"Проблемни" ученици у нас, родителите им – в чужбина

Преобладаващи в тази черна статистика са момичетата
15 юни 2015 13:57,
12
"Проблемни" ученици у нас, родителите им – в чужбина
Снимка: Reuters, архив

Увеличава се делът на "проблемните ученици" оставени без родителски контрол поради емиграция на родителите в чужбина. Преобладаващи в тази статистика са момичетата, които преждевременно са напуснали училище. Това коментира Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители, по време на привеждаща се Регионална кръгла маса "От образование към заетост – възможности пред младите хора" в град Гоце Делчев, предаде "Фокус".

Такева повдигна и въпроса за общинското училище в село Гърмен, като попита инспектората в Гоце Делчев дали ще бъде ли допуснато неговото закриване и какви ще са последствията от това.

Тя коментира, че наличните програми и мерки за предотвратяване на ранното отпадане в училище не са довели до прелом в този процес. Такева добави още, че намалява ранното отпадане в началната степен, но се увеличава в горните степени (5 – 8-ми клас).

Причините за това са усложненото учебно съдържание, демотивацията провокирана от обществената среда, част от подрастващите започват работа, за да помагат на семействата си и неполучаването на детски и социални помощи не е толкова силен стимул.

Икономическият и социален съвет (ИСС) констатира и ниска степен на завършване на средно образование за по-голямата част от децата от малките населени места и от уязвимите етнически общности, както по финансови причини, така и поради географска отдалеченост до най-близкото средно училище.

В тази връзка, съветът разглежда идеята за безплатно превозване до и от училище, включително на ученици над 18-годишна възраст, както и целодневната организация на учебния ден, като ключови предпоставки за интегриране на децата в училище. Предложенията на ИСС са рестриктивни, дисциплиниращи мерки, като: санкции за родители, които са безотговорни относно посещаемостта и успеваемостта на децата си и въвеждане на по-строги дисциплинарни наказания за системно отсъстващи от училище ученици, помощи за децата в по-голям риск, противопоставяне в случаите на открито агресивно поведение.

От ИСС предлагат и преминаването към целодневно обучение в прогимназиалната училищна степен, увеличаване броят на ресурсните учители, психолозите и педагозите, организиране на летни или неделни училища за родители, разкриване на информационни центрове в общинските читалища за компютърно обучение.

Янка Такева призова всички да обединим своите усилия за постигане на по-амбициозни резултати спрямо декларираната от нашата страна цел от 11% на преждевременното напускане на образователната система през 2020 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 8 години
До madamkrasiи какво означава за тебе достоен живот? мамините деца да са с модните парцали на Гучи и да имат по няколко скъпи телефона? Да имат най-скъпото висше образование и да напуснат България? Да нямат в себе си никаква капка родолюбие и обич към тази изстрадала страна,която им е предоставяла прехрана,сигурност и да отидат в пропадналият и прогнил запад? Ако ние не пазим Св. Православна Вяра,не учим децата си на скромност,целомъдрие,родолюбие,вяра,благочестие,нищо добро не очаквайте от тях
10
0
 
1
 
! Отговори
123 преди 8 години
Българите напускат Родината си България, а в България идват всякакви -азиатчета,африканчета,американска и западноевропейска ***... Тъжна и жалка картина... До колкото до руснаците в източна Германия-само дъзолизците и чуждопоклоните руснаци си променят семейното си име и се венчават за други;докато истинските руснаци си пазят корените и връзката с Родината.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Родителите като емигрират, защо не взимат и децата си? В Германия или Франция ще ги приемат веднага и ще интегрират в училищата. Руснаци бол такива вГермания. Че и немски имена носят. Тези родители са по-скоро напуснали семейството. Познавам много, ама много пример за такива семейства в България.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ima Dr dlu4ai na zeza za4eva predi bkp Sega gerb deteto i e v USA i na kornelia ninova e taka deteto e v USA na kuneva pramova deteto i e v BRD zz deteto v anglia i tn maiki badchti v bG a dezata Navan v velikata 4ujbina
7
1
 
6
 
! Отговори
madamkrasi преди 8 години
Променете заглавието- Проблемна държава у нас, затова родителите са в чужбинаДа осигурят достоен живот на децата си
6
1
 
6
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
На снимката - арабучакали!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимката е повече от абсурдна ;) Иначе кофти тенденция- умните и мотивирани млади хора да бягат от България, а тези, които остават тук да са тотално изоставени, не само от държавата, но и от собствените си близки.
4
1
 
20
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Абе има нещо ярно в статията ама не баш.Има ученици чийто родители са в чужбина и стават хора, има и такива които живеят с родителите си и стават развалина.Но да си в чужбина детето да е тук и да очакваш да стане човек, си е чист късмет.
3
5
 
2
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Kak niama da spirat horata da uchat mi kajete? Materialat koito se uchi e absolutno bezmislen i skuchen, nito e polezen, nito shte ti posluji za neshto sled zavurshane na obrazovanieto. Edinstvenata motivaciq na mladite hora da uchat e za da mogat da vlqzat v universitet no poradi kup prichini veche i v universitet ne vlizat ta zakakvo im e da imat sredno? V normalnite durjavi se tursqt specialisti, otivash na staj zavarchik i ti plashtat, a v BG se stava nqkoi ne s znanie a s vruzki..
2
1
 
16
 
! Отговори
Ученици преди 8 години
Не знаех, че в България има толкова много китайчета или виетнамчета или не знам какви са тези "български" ученици на снимката... Може би пък на тях родителите са емигрирали в България да работят?
1
1
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Общо взето докарахме нещата до положение да няма виновни,като в доброто старо време,едва аудиторията я интересува защо толкова българи избраха да търсят щастието си извън България