ВУЗ-овете се оплакват от неграмотни кандидат-студенти

Матурите ще протекат по познатия начин, уверява Клисарова
Обновена: 19 май 2014 08:10 | 19 май 2014 07:15,
107
ВУЗ-овете се оплакват от неграмотни кандидат-студенти
Снимка: БТА

Университетите отдавна се оплакват, че кандидат-студентите не са достатъчно грамотни. Това коментира министърът на образованието Анелия Клисарова в интервю за вестник "Монитор" във връзка с начина на оценяване на предстоящите матури.

Както стана ясно, минималният праг за оценяване на матурите тази година ще бъде ясен преди изпитните работи да бъдат проверени. Това според министъра е гарант за грамотността, която учениците трябва да имат. По нейни думи скалата за оценяване е съобразена с резултатите, показани от проведените досега матури.

Матурите ще протекат без промени по отношение на формата, организацията и провеждането, за да няма стрес в системата. И тази година зрелостните изпити ще бъдат генерирани от 11 млн. възможни комбинации с помощта на програма.

Въпреки че някои университети провеждат въвеждащи лекции по български език, Клисарова е категорична, че висшето образование не трябва да наваксва пропуските на средното.

Анелия Клисарова коментира и задаващата се липса на студенти за висшите училища. По нейни думи предстои промяна във финансирането на университетите, което към момента се прави на базата на броя на студентите в него. Идеята на предстоящите рефори в сектора е 80% от финансирането да е на база брой учащи, а 20% - на база качество. Към момента 96% от финансирането е въз основа брой на студенти.

Новият начин на финансиране на университетите ще покаже на ВУЗ-овете кои направления и специалности са най-добри и предпочитани, а това ще насочи вниманието на университети към тях. По думите на Клисарова е възможно и сливане на университети.

Министърът изрази надежда, че с промяната на финансирането на висшите училища ще се увеличи конкурентността между университетите и страната ни ще стане все по-привлекателна за чуждестранни студенти.

Във връзка със задаващата се криза за учители Клисарова призна, че са нужни инвестиции, свързани с квалификацията им. По думите й предстои въвеждане на позиция „стажант-учител“, като идеята е професията да се направи регулирана, каквато е професията на юристите и лекарите.

Министърът потвърди готвеното увеличение на заплатите на младите учители от 1 юли. Към момента това е единственото сигурно увеличение, като Клисарова каза, че се водят преговори със синдикатите, които настояват за увеличение между 5 и 8 на сто за всички преподаватели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
9
 
! Отговори
... преди 10 години
Е как да не! Никой не оставя неграмотните да повтарят. Имаме нужда от орязване на ВУЗ-овете и специалностите на половина, а в училищата да се намали броят учениците в клас, да отпадне финансирането на училищата въз основа на бройката ученици и незнаещите да не могат да пълзят нагоре по класовете. Образованието следва да е привилегия за можещите и знаещите, а неграмотниците да повтарят един и същи клас, докато не заслужат сами да преминат по- нагоре.
38
1
 
4
 
! Отговори
макето преди 10 години
А я се чудим дека нема кандидати за овчаре оно сите млади меринджей решили да стават хи хи хи
37
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В днешно време е много лесно да си с отлична диплома и да завършиш който и да е университет .. просто трябва да имаш Iphone
36
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До BG Още преди 20 години ръководител катедра ни каза - "ако 10% от вас (завършилите) - станат инженерни не само на книга - за нас (университета) е успех"... Все повече разбирам какво е имал предвид.
35
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поставете в гугъл страни с най-високи учителски заплати - разбира се на английски. Направете справка и си задайте въпроса, защо почти всички са по ред на БВП.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 34 Зависи коя специалност си искал. 1997 *** имаше хора със 6.00 на изпита по математика и пак не влизаха в АТТ, АИУТ, КТТ, КСТ, и специалностите с немски и английски... Но имаше специалности в които се влизаше и по диплома... Имам колега приет в ТУ през 1998 - иде ми да го заритам поне по 2 пъти на седмица, в същото време наскоро приехме на работа и момче 87ми набор, завършило в Русе през 2010та година - знае доста и за разлика от другия "екземпляр" не прави правописни грешки..
33
5
 
4
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Проблема не е точно в заплатите на уяителите. Ниски са заплатите в почти всички сфери на труда. Кажете увеличението, как автоматически ще подобри качеството на труда на учителите!? Не ка да ги направят три пъти по-високи заплатите на учителите, но след това да има проверка. Завършват учениците една степен с примерно средна оценка 4.25. Ако на входното ниво на следващата степен оценката им се различава с повече от 0,5 на учителя се отнема правото да е такъв завинаги.
32
1
 
9
 
! Отговори
BG преди 10 години
До 33 - защо вузовете приемат неграмотни - заради това че се плаща на БРОЙКА ! Ти ако си на мястото на ректорите какво ще правиш ?!?! Имах една приятелка дето беше асистент във ВУЗ - просто кошмар ! Ама това е - само 5 % от парите ти са за качество ! Да не мислиш че на вузовете им е много приятно да приемат такива у... ! Това е, държавата плаща за брой ! После като завършат .... Оплаквали се че били безработни. Ама някой питали хората от бизнеса като почне да търси кадри, какво им е на тях !!!
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всеки ВУЗ си има приемни изпити, чрез които уж се отсяват кандидатите... след това всеки ВУЗ провежда контролни тестове, изпити..., чрез които отново би следвало да се извършва отсяване и накрая да завърши една част от всички влезли...., а не завършващите да са доста повече от влезлите
30
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Преди 11 години влязах в Техническия чак на четвърто класиране с 5.25 на изпитите, представете си каква конкуренция имаше, а сега виждам, че там влизат и тройкаджии на първо класиране...
29
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами защо ВУЗ-овете приемат неграмотници? Ааа заради парите.
28
4
 
1
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
Даскале,хем информирани и оправни,хем не различават доброто от злото???То вярно, с даскал се не спори ,ама нагласи го някак си последователно де!!! :)
27
3
 
4
 
! Отговори
Бомбе преди 10 години
До Анонимко 28неграмотни кандидат-студенти = деца на димкрацията
26
1
 
12
 
! Отговори
Даскала преди 10 години
В образованието нещата не вървят добре и на добре, но това не е от сега. Липсва дисциплина, иначе децата не са глупави, *** и т.н. Напротив-доста са информирани и оправни, но не различават добро от зло, поне има такива. И като трима-четирима пречат на учителя да работи, те пречат и на съучениците си. Все едно крадат парите, отпуснати за образованието на всяко дете. Помислете, има ли в това истина, или няма?
25
4
 
2
 
! Отговори
Бомбе преди 10 години
До историкЛъжец ли си или обикновен заблуден глу...к?При комунизма учените бяха на почит и не всяка плюнка ставаше човек... с димукрацията плюнките образуваха локва и се опитват да ни издавят... но някой могат да плуват и ще се спасят... въпрос на време е локвата да пресъхне... по един или друг начин. Марш в хралупата и да не съм те чул повече!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ся ше ви дам безплатна идея :така и така туй вишу вече не е като онова вишу, да вземете да го направите като средното. Всеки, който иска продължава автоматично от средно във вишу. То и без друго дипломите се купуват ми поне всички кат земат вишу сред тях да се намерят и читави...
23
7
 
6
 
! Отговори
Историк преди 10 години
Толкова прости и елементарни *** като троловете на Бойколина Сибанкянска не съм виждал.
22
1
 
9
 
! Отговори
Елемаг преди 10 години
Гражданите се оплакваме,че ВУЗ-овете на свой ред бълват неграмотни висшисти на килограм!!!
21
1
 
14
 
! Отговори
Калинка Илиева преди 10 години
Когато един човек е верен на Партията не са му нижни кетапи за да управлява милиарди евросубсидий..
20
2
 
8
 
! Отговори
патрон преди 10 години
До историкпропускаш парашутистите, които скачат от партия в партия, според зависи кой е на власт.Тия фурнаджии са по-зле от цоцалистите!