%, а тези с най-нисък резултат са 10%. Тези зрелостници показват елементарни математически умения.

Полученият среден резултат е 52% от максималния брой точки.

Проведеното през януари 2014 г. изследване, в което са участвали ученици от 12-и клас, е първата част от тазгодишното наблюдение върху знанията и уменията им по математика в гимназиален етап с акцент върху последните два класа от него. Вторият етап ще се състои през юни с учениците от 11-и клас.

В първия етап от изследването са участвали 15 111 ученици от всички видове училища във всички области. Изследването е било осъществено чрез тест, съставен от 21 задачи с избираем и със свободен отговор като максималният брой точки е бил 34. Учебното съдържание, включено в теста за изследването, е било върху задължителната подготовка в гимназиален етап до 11 клас включително. Съдържателната рамка е изготвена на базата на учебните програми и държавни образователни изисквания по математика, информират от МОН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
Бъдещите емигранти се подготвят добре, браво!
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айдее бъдещите окупатори.
16
0
 
2
 
! Отговори
Тръба преди 10 години
Още малко да узрее плода и ще те натоваря в Бавареца.
15
2
 
5
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Буда е измежду тези 40,8 %. Той математиката я чете :)
14
0
 
2
 
! Отговори
до 4 преди 10 години
И от къде имаш тази информация? И защо въобще са включени в сметката ако не са предалит тест? Щом не са предали значи не са изследвани.
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Такааа, да направим една сметка:Начи, имаме 5 нива и ги сумираме:8% + 20% + 20.4% + 30.8% + 10% = 89.2%------------------Това ме води на мисълта, че тези, които са писали статията са от най-ниското ниво :D
12
0
 
2
 
! Отговори
Читател преди 10 години
st, виж сега, единиците винаги са по-интересни от нулите, защото единиците и сами по себе си имат стойност, а пък нулите - ако щеш и хиляда да ги събереш, ще получиш само една голяма нула. Затова тъкмо по единиците като Кант, Левски и Ботев се мерят цели епохи. Мисля, че и един по-ограничен интелект като твоя например ще разбере това, еххехехехехех...
11
0
 
9
 
! Отговори
Конспиратор преди 10 години
Явно нещо не е наред. Децата се оказаха по-умни отколкото се очакваше. Трябва да поработим по този проблем. Аз ви казвах че един Азис и няколко прости плеймейтки няма да свършат работа, ама вие...
10
0
 
10
 
! Отговори
Веселяк преди 10 години
До Анонимен: Относно лафа "щом си толкова умен къде са ти парите"... Точно на умните няма да разбереш къде са им парите, щото не им е голямо егото да си веят флага с банковите сметки :) :) ама ний нали сме си големи мъже и си кичим ланци по 300 грама на врата и караме мерцедеси с големи ауспуси да ни чуват през три махали.. :)
9
6
 
2
 
! Отговори
st преди 10 години
До Анонимен Абе и аз това ги питам българетата защо са толкова умни, а бедни еххехе един пак друг дървен философ по долу писал че Кант бил беден и гениален Левски бил един какъв си ами да така е те са единици гений,а сега да не кажете че 7 милиона бг-та сте гений еххехехехехех
8
4
 
5
 
! Отговори
st преди 10 години
90% от населението на планетата знае математика и то елементарна тоест да смята до 100 да дели и умножава нужното за ежедневието,другото вече е стъпала в професията сферата и тя ако е свързана със математика, това важи само за математиката за никоя друга дисциплина.
7
3
 
9
 
! Отговори
Ректор преди 10 години
Да,надминали са очакванията,защото са показали че знаят азбуката и познават числата до 20!!Всяка година стават все по-*** и ограничени!Само по писанията по форумите,можеш да разбереш дали човека е млад и по-възрастен!За тях е трудно дори да се научат да пишат на български!!
6
3
 
11
 
! Отговори
Ученик преди 10 години
Моля възрастните господа да не поставят всички младежи под общ знаменател и да не прибързват със заключенията си. Аз съм 11 клас и си признавам - по математика съм кръгла нула, но въпреки това се определям като интелигентно момче. Математиката просто не ми се отдава. Съгласен съм, че слабите ученици, особено тук в България, са много, но държа да отбележа, че непознанието по един предмет не трябва да служи като аргумент, че даден ученик е следователно слаб по всичко останало.
5
0
 
9
 
! Отговори
Друг анонимен преди 10 години
До АнонименЩе ти обясня защо. Защото изразът, който цитираш, е американски и е валиден за Америка. В Америка е едно, в Европа е друго. Напр. такива умни европейци като П. Корней, Ж.-Ж. Русо и Им. Кант (ако си чувал кои са те), са живели доста скромно, по-скоро - бедно. Същото се отнася и за България - напр. за В. Левски, Л. Каравелов, Хр. Ботев и Ив. Вазов. Така е, не са били американци и американският израз не се отнася за тях.
4
0
 
5
 
! Отговори
dancho82 преди 10 години
много ниски очаквания имат тия!
3
0
 
9
 
! Отговори
До 1 преди 10 години
Останалите 10,8% са въздържали се ;)Просто не са предали теста. Но понеже без тест не може да се прецени колко знаят, са извън класацията. И така резултатите от теста са според очакванията. Сега е наред 11 клас...
2
1
 
20
 
! Отговори
другаря Живков преди 10 години
Тия чинове и столове, които ги виждате на снимката аз съм ги слагал там.
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Amerikancite imat edin mnogo hybav izraz : "" Kato si tolkova ymen,kude sa ti parite?" Ta i v BG taka.Kato ste tolkova ymni,zashto ne ste bogati?