МОН се оправдава: Не продаваме матури, а знания!

"Няколко души знаехме верните отговори", каза зам.-министър
Обновена: 21 май 2015 14:08 | 21 май 2015 09:30,
55
МОН се оправдава: Не продаваме матури, а знания!
Снимка: Нова тв

"Матурите не се продават от министерството. Можеш да купиш матурата от хора, за които това е бизнес. За хората, които работят в МОН, това е отговорност".

Така зам.-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева коментира фрапиращият случай на продажба на верни отговори на тазгодишните матури. И твърди, че в министерството са взети изключителни мерки за сигурност.

Още по темата

Да си купиш отговорите на матурите. Оказа се, че това не е никак трудна задача. Нова телевизия се сдоби с абсолютно всичките верни отговори на теста по български език по време на самата матура. Сделката е сключена няколко дни преди изпита. А в самия ден получават два SMS-а с верните отговори. И всичко това само за 100 лева. Излиза, че дори пазени от 10 000 квестора и над 4300 камери, в запечатаните стаи верните отговори влизат тихо и мобилно.

Кастрева допусна, че след разпращане на вариантите до училищата е възможно някой да е решил теста бързо и да е изпратил отговорите на хората, които са си платили за тях, много преди изтичането на времето на изпита.

"Колегите, които създават задачите нямат нищо общо с другите комисии. А вчера, преди 8 часа, освен ние двамата с министъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на Министерството на вътрешните работи, които знаеха задачите. 680 училища вчера са провеждали изпитите", добави зам.-министърът по образованието. Тя отказа да коментира по какъв начин е изтекла информацията.

По думите на Кастрева в МОН ще бъдат донесени всякакви видове "пищови", намерени от квесторите в изпитните стаи или в тоалетните.

"Цялата информация, която събираме, ще предоставим на полицията", добави Ваня Кастрева. "Капката катран в кацата с мед в никакъв случай не трябва да оставя горчив привкус на тези, които вчера говориха", коментира още тя.

Според нея учениците, преписали на матурата, са несигурни в себе си.

"Ние държим в деня на изпита да има специално оторизиран човек, който да следи записите във всички зали. Дисциплинарна отговорност ще бъде поискана от квестор, който си е позволил да наруши правилата. Излизайки от залата, директорът забелязва, че той излиза от изпитната зала и провежда телефонен разговор в коридора. Той е отстранен веднага. Това е нарушение на правилата, тъй като както зрелостниците, така и квесторите нямат право да използват такава техника по време на изпита", обясни още Ваня Кастрева.

На изпита са били хванати да преписват 43 ученици. А некоректно влизане на външни лица е имало в гимназията в Ихтиман.

"За мен е важно правилата да се спазват от всички. Настоявам за обществена нетърпимост за всички, които погазват труда на учителите. Министерството не продава матури, а създава знания", категорична бе зам.-министър Кастрева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кумунизъмът си отиде, отрочетата му и последствията останаха. Все си казвам, че когато измрат хората с кумунистическия манталитет, ще дойдат млади и свежи хора. Само че няма да стане! Защото едно поколение се извърта докато измрат тези некадърници, а на нормалните хора не им се чака. Те тръгват на Запад! За сметка на това идват децата на дъртите кумунисти, които дори идеали и морал. Абсолютни *** и некадърници. Обществото ни е болно и то неизлечимо болно.
24
4
 
16
 
! Отговори
променя преди 8 години
Трябват промени в училището .Всички лелки да се махат и да идват млади хора . Незамесени с комунизма . Това е. Оттука трябва да се почне.Както и в държавата..Всеки свързан с комунизма да се маха . Не на доносници ,номенклатури ,комунистически лелички с изкази от типа:Поета е искал да каже.Ти ли ще ми кажеш ***,другарко проста.
23
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ох,гледах спектакъла на тази от снимката.То не бяха кривене на очи,озъбване показващо явно някаква обиграна усмивка.Всички жестове и мимики говорят за стар номенклатурен кадър,който успешно успява да замазва гафове.Бях отвратен от поведението на тази жена.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тези матури трябват да бъдат премахнати, щом не предоставят равен шанс на всички, а по-оправните и с парици в джоба са поставени. Защо трябва да се оценява при липса на равнопоставеност между всички? Това със сигурност не е демократично, а тези управляващи, които го практикуват са нищо повече от корумпета и демагози!
21
2
 
4
 
! Отговори
Безумие на едни жени преди 8 години
И какво излиза,че за да си вземеш матурата трябва да си част от преписвачите.Защото всеки нормален човек едва ли би изкарал кой знае колко точки от безумния по смисъл тест.Само вижте за какво става дума.Излиза,че за да си образован не е важно да напишеш съчинение с преразказ и да си грамотен ,а да знаеш следното :Кое е въпросително ,сложно съставно изречение .......Безумие .
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 10-сиТова трябва да е в кавички, защото цинирате Радой Ралин.
19
2
 
2
 
! Отговори
квестор преди 8 години
хаха вие луди ли сте бе, какво правите сензации пак, все едно от вчера за първи път се знаят отговори и се преписва :D то това се прави откакто има изпити и ще се право докогато ги има. има ли изпит, матура, тест и т.н. на който някой да не знае отговорите или да не преписва :)
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какви матури говорим, след като българското училище се е превърнало в бардак? Позор за държава, която е била в 20-тицата /ООН/ на държавите с най-качествено образование.
17
1
 
8
 
! Отговори
смях и сълзи преди 8 години
То май всеки разбра що за безумие са матурите в български вариант и догодина ще отпаднат ?!! Жалко за похабените усилия за реформи .То самата дума вече е изпразнена от смисъл - в България естествено .
16
1
 
20
 
! Отговори
скърбящ по бг преди 8 години
Научете учители да преподават.Учебници да бъдат написани на разбираем език за децата и няма да имате проблем с пищови. Образованието на бг е под нивото. Това което правите с камери е малкият лейкопласт за голямата рана.
15
1
 
10
 
! Отговори
срам преди 8 години
Матурите изобщо нямат за цел да развиват образоваността и още повече да са критерий за успешно завършване.Напротив,те са не само част от проблема,но вече и самия проблем .Лавината от журналисти ,дансове,смси ,беше очаквана.Това не е училище ,а реалити .
14
1
 
12
 
! Отговори
образование на бизне преди 8 години
Матурите са именно част от бизнеса - търговията с дипломи ,училища,частни уроци . А децата все повече не учат,не четат .... И това не е само български проблем .
13
1
 
11
 
! Отговори
знаещ и помнещ преди 8 години
Мдааа, другарката Ваня Кастрева, член на районния комитет на ДКМС, Кирковски район, София пак се е изказала неподготвена.
12
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кастрева не е кастрена отдавна и затова така говори.
11
1
 
17
 
! Отговори
Додо преди 8 години
"...преди 8 часа, освен ние двамата с министъра, имаше 5-6 души, включително двама представители на Министерството на вътрешните работи, които знаеха задачите." Остава и двамата представители на МВР да са от сектор Пътна полиция и всичко е повече от ясно. :-))))
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
тази в колкото скандали се набърква по-нагоре расте в ейрархията......
9
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г...си с рози накичи, оср...ното да не личи!
8
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия пък когато не са се ос..рали? Всяка година едно и също! Тия матури са такава пародия, че не е истина просто!
7
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо теглите темата в 5.30 сутринта?Съвсем на *** ни правите вече,а ние да мълчим,докато вие от 5.30 до 8.0 раздавате или продавате на своите хора темата.
6
2
 
37
 
! Отговори
Луд с мотика преди 8 години
Тая как се е издънила. Не продаваме матури а знания... Трябва да ги преподавате за да ги научат а не да ги продавате и да си ги купуват. Тая к'ва е бе, я да си ходи щом продава и прави при от такива неща. После що младото поколение е неграмотно. Ами неграмотно е щото ПРОДАВАТ а не ПРЕПОДАВАТ. Директно да си подава оставката тая овца. Те и дипломите - продават ги