ВУЗ-овете се оплакват от неграмотни кандидат-студенти

Матурите ще протекат по познатия начин, уверява Клисарова
Обновена: 19 май 2014 08:10 | 19 май 2014 07:15,
107
ВУЗ-овете се оплакват от неграмотни кандидат-студенти
Снимка: БТА

Университетите отдавна се оплакват, че кандидат-студентите не са достатъчно грамотни. Това коментира министърът на образованието Анелия Клисарова в интервю за вестник "Монитор" във връзка с начина на оценяване на предстоящите матури.

Както стана ясно, минималният праг за оценяване на матурите тази година ще бъде ясен преди изпитните работи да бъдат проверени. Това според министъра е гарант за грамотността, която учениците трябва да имат. По нейни думи скалата за оценяване е съобразена с резултатите, показани от проведените досега матури.

Матурите ще протекат без промени по отношение на формата, организацията и провеждането, за да няма стрес в системата. И тази година зрелостните изпити ще бъдат генерирани от 11 млн. възможни комбинации с помощта на програма.

Въпреки че някои университети провеждат въвеждащи лекции по български език, Клисарова е категорична, че висшето образование не трябва да наваксва пропуските на средното.

Анелия Клисарова коментира и задаващата се липса на студенти за висшите училища. По нейни думи предстои промяна във финансирането на университетите, което към момента се прави на базата на броя на студентите в него. Идеята на предстоящите рефори в сектора е 80% от финансирането да е на база брой учащи, а 20% - на база качество. Към момента 96% от финансирането е въз основа брой на студенти.

Новият начин на финансиране на университетите ще покаже на ВУЗ-овете кои направления и специалности са най-добри и предпочитани, а това ще насочи вниманието на университети към тях. По думите на Клисарова е възможно и сливане на университети.

Министърът изрази надежда, че с промяната на финансирането на висшите училища ще се увеличи конкурентността между университетите и страната ни ще стане все по-привлекателна за чуждестранни студенти.

Във връзка със задаващата се криза за учители Клисарова призна, че са нужни инвестиции, свързани с квалификацията им. По думите й предстои въвеждане на позиция „стажант-учител“, като идеята е професията да се направи регулирана, каквато е професията на юристите и лекарите.

Министърът потвърди готвеното увеличение на заплатите на младите учители от 1 юли. Към момента това е единственото сигурно увеличение, като Клисарова каза, че се водят преговори със синдикатите, които настояват за увеличение между 5 и 8 на сто за всички преподаватели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
2
 
13
 
! Отговори
Ванката преди 10 години
Така ще е, докато се плаща за количество. За да е качествено едно обучение, един учител трябва да работи с 8-12 деца, а не с 30-35. Отделно остарелите методики и учебници, демотивацията, опростачването... Да не говорим и за бюрокрацията, която превзема училищата.
18
1
 
15
 
! Отговори
haha преди 10 години
Вузовете се оплакват, ама нямат нищо против да ги приемат, нали!
17
2
 
21
 
! Отговори
16 преди 10 години
Цъкайте ми минуси, не ви харесва май а ?Истината е,че нивото на образованието е толкова ниско и системата е толкова корумпирана,че след някоя друга година може и занималня да му се вика на школото. Питайте някой завуршил МГ или АГ или някоя друга елитна гимназия и после разпитайте някой с няколко годинки по малък, който тъкмо ще завършва. Питайте ги какъв е матряла.
16
1
 
9
 
! Отговори
BG преди 10 години
Гледам я тая .... и се чудя как е възможно да има толкова *** човек ! Значи досега университетите били на 95 % финансиране на количество и като паднело на 80 %, нещата щели да се оправят :))))20 % финансиране на качество ?!?!? Когато по правилата на нормалната логика трябва да бъде 100 % !!!! И какво, ректорите на слабите университети просто ще увеличат таксите и готово. А тъй като учениците са меко казано неграмотни и ***, познайте кои вузове ще изберат ! Тежко и горко на бизнеса и държавата
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 14Лекари и адвокати, завършили техникуми. Сякаш някой се е ползвал с привилегии на партията. Нещо което за жалост е така и до днес. Приятели са ми разказвали как миналата година някви мухловци са ги " приемали" в медицинския в софия с привикване от списък. хахахах С такава корупция и такива "експерти", които част от тях се ползват с " вишиту" да влизат в политиката резултата е налице.
14
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Лошо ! Само дето си забравил, че едно време имаше и "Техникум", освен СПТУ. Днес те също са приравнени със СПТУ и се наричат също "Професионална Гимназия".В техникумите се подготвяха изключително интелигентни и умни деца. И като завършат, после завършваха техническите вузове с лекота, понеже вече всичко, ама абсолютно всичко им е било преподадено по един или два пъти. Много от децата сменяха професията и ставаха лекари, адвокати също с лекота. Имаха развита логическа мисъл.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Читавия матрял избЕга, и противно на родителското тяло към което принадлежи тръгна към еврогейския съюз, не россия. Ся останаха да учат мързелите(като моя милост), лекетата, отрочето на хасан и айше и може би *** и цялата рода (в бъдеще) Enjoy.
12
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Орлин СтефановНа учителите наистина са им малки заплатите. И само неук и *** човек би оставил учителя с малка заплата. Понеже учителя е този, който после създава хората, способни да управляват държава. Взетите като депутати в момента са друго нещо, там ги взимат по друга линия. Истинския лидер е образован. И то с много емоция, с чувство.Проблема ни е, че даваме парите на полицаите вместо на учителите. Стимулираме побойници и грабители, вместо градивни и позитивни личности.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 6И за какво да се работи бе? За 500 лева. Държавата е абдикирала тотално от образователната система. Без образование няма бъдеще.
10
10
 
9
 
! Отговори
Лошо ! преди 10 години
Едно време имаше училища които се наричаха СПТУ. Всички които завършваха тези училища влизаха в живота напълно неграмотни. Днес тези училища се наричат Професионални гимназии. Наименованието "Гимназия" не им приляга, тъй като те са си обикновени ПУЦ-ове. Освен това в тях изобилстват *** - гимназисти. Най лошото е, че на завършилите е признато средно образование. Учителите в в ПУЦ-овете са на нивото на учениците си. Мъката е много голяма. Да му мислят ВУЗ-овете.
9
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Приватизация на средните и на висшите училища е изхода, а не България да плаща образованието на хора които напускат после страната.
8
2
 
21
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
*** народ - слаба държава...
7
3
 
13
 
! Отговори
radelin преди 10 години
Аз имах случай, при който управляващ съдружник беше написал оверихме се че..., вместо уверихме се, че...Много е трагично положението..
6
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учениците са неграмотни, защото се заформи учителска мафия. В часовете не се работи, не се преподава, целта е да се взимат частни уроци при колежката.Явлението е повсеместно. Смяната на учебници от различни автори, не стъпвали в училище всяка година пък забива и последния пирон в ковчега.
5
5
 
0
 
! Отговори
Viki преди 10 години
Защо бавите документите на ВУМК за преобразуване в специализирано висше училище?
4
2
 
15
 
! Отговори
кики преди 10 години
Необходимо е да се преподава български език. В практиката имам случай, когато висшист ми докладва документ, редактиран от него, пълен с правописни грешки. Бесен бях. Румънеца-пише го румъница и т.н.
3
2
 
12
 
! Отговори
кики преди 10 години
Необходимо е да се преподава български език. В практиката имам случай, когато висшист ми докладва документ, редактиран от него, пълен с правописни грешки. Бесен бях. Румънеца-пише го румъница и т.н.
2
10
 
8
 
! Отговори
Орлин Стефанов преди 10 години
Дори без да чета материала, бих продължил заглавието му: "а учителите само плачат, че им били малки заплатите"...
1
12
 
1
 
! Отговори
... преди 10 години
tova li e na4aloto na opravdanieto 4e decata ni 6te sa bezrabotni ? tova li sa pri4inite ?