50% от висшистите не работят по специалността си

Вузовете ще произвеждат по-малко кадри, но качествени
11 май 2015 21:49,
25
50% от висшистите не работят по специалността си
Снимка: bgonair.bg

Над 50 процента от хората, завършили висше образование, не работят по специалността си. Това сочат данните на Министерство на образованието и науката, представени по-рано днес.

Занапред субсидиите за университети ще са все повече обвързани с качеството на образованието. Това е основна част от промените в закона за висшето образование, които предлага ресорното министерство.

През 2018 година 50 на сто от финансирането на висшите училища ще е свързано с тази цел, а през 2020 година – 60 на сто от парите ще зависят от това.

Според експерти от министерството университетите у нас в бъдеще ще са заинтересовани да произвеждат все по-малко кадри, но те да са висококвалифицирани.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Гледайте още видео материали от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
12
 
7
 
! Отговори
зловещо преди 9 години
Висше образование в България - та това животно невиждано от Сибир ли го изкопахте?С изключение на медицинското образование останалото е само ЛЕШ.
3
0
 
7
 
! Отговори
Хайде бе?! преди 9 години
А не може ли да имаме по-малко висши училища, но по-качествени?Тогава, влизането в тях ще става въз основа на по-високи критерии, а завършването ще бъде в резултат на по-усърдно усвояване на знания.Калпави университети как биха могли да създават по-качествени кадри в резултат на намаляването на бройката на студентите?И изобщо, вярвате ли им, че биха намалили броя на студентите си? Нали това означава по-малко приходи?
2
2
 
18
 
! Отговори
зловещо преди 9 години
Първо това не са ВУЗОВЕ!Това са касички за пари!Второ вишистите, които бълват на килограм, са неграмотни по специалностите си!Трето прекалено много сред тях са пияндетата и наркоманчетата!Четвърто хората с акъл не учат тук, а тези които имат е нас гледат да завършат и да се пръждосат!Четвърто кой ще ти работи като гладиатор за 500-600 лева като млад специалист! ДА, АМА НЕ!!!
1
1
 
5
 
! Отговори
Борян преди 9 години
Ааа , добър ден :)