9 ВУЗ-а с по-високи такси от тази година?

Софийският университет не е поискал увеличение
31 мар 2015 11:25,
13
9 ВУЗ-а с по-високи такси от тази година?
Снимка: Reuters, архив

Девет университета са поискали увеличение на таксите тази година, става ясно от проект за постановление на кабинета, качен на страницата на портала за обществени консултации.

Сред вузовете, които искат по-високи такси е Националната художествена академия. Там специалността "Реставрация" поскъпва от 970 на 1100 лева, а останалите специалности от 840 стават 880 лева.

Големите висши училища като Софийския не са поискали увеличение, пише в. "Стандарт".

В Медицински университет - София нарастват таксите във Факултета за обществено здраве, който подготвя рехабилитатори, кинезитерапевти, здравни мениджъри. От 664 лева те стават 700.

Химико-технологичният и металургичен университет качва таксите по основни специалности от 400 на 500 лева. Бургаският университет "Асен Златаров" вдига цените на икономика, туризъм и педагогика от 360 на 400 лева.

В Икономическия университет във Варна таксите за икономика и администрация и управление нарастват от 340 на 360 лв. Военноморското училище във Варна също вдига някои от таксите си от 800 на 880 лева.

Леко увеличение има в УниБИТ - национална сигурност там вече ще струва 808 лева срещу 793 за миналата година, скача леко и информатиката.

Академията на МВР увеличава таксите за задочно обучение в "Пожарна безопасност" от 266 на 277 лева. Тракийският университет въвежда специалност парамедик с такса от 600 лева.

За да стане факт увеличението, трябва Министерският съвет да гласува поскъпването на таксите, което обикновено се случва през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
1
 
! Отговори
кали преди 9 години
НЯМАТЕ ПРАВО !!!! ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ !!!! БЪЛГАРИТЕ ИМАТ ДУМАТА !!!! КАКВИ СА ТИЯ ИЗПИТИ В БЪЛГАРИЯ БЕЗСРАМНИЦИ ТАКИВА !!!!! ПОЗОР !!!!
9
1
 
1
 
! Отговори
кали преди 9 години
ВИЕ БЪЛГАРИ ЛИ СТЕ ИЛИ НЕ !!!! КАКВИ СА ТИЯ ВИСОКИ ТАКСИ !!!! КАКВИ СА ТИЯ ДИПЛОМИ КОИТО ИЗДАВАТЕ , ТЕ НЕ СА В ИНТЕРЕС НА БЪЛГАРИТЕ !!! НЕ СА КОРЕКТНИ СПРЯМО ТРУДЪТ НА СТУДЕНТИТЕ !!! ЗАСРАМЕТЕ СЕ ПОНЕ !!!!
8
0
 
6
 
! Отговори
Досадих ви с разказ, преди 9 години
който зае цели три коментара по-долу, но с това искам да кажа, че на много места нищо не се е променило!Професор тепегьоз неотдавна оскърби пред цяла България кадърно момче отличник, а аз и колегите ми сме живи свидетели как преди 25 г. с мръсотии и заплахи отказаха от защита на дисертация едно способно момиче. Който не го е преживял или наблюдавал отблизо, трудно ще повярва. На теория, никой не ти пречи да се бориш. На практика обаче, ако останеш в Бг, зависиш от тези,които са те провалили!
7
0
 
1
 
! Отговори
7 - Продълж. преди 9 години
Стана голям скандал. Момичето се защитаваше, защото не беше нарушило никакъв закон, а при зачисляването й, нейният труд беше окачествен като "блестящо представяне" и на всичко отгоре била го представила в почти целия му обем - без последната глава. Точно тази оценка - "блестящо представяне", тетките не можеха да преглътнат.Наплашиха я, че ще изпратят на защитата й "специална група", за да се опита да я провали и ТЯ СЕ ОТКАЗА да представи труда си в окончателен вид, а вече беше взела изпитите!
6
0
 
1
 
! Отговори
6 - Продълж. преди 9 години
След като разбраха за зачисляването на това момиче като аспирант на самостоятелна подготовка (по днешна дефиниция - в свободна докторантура), тетките подлудиха директора на института, в който работеха и той извика момичето за обяснения. Тя се позова на тогавашния Закон за научни степени и звания, според който има право да се зачисли там, където тя избере да кандидатства.Но директорът се разкрещял "Нямаш право! Притискат ме да пиша до председателя на БАН, за да анулира зачисляването ни!" Продълж.
5
0
 
4
 
! Отговори
"СУ не е поиска преди 9 години
увеличение"Как да поиска? Нали неговите професори считат, че ако някой е приет за докторант в Кеймбридж, то той е годен единствено за мияч на чинии?След това забележително изявление, кой ли ще иде да кандидатства за докторантура в СУ,освен "наши деца"?Шегата настрана, но на мен ми е известен случай от края на соца.Няколко посредствени тетки от БАН, от злоба, пречеха на умно момиче - тяхна колежка, да започне аспирантура.Тя се зачисли на самостоятелна подготовка в друг институт на БАН.Продълж
4
1
 
7
 
! Отговори
darcas преди 9 години
Ето това е пазарна икономика - кандидатите за вузовете намаляват, и тъй като вузовете са свикнали на широко, увеличават таксите. И така, докато останат по 5 студента във всеки вуз, плащащи по 1 млн такса на семестър
3
1
 
14
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Защо направо не си платят една сума накуп и им давайте дипломите, те и без това на завършване знаят точно толкова, колкото са знаели когато са влезли студенти, т.е нищо! И в Тракийския - парамедик!? Че то цялото ни образование е пара-
2
1
 
11
 
! Отговори
Спас преди 9 години
Кой ще учи тук??? При тези цени...............НИЕ НЯМАМЕ ДЪРЖАВА!!!!!!! ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ!
1
2
 
17
 
! Отговори
Ники преди 9 години
В някои от развитите държави обучението е безплатно, а тук няма година в която да не вдигат таксите