Стига идеали, просветени са тези, които пишат и четат

Нужни са универсално приложими хора, убеден е министър Танев
27 апр 2015 14:24, Анисия Иванова
49
Стига идеали, просветени са тези, които пишат и четат
Тодор Танев. Снимка: архив Булфото

Образованието е стратегическа област, защото тя създава нацията, тя създава бъдещето. Това каза днес на кръгла маса в хотел "Кемпински", посветена на европейското образование, министърът на образованието и науката проф.Тодор Танев. Форумът е организиран от Европейския политехнически университет /ЕПУ/ с подкрепата на Атлантическия клуб в България и фондациите "Фридрих Науман" и "Либерално общество за нова Европа".

По думите на министър Танев България вече не е в положението да се уповава на възрожденския идеал да се произвеждат хора, които са просветени. Просветени хора са тези, които четат, пишат и са универсално приложими навсякъде.

Според Танев откъсването на образованието и науката от живота е нетърпимо от този момент нататък.

Възрожденският патос да се произвеждат граждани на национални държави преди сто и нещо години, би следвало да отстъпва на производството на граждани, които имат демократични знания, посочи министърът, цитиран от БТА.

Ако искаме да се обърнем към едно универсално образование, от което всички имаме нужда, бих препоръчал много енергично на всички по целия свят да се обърнем към образованието по програмиране, каза в своята встъпителна реч президентът на Атлантическия клуб в България Соломон Паси. Според него тренировката, която дава образованието по програмиране, помага в абсолютно всяка една област - от археологията през медицината до земеделието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С подкрепата на неолиберали,атлантически клуб,фондация "Фридрих Науман",какво очаквате от тази компания,Мони Паси ,не успя да универсиализира зарядните за телефон,сега е решил да ни прави всички по калъп,естествено техните еврейчета,ще получат съвсем друго образование,а плебса,нека се учи да завива гайки
34
0
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
ТО В САЩ НАРОДА.УМЕЕ ДА ЧЕТЕ И ДА ПИШЕ.КАТО ДЖЕНИФЕР ПСАКИ НЕ ЗНАЕ ЕВРОПЕЙСКАТА КАРТА БЕЛОРУСИЯ ГРАНИЧИ С УКРАЙНА И ЧЕГНО МОРЕ.И ТОЯ ИСКА ДА НИ ПРАВИ СЪЩТИТЕ.ЗА ДА МОЖЕ ПОЛЕСНО ДА УПРАВЛЯВАТ НАРОДА.ЩОМ УПЕЕ ДА ЧЕТЕ И ДА ПИШЕ СТИГА МУ ТОЛКОВА ДА УЧИ.УРААААААААААААААА НИЕ СМЕ ГРАМОТНИ ДА ЖИВЕЕ АМЕРИКА С ТЕРОРИСТИЧЕСКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ
33
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаме си министър-сървът и президент-сървър с качени американски програми. Това май е електронното правителство.
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Видя се, че всеки *** може да управлява БГ, дори и еднокнижни сричащи и приказващи глупости, стига да са подкрепени от сащ и ес и да не им спират парите по еврофондовете.
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нужни са универсални *** автомати за гласуване за "Електронното правителство" на ГЕРБ.
30
1
 
14
 
! Отговори
aтaкисть преди 8 години
Четете ли брaтя и сестри кaкви психотронни нaмерения имa този дрогирaн Шоросоиден?Директно ви съобщaвa кaк системaтa зa нaпред ще възпитaвa у децaтa ни утипочни и единствени кaчествa дa четaт и пишaт, което се постигa още в 6 клaс!Обещaвa ви се рaзрив с идеaли,принципи и трaдиции и то зaбележете възрожденските тaкивa или пък онези, които възпитaвaли нaционaлни грaждaни у децaтa!
29
0
 
8
 
! Отговори
Оногондур преди 8 години
А краткият чатлано-пацакски речник дали ще е достатъчен за да се приеме даден индивид за образован?
28
0
 
0
 
! Отговори
от 32 преди 8 години
Инстанция-неволна грешка
27
0
 
6
 
! Отговори
Oleee преди 8 години
***, *** ни управляват от 25 г. Но и тия които ги избират не са по-малки ***!
26
4
 
2
 
! Отговори
до 31 преди 8 години
А на теб ,кой ти дава право да коментираш мнението ми.Повечето прости българи са като теб.Последна истанция и всичко им е ясно.Всяко мнение различно от неговото е написано от ***,*** и какво ли още не.Силни аргументи,няма що.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 30Ти както и повечето *** изобщо не разбирате смисъла на думите.Вие сте квалифицирани имбечилета!!Кой ти даде комп изобщо за да дращиш глупости в нет-а?!
24
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За една част от българите думите на министъра звучат параноично.Готови са да го анатемосат.Как така без възрожденски идеали,къде го дават това.На мен ми харесва модерното му мислене и смелостта да го изрече на глас.
23
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що ненормалници се изредиха като министри при Оправлението на Тиквата просто не е истина.Но пък е закономерно щом начело на държавата е НЕНОРМАЛНИК номер 1, Боко-тиквата.Цената която ще платят *** ще е толкова жетока че дори и в най-мрачните им кошмари не съществува. Глад, мизерия и разруха ще са само част от това.P.S.Ако сега си мислите че гладувате моного грешите. Лошото е НАПРЕД.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези, които могат да четат и да пишат, покриват само абсолютния минимум, а тези които освен това могат и да мислят, са сред истински просветените.
21
0
 
5
 
! Отговори
88 преди 8 години
Грамотността и дисциплината в основните училища са отвратителни-насилие,примитивизъм в отношенията,неграмотност.Учителите не са сред учениците в междучасията и тогава стават най-големите издевателства по дворовете,коридорите,класните стаи.Има едно магическо средство против тези безобразия в дисциплината-фигурата на учителя да присъства на всички тези места ,за да респектира насилниците-зная го от опит.Освен това там е мястото за неформално общуване с децата,за опознаването им.Ако трябва нека да
20
2
 
7
 
! Отговори
L. преди 8 години
Правилно го е казал човекът - "да четат и пишат". Ама те и това не могат, бе байно!Аз не съм убеден, че човек, непознаващ собствения си език, може да научи каквото и да е.
19
0
 
11
 
! Отговори
zevs преди 8 години
КАКВО Е ДЕМОКРАТИЧНО ЗНАНИЕ??? ЗНАЕ ЛИ НЯКОЙ? А НЕ ДЕМОКРАТИЧНО ???И като папагали започваме да повтаряме "нещо"казано от "учен"министър като този недодяланият на образованието.Един през друг министрите плещат глупости наречени "РЕФОРМИ".Умрат да реформират "ДЕМОКРАТИЧНО".
18
5
 
3
 
! Отговори
tonto преди 8 години
До Това е човекътЗаповядай. Вместо да хейтиш за 1 минута можеше вместо да се мъчиш да формолираш правилно въпроса и исказа си да потърсиш в мрежата pubadmin-su.net/su/wp-content/uploads/2006/07/Todor_Tanev_CV_BG_pdf.pdf
17
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какъв изказ струи от тоз министър и другаря Пaси да станем всички програмисти, а на какво ще програмирате ??/ инженери по електроника няма ли да ви трябват кой ще ви прави компютрите ***.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе, министре, я ходи да провериш грамотността в училище!Кви са тия матури, кви са тия входни-изходни нива?Децата са крещящо неграмотни! Учебниците са умопомрачително ***, пълни с глупости или пропагандистки материали ала " колко са весели ромите" Учебникът по литература за 5 клас разглежда българския фолклор само в светлината на магии, гадания, врачувания и подобни сатанински простотии..Ама, тва е универсално, викаш..?