Всяко второ дете е с гръбначно изкривяване

Всяко шесто е пълно, а почти всяко десето е затлъстяло
8
Всяко второ дете е с гръбначно изкривяване
Снимка: Булфото, архив

Над 60 процента от подрастващите са с гръбначни изкривявания, а проучване на Националния център по обществено здраве и анализи показва, че честотата на свръхтегло при учениците от първи до 12-ти клас е 16,7 процента, а на затлъстяване - 8,2 процента. Това съобщи министърът на младежта и спорта Красен Кралев на конференцията "Реформите в образованието и науката. Реалност и перспективи", цитиран от БТА.

По думите на министър Кралев най-сериозен е проблемът при децата от първи до четвърти клас, тъй като 18,9 процента от момчетата и 16,5 процента от момичетата са със свръхтегло, а затлъстяване имат 10,7 процента от момчетата и 10,9 от момичетата на тази възраст.

Кралев съобщи, че при гласуването на второ четене на Закона за предучилищното и училищното образование, в който с инициирана от спортното министерство промяна, от учебната 2015-2016 година третият час по физическо ще може да се води и от специалист по даден вид спорт.

В зависимост от това какво позволява спортната инфраструктура на съответното училище и традициите в конкретната област, учениците ще избират между десет дисциплини.

Ще предложим за обсъждане и поправка в Закона за висшето образование, която да позволи на университетите, ако желаят да регистрират и участват във финансирането на спортни клубове с отделна юридическа регистрация, които да могат да членуват в съответните федерации, да участват в първенства по отделни видове спорт и да развиват професионални спортисти, заяви министър Кралев.

Той обясни, че по този начин студентските спортни клубове ще имат възможността да кандидатстват по всички програми на спортното министерство за финансиране на дейности и за изграждане и реновиране на спортната инфраструктура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Калина Станкова преди 8 години
Държавата е длъжна да осигури безплатна храна за всички деца . Освен това да им осигури безвъзмездна стипендия за всички деца . Да им осигури висок жизнен стандарт . Децата да бъдат преди всичко щастливи . Да живеят в НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ .
4
1
 
10
 
! Отговори
Ели преди 8 години
То с техните критерии, "стимулиращи" спорта в училище, затова сме на това дередже! Дъщеря ми е ученичка в столична гимназия, спортува от дете, играе за един отбор в национални първенства и има петица по физическо! Не е ли по-важно децата да заобичат спорта, да усетят адреналина от физическите занимания, отколкото да ги задължават с някакви измислени нормативи?
3
0
 
5
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Sportuvajte i davajte primer na deca.Trygnali debeli i bolni da davit akyl na mladezi.
2
2
 
6
 
! Отговори
Знам, че е трудно преди 8 години
дас е повярва, но не съм го открила аз. Не съществуват необратими болестни процеси. необратими стават, само когато, човек си повярва, че са такива. С вяра всичко се лекува. казвам го съвсем сериозно. Който вярва/-оздравява. Опасни са масовите внушения, които всекидневно ни заливат. Организмът рзполага с пълния ан бор срдства дас е пребори с всички болести и препядствия и да е съхрани работещ, оптмален и функционален! Останалото се разпостранява само с цел печалба.
1
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
We're all living in America, America- its wunderbar!