Библиотеките чакат над 700 000 нови книги

Държавата трябва да се охарчи с над 8 млн лв за тях
2
Библиотеките чакат над 700 000 нови книги
Снимка: Булфото, архив

С приблизително 736 хиляди нови книги трябва да се обогатят през тази година обществените библиотеки в цялата страна, според новоприетия Стандарт за библиотечно-информационното обслужване. Изчисленията са на Асоциацията "Българска книга".

Председателят на организацията Веселин Тодоров обясни, че са изминали шест години, откакто този стандарт е трябвало да бъде приет.

Той вече е утвърден от Министерството на културата и е валиден за 2015 година.

Изчисленията на асоциацията показват, че според стандарта, държавата трябва да отпусне общо около 10 млн. лв. за обогатяване на библиотечния фонд, от които 8,2 млн. лв. за книги и 2,7 млн. лв. за периодичен печат.

Това е един модерен, гъвкав и работещ документ, отбеляза директорът на Българската библиотечно-информационна асоциация Ели Попова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че стандартът определя да бъдат отпускани средства за 150 нови заглавия годишно на 1000 души население, което включва и библиотеките в малките общини. Тези показатели не са константни и ще бъдат актуализирани след три години на базата на анализ на библиотечната статистика за този период.

"Има библиотеки в страната, в които от 25 години не е постъпвала нито една нова книга. Хората там искат, но реално нямат възможност да четат", коментира писателят Иво Сиромахов.

Според него големият въпрос е дали тези средства наистина ще бъдат отпуснати.

Веселин Тодоров допълни, че стандартът не е заложен в държавния бюджет за 2015 г., тъй като е утвърден след неговото приемане, но призова отпускането на сумата да се стане в най-кратки срокове.

В България има 2802 обществени библиотеки. В новия стандарт са заложени минимални изисквания към тях, за което да получат финансово обезпечение от държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
аз преди 8 години
Другарката Камелия се опитва да използва "народни" думи, както е модерно по журналистическите страни.Пишат думи, като: школо, фейшън, тишърт, йоргут и други подобни. И сега е чула отнякъде тази дума (не казвам: прочела, защото не вярвам да чете друго освен това което сама е написала) и сега бърза да я вкара в употреба