Учениците – изнервени. Чупят, бият се, посягат на учители!

Тревожно се увеличават случаите на агресия в училищата
Обновена: 30 мар 2015 14:05 | 30 мар 2015 13:23, Камелия Цветанова
105
Учениците – изнервени. Чупят, бият се, посягат на учители!
Снимка: Булфото, архив

Тенденция за увеличаване на агресията в училище и в малките населени места, отчетоха от просветното министерство. 

В над 80 процента от училищата има подадени сигнали за агресия, независимо за какъв вид са тези случаи, призна заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

За поредна година статистиката сочи, че са най-много случаи на насилие са регистрирани в София, а най-малко  - Смолян .

Още по темата

Най-голям е процентът на увеличение на вербалната агресия в училище, като през миналата учебна година са били регистрирани 286 случая, то през тази година те са с 1317 повече.

Това е 460% завишаване на този вид агресия, коментира заместник-министър Кастрева.

Тя добави, че на второ място се нарежда вандализъмът, свързан с посегателства над имущество в училище.

За миналата година са били регистрирани 63 случая на такава агресия, а сега са със 193 случая повече или това е 306 на сто увеличение.

На трето място е психическият тормоз, като през миналата година е имало 131 случаи на регистриран психически тормоз в училище, а през тази година са с 366 случая повече или това е 280 процента увеличение спрямо миналата учебна година, посочи Кастрева, цитирана от БТА.

Тя съобщи също, че през миналата учебна година е имало 606 случая на физическа агресия, а досега тези случаи са с 1056 повече или със 174 процента увеличение.

"Сега случаите на виртуален тормоз са 29, а през изминалата учебна година са били 20, но този тормоз е специфичен и най-често се случва в интернет", заяви Ваня Кастрева.

От МОН обявиха, че от началото на учебната 2014/2015 година са регистрирани 310 случая на агресия от ученици или родители над учители, както и 4117 случая на агресия между ученици.

Има изследване на Синдиката на българските учители към КНСБ, в което се твърди, че на някакъв вид посегателство, включително и на словесни нападки, в последната година са били обект 45% от учителите, заяви просветният министър Тодор Танев.

Според него числото може и да е завишено, но при всички случаи проблемът съществува.

Сега училищата в страната са 2564 и в тях има 430 психолози и 755 педагогически съветници, но броят на тези специалисти трябва да се увеличава, настоя образователният министър.

От МОН съобщиха, че ще бъде преподписано споразумението между МОН и МВР, като в него ще бъдат предвидени мерки за превенция спрямо различните видове насилие и използването на наркотици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
21
 
! Отговори
Монархист преди 9 години
По мое време посягането към учител водеше до моментално дисциплинарно изключване от училището, досие, с което вероятността да се запишеш на друго място клонеше към нула, детска педагогическа(в която се говореше, че много млатят разни ***), и вероятно дело за посегателство.Към днешна дата толкова са изостанали нещата, че не е истина. Само да пратят *** в детска педагогическа да го посъветват малко и ще спре да се прави на мъж, ама нали правата на децата и т.н. простотии...
38
3
 
11
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Хора расли по детски градини, без дядо, без баба, виждащи родителите си за по два -три часа на ден са идеален матрял! Едни ден гордо ще носят евроатлантическите скъпоценности!
37
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 9 години
36, има животни, които избиват за удоволствие :), само който няма котка може да реши обратното :), но не са единствени. Белките/ златките, лисиците също - ако влезе в курника ще натръшка всички кокошки, защото може, а ще изяде една.
36
0
 
2
 
! Отговори
Чудно преди 9 години
Това е станало през нощта, защото вчера никой не говореше за това, а днес вече-да. Не може да се предвидят тези неща. А може и да има проблеми от двайсетина години, обаче нали такова, абе то там, просто което, значи, ами и т. н. И този, който е проспал случващото се, дали ще бъде наказан? Всеки ден ученици командват учителите нагло. Кой ще им се извини? В училищата "Момче безсрамно се големее пред старец"-цитирам пророк Исаиа.
35
0
 
15
 
! Отговори
Lan преди 9 години
Дето ако не го целува майка му 15 мин пред вратата на училището изпада в нервна криза (в трети клас) и вика майка му да го храни и да му вързва обувките. А по-буйните деца усещат, че могат да правят каквото си искат...и го правят и аз лично не ги виня! Т.е. може да млатне госпожата, може да играе казачок на средата на часа и НИКОЙ нищо не му прави...а да казват му с благ тон :) нещо. Ето това е - прекалена доброта НЕ е добра за детето, нито за другите деца, нито за обществото!
34
0
 
11
 
! Отговори
прагма преди 9 години
Всички сме супер изнервени, не само учениците. Просто до това води застоялия начин на живот и стресът. Просто такъв е съвременният свят на компютри, телефони, автомобили и машини.
33
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До AstarotГлупости покажи 1 животински вид да избива себеподобни за КЕФ до последния индивид.
32
0
 
9
 
! Отговори
Lan преди 9 години
32, всъщност истината е точно по средата и се прилага от както свят светува по света й викат "Теорията на тоягата и моркова", а в България: "Ако не стане с добро, значи ще стане с лошо", в Сърбия: "Со кротце, со благо и со малко кютек!" И така хилядолетия хората са възпитавали нормални човешки индивиди, но сега едни много възвишени и много напреднали хора вменяват, че видиш ли само с добро и единствено с добро...и или излизат едни безволеви ***>
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 20 "агресивен спорт"Аве батка Футбола кой го е измислил и защо ? Агресия, зрелища парче хляб И управляеми колонии.
30
4
 
5
 
! Отговори
Astarot преди 9 години
Агресията е естествено животинско качество, включително и сред хората. Тя може единствено да се контролира и озаптява. Но това изисква да се разрешат съответните правомощия на учителите. Както израснат, така и ще продължат в живота.
29
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 17. Абе стига с тези психолози бее... Нас едно веме само с психолози ни лекуваха ;-)Още помня психолога на майка ми. Бой, наказание и изключване това се иска, а и глоби за родителите...
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво искате БРЕ що гласувахте за Тиквата, ето той ви върна всички КАЛИНКИ, малинки, БРЪМБАРИ и цял списък от членестоноги.И тяхната работа е да съсипват всичко до което се докопат , а 24 ---> има частни :ясли, училища, ВУЗове и дори охрана ЩО МРЪНКАШ.
27
0
 
6
 
! Отговори
Chicho преди 9 години
Първото изречение трябва да бъде: "Тенденция за увеличаване на малцинствените групи в малките населени места която води до величаване на агресията в училищата"
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 24 пидалскиХайде замени лелката в градината за 300 парички ... така е в яслата, училище, полицията а за бюрократите не си открил топлата вода от хил.години са си същите. Защо живеем ЗЛЕ и заради кого?Отговор: пиндосите, нагло-саксите, *** и Народното събрание.дори учениците го усещат, а дали го разбират ?
25
0
 
32
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Не уважаеми, не са изнервени... Просто не знаят, че освен права имат и задължения и трябва да спазват елементарна дисциплина. Започне ли да има истински наказания - не е задължително да са телесни (въпреки че те се възприемат най-лесно), просто на келешчетата да им се наложи да извършват обществено полезен труд - примерно да боядисват вратите или да копат двора на училището и отделно - да им понижат оценките заради слаба дисциплина и простотията ще престане
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията е гола статистика, която трудно кореспондира с пренареждането на обществените приоритети.
23
2
 
4
 
! Отговори
Докторе преди 9 години
Защо живеем ЗЛЕ и заради кого?Отговор: пиндосите, нагло-саксите, *** и Народното събрание.дори учениците го усещат, а дали го разбират ?
22
4
 
4
 
! Отговори
citizen преди 9 години
Бате, номер 24, анонимен. Ти от кои си?От готЕнеТе пичуи, дето си супер способен, но видите ли, някакси си затворен в един *** с "неспособени,недоволни и вечно мрънкащи кияци на държавна хранилка."....
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи и на подрастващите им е писнало от неспособени,недоволни и вечно мрънкащи кияци на държавна хранилка. Отиваш в яслата - мързеливи тьотки мрънкат за пари. Отиваш в училище и там такива,че и по наперени. Отиваш в държавата администрация, там пък хиени дебнат от всякъде. Отиваш в милицията, о ужас,неспособни млади лентяи дремят за пенсия, рушветчийстват,мародерстват и се занимават с далавери всякакви. Излизаш на улицата и там лъсва мърлящината на гореизброените.
20
0
 
10
 
! Отговори
Така ли?! преди 9 години
Реалните случай на агресия са многократно повече. Когато и да минеш покрай училище можеш да видиш ученици, които се бият а околните ги насърчават. Да не говорим за словестните нападки. Това със статистика няма да се преодолее. Държавните институции вкл. и МОН само регистрират случаите и не желаят да вземат адекватни мерки.