Кандидатстудентските изпити по история по математика в СУ

Първият изпит е от 9 часа, а вторият от 14 часа
20 юни 2015 08:33,
5
 Кандидатстудентските изпити по история по математика в СУ
Снимка: архив, Булфото

Втората кандидатстудентска сесия в Софийския университет "Св. Климент Охридски" за учебната 2015/2016 година продължава днес с изпити по история на България и по математика. Изпитът по история на България е от 9.00 часа, а по математика - от 14.00 часа.

На изпита по история кандидат-студентите в продължение на четири часа ще трябва да напишат тема по даден исторически проблем. Предложената изпитна програма е съставена въз основа на учебното съдържание от задължителната подготовка по история на България за 11-и клас в средните общообразователни училища.

В програмата са включени основни проблеми, които са обединени в тематични кръгове и се отнасят до развитието на българската държава и на българското общество от края на седми до средата на 20-и век.

Изпитната комисия ще формулира темите преди изпита, така че те да покриват цялото учебно съдържание, заложено в програмата по история на България. При започване на изпита ще се изтеглят две теми, като всеки кандидат-студент ще има правото да избере и да пише по една от тях.

Основните цели на изпита са да се проверят историческите знания на кандидат-студентите, уменията им за създаването на аргументиран текст по определен проблем, както и нивото им на владеене на книжовния български език, посочват от СУ.

Изпитът по математика ще включва осем задачи, при решаването на които трябва да се използват знания от различни теми от програмата по математика за задължителната подготовка. Всеки кандидат-студент трябва да се стреми да изложи решенията на задачите от изпита пълно, кратко и ясно, като използва въведената в училище математическа символика.

Необходимо е решението на всяка задача да съдържа кратки обосновки и обяснения за означенията и въз основа на кои теореми, аксиоми или определения са извършени съответните доказателства, пресмятания, построения и изводи. Решаването на задачите не предполага използването на помощни изчислителни средства.

На изпита по математика кандидат-студентите могат да използват химикал, пишещ в синьо, черен молив, линия, триъгълник, пергел и гума. Не се разрешава използването на калкулатори, електронни бележници и портативни компютри.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
кали станкова преди 8 години
Законът е съвсем друг . Всеки университет има право да приема студенти , но не чрез предварителни изпити , а по лично желание в желаната от тях специалност . Освен това има пълното право да получава държавна стипендия за издръжката си . И дипломата му трябва да е коректно заверена и с успех не по-малък от отличен 6 . 00 !!! В противен случай са ощетили собствените ви деца !!!
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Особено темата за Самуил е доста "случайна". Толкова е случайна, че няма как да е повече...
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чакаме бисерите пак
1
0
 
0
 
! Отговори
пина преди 8 години
кои теми се паднаха по история днес?