Сестрите в училище ще проверяват децата за въшки всяка седмица

Мярката се налага заради зачестилите сигнали за зараза
4
Сестрите в училище ще проверяват децата за въшки всяка седмица
Снимка: Булфоот, архив

След сигнали на регионалните инспекторати по образованието в страната регионалните здравни инспекции са изпратили предписание и са поставили задача на медицинските специалисти да извършват всяка седмица профилактика на децата и учениците за въшки. Това съобщи пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

От МОН посочват, че причина за сигналите са случаи на поява на въшки в някои училища в страната след началото на новата учебна година.

От Министерството на образованието напомнят, че съгласно чл.36, т. 2 от Закона за народната просвета, общините осигуряват и контролират здравното обслужване и сигурността на детските градини и училищата, на децата и учениците, като разкриват здравни кабинети за извънболнична медицинска помощ.

Организацията и дейността на здравните кабинети в детските заведения и училищата е регламентирана в наредба "3" от 27 април 2000 г. за здравните кабинети. Съгласно тази наредба в кабинетите се осъществяват дейности по профилактика на здравето на децата и учениците, както и медицинско обслужване на спешните състояния до пристигането на екип на центъра за спешна медицинска помощ.

Дейността на здравните кабинети се осъществява от медицинска сестра или фелдшер с образователно-квалификационна степен "специалист" или "бакалавър", но може и от правоспособен лекар или специалист по хигиена на детско-юношеската възраст, педиатрия или обща медицина. Медицинските специалисти трябва да
са преминали следдипломно обучение по проблемите на профилактиката и промоцията на здравето в Националния център по хигиена, медицинска екология и хранене, и в Националния център по обществено здраве и по оказване на първа помощ. Дейността на здравния кабинет може да се осъществява и от лекар, медицинска сестра или фелдшер от амбулатория за първична медицинска помощ, посочват от МОН.

Минималният брой на ученици, обслужвани от един медицински специалист, е 800. Когато в две или повече училища, намиращи се на територията на една община, учат по-малко от 800 ученици, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно училище.

Минималният брой на деца в детско заведение, обслужвани от един медицински специалист, е 60. Когато в две или повече детски градини в една община се отглеждат и възпитават по-малко от 60 деца, медицинският специалист може да обслужва и повече от едно детско заведение, уточняват от МОН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
SeoKungFu преди 9 години
Ей, това беше голяма радост, посред час да нахълтат и да пропуснеш 10-20 минути от някой скучен урок.Имаше и едни агенти в малките класове от по-специфични прослойки, които нарочно се завъшкавяваха, за да ги пратят у дома да ги мажат ;)
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А в гимназията ще проверяват ли за срамни въшки.