Нов скандал: Учители решават матурите... на учениците!

Директорка от Ихтиман ги плаши с уволнение, ако не го направят
26 май 2015 10:20,
62
Нов скандал: Учители решават матурите... на учениците!
Снимка: Reuters, архив

За да са сигурни, че техните ученици ще завършат успешно, учители решават матурата на зрелостниците. А ако откажат да го направят, са заплашвани с уволнение.

За тази порочна и дългогодишна практика сигнализират вече бивши преподаватели на гимназия "Васил Левски" в град Ихтиман.

Някои ученици си купували верните отговори на матурите от учителите, а други директно ги получавали като подарък... от преподавателите си.

"Причината е много ясна. Както във всяко училище е ясно, че нашите абитуриенти трябва да приминат, за да се вземе бюджета, който те носят", разказва учителка пред Нова телевизия, пожелала да остане анонимна.

За порочната практика винят Гергана Йорданова, директор на гимназията "Васил Левски", която е и общински съветник от ГЕРБ в Ихтиман. По думите на три от наскоро уволнените служители именно тя е склонявала учителите да разпространяват отговорите на матурите. А схемата, която работи без проблеми от години, е следната - в 8 часа часа МОН изпраща тестовете в училището.

Освен на учениците обаче, изпитът се раздава и на предварително подбрани учители и административен персонал. Верните отговори изпращат като есемеси до ученици или пък вкарват като пищови в изпитните зали.

Според бившата учителка тази година плановете за "подарен изпит" така и не се осъществяват, защото тя и колегите й подават сигнал до МОН седмица преди матурата.

Затова представители на министерството следят строго за реда на провеждането на тазгодишния изпит. Така не може да се осъществи и друга порочна практика – на изпита да се яви подставено лице, на мястото на зрелостника. 

Директорката Гергана Йорданова отказва коментар, засега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
е преди 8 години
До МаринВлязоха, Маринчо, влязоха се казва!
49
0
 
4
 
! Отговори
14 преди 8 години
До citizen 13,Нашата съвсем недалечна образователна "история" познава и принципа на освобождаване от матура поради висок успех. Хората си кандидатстваха редовно с кандидатстудентски изпит с равни условия. Такива изпити се полагаха и за елитните гимназии. И нямаше тъпанарски тестове за *** с а,б,в.Та има с какво да се замени туморът, наименован "българска матура". И е наложително това кощунствено харчене на пари за нищо да спре незабавно при това положение и при ежегодните издънки.
48
1
 
4
 
! Отговори
... преди 8 години
Провеждани в този си формат и с тази си организация, матурите у нас са направо вредни, излишни и паротрошачници,без каквито и да било обективни и позитивни резултати. По- добре е да се преустанови провеждането на тази скъпа смешка докато не се направи нормална организациа, при която да е невъзможно подсказване,преписване и директно купуване на отговори. А най- добре е да отпаднат тестовите форми с готовите отговори. Те са сътворени само за улеснение на проверяващите, но не ценят обективно нищо.
47
0
 
2
 
! Отговори
кико преди 8 години
И да махнат матурите и да останат все неграмотници ще излизат от средните училища.Цялата ни образователна система е объркана като чалгаджийската ни държава .За това ,който може да се спасява. А министерството на образованието и науката си имат такъв ***-некадърник,че можем да го сравним единствено с "любимия" ни президент.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До МаринРазбрахме за оценките ти по математика,а по български как си?Тройка?Едва ли е повече,иначе щеше да знаеш как се спряга глаголът ВЛИЗАМ.Не ВЛЕЗНАХА ,а ВЛЯЗОХА!
45
0
 
4
 
! Отговори
А НВО? преди 8 години
...И каква тишина цари около НВО, Вариант 3 и дефектите на диктора от диска по БЕЛ...
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма връзка между училищния бюджет и матурите. Поне пряка връзка няма. Друг е въпросът, че се предпочитат училища с лесно, да не кажа сигурно, завършване на средно образование.И още нещо - защо чак в Ихтиман са отишли проверяващите? Та това е практика в много софийски училища. Публична тайна е, че учителите с достойнство нямат място в системата.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Причината е много ясна. Както във всяко училище е ясно, че нашите абитуриенти трябва да приминат, за да се вземе бюджета, който те носят", разказва учителка пред Нова телевизия, пожелала да остане анонимна.-------------Така е - В България достойнство има кучето ми
42
0
 
7
 
! Отговори
п преди 8 години
До ГеоргиСтига с тези пари,които носят учениците.В крайна сметка това са пари на всички работещи,за да се образоват те безплатно.Това са мои и Ваши пари,които са ни прибрали под формата на данък и са разпределени под формата на бюджет към училището.Съответният ученик нищо не носи,освен себе си и знанията си, плюс нашите пари.И колкото по-рано се осъзнае това, толкова по-добре за всички ни.Ако не са заети в час с новите си технологии,може и да научат нещо,за да не плащат за частни уроци
41
0
 
11
 
! Отговори
хм преди 8 години
До Анонимен Ако човек е решил да работи това, на него му е ясно,че заплатата е мизерна иш едва ли решена матура ще му повиши доходите.Тук се говори за тормоз и заплаха от страна на директор спрямо подчинени,тук се дава схема и се твърдят неща,но питам се защо тези жени споделят сега- едната с 4 г. опит,другата- с година и половина.Каква полза са имали те?Какви други нередности върши тази директорка и защо не е уволнена?Кой защитава правата на тези работници -тормоза на работното място?
40
0
 
7
 
! Отговори
а преди 8 години
защото ако това се случва на матура, чудя се какво ли е през останалите им работни дни,дали отиват с удоволствие на работа или с мисли за поредния скандал или принуда.Директорското място трябва да е с период на смяна през 2 или 4 години.И ако този код се изпраща от МОН, то тогава кой го изпраща в Ихтиман 2 часа преди матурата, кога се тегли варианта и куп въпроси още на ниво МОН, тази директорка с какви протекции е, за да си позволява този лукс да тормози подчинените си с години.
39
0
 
5
 
! Отговори
a преди 8 години
Интересно ми е как така в това училище, кода за размножаване на варианта идва два часа преди този в останалите училища.Второ-след като под заплаха натикват хора,принудени да решат теста се питам защо инспекцията по труда не се самосезира,трето-този директор защо не е уволнен и четвърто-кога ще се чуе мнението на преподаватели директорите да са за период примерно 2 или 4 години,а не до пенсионна възраст и един човек да определя съдбите на 100.И за край-защо не се търси разпространилият кода 2ч.
38
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
После даскалите искат по-високи заплати и да ги уважават!На какво отгоре???Това едва ли е изолиран случай.
37
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички желаещи се приемат във ВУЗ.Дори с тройки.Дипломата е с успех получен като среден от оценките 9-12 клас.Децата учили през цялото време на матурата имат ат по-нисък резултат от някой с двойки,защото са притеснени или се колебаят за отговорите.А на слабия ученик му е все тая.Матурите са напълно излишни.Не показват знания,защото или решават на случаен принцип,или преписват.Който учи се стреми през всички години да е добър,а после децата с възможности с есе заминават за чужбина,а другите тук
36
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"която е и общински съветник от ГЕРБ в Ихтиман."ГРОБ - сбирщина от ченгета и ЛАПАЧИ.Мутирали комуноиди, които могат само да лъжат и крадат.А най-обичат да харчат чужди (т.е. НАШИТЕ) пари.
35
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук дали става въпрос за истински ученици, или за прости берящи твари?
34
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работих счетоводител в гимназия , всички даваха подкуп на директора за да бъдат учители, подкуп не даваха само роднините на общинските съветници , полицаи , съдии.. Но пък директора чрез си купуваше влияние..
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учител днес се става ако си жена на полицай , общински съветник или служител , богаташ.. Скътана служба за жена на богаташ или големец.. Другите учители ги наемат за 5-6 месеца и много често остават без работа докато се окажат въобще да бъдат учители.
32
2
 
23
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
По програма на Герб се обучават днешните ученици . Давай му всичко на готово за да си остане необразован , *** се управляват най-лесно !
31
5
 
33
 
! Отговори
Falkoneti преди 8 години
За всичко са виновни Орешарски и Д.Вълчев !!! Те въведоха тази система с делегираните бюджети,дадоха власт на феодали-директори, и всичко с цел да бъдатт смазани учителите които тогава протестираха! Видя се че това не работи, защо не ги отмениха? Имат интерес и политиците, държат учителите с ниски заплати от там и качеството пада, няма мотивация!