Добри и лоши: Поведението влиза в бала за гимназиите?

"Поведението" ще носи четири точки при формирането на бала
27 авг 2015 14:25,
15
Добри и лоши: Поведението влиза в бала за гимназиите?
Снимка: Gettyimages

Да се въведе нов компонент "Поведение" при балообразуването за приема на ученици в гимназиите след седми и осми клас, предлага синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

"Поведението" ще носи четири точки при формирането на бала. Идеята била учениците, на които са наложени наказания, да бъдат лишени от тези точки.

Според синдиката въвеждането на компонента за поведение ще бъде първата стъпка към по-добро образование, защото в него има два равностойни стълба - обучение и възпитание. Не е ясно обаче кой точно ще решава кой е добър и кой лош и кои ще са достойните деца за заветните точки.

"За съжаление, възпитанието беше забравено заради делегираните бюджети и необузданата политизация на образователната система, която допусна налагането на два паразитни приоритета - икономии на държавата за сметка на качественото образование и диктат на родителите към оценяването на учениците от учителите", заявяват синдикалистите пред Нова телевизия.

От Синдикат "Образование" подкрепят новата философия на МОН за многообразие при балообразуващите предмети, като се отчита конкретиката на съответните профили или професии. Така при различните профили, за които ще кандидатстват учениците след основно образование, те ще трябва да показват резултати по всички изучавани предмети, а не както беше досега - само по български език и литература и по математика.

Синдикатът настоява още учителите-квестори да бъдат със статут на държавни експерти за деня на изпита, а тяхното възнаграждение и разходи, като дневни и пътни, да се покриват от министерството.

Просветното ведомство да поеме ангажимента да не се допускат необосновани обвинения към учители и директори, участващи в изпитната кампания, настояват още от синдиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
бр преди 8 години
И ако има проблем или не можем да се справим, не е срамно да се потърси помощ от специалист /психолог например/, който да насочи родителите или да работи с детето.Трябва да разберем, че всеки учи за конкретно нещо и че не сме специалисти по всичко.Колкото по-рано се работи с детето или с родителите му, толкова по-леко се преодолява проблема.
10
0
 
3
 
! Отговори
бр преди 8 години
Една голяма част от децата копират поведението и държанието на родителите си.Не може да искате от дете да не играе кючек, ако собствената му майка се качва на масата в заведението.Независимо дали повода е бал, сватба или семейна сбирка.Децата създават моделите си на поведение на база наблюдение.Не случайно се казва, че са "важни първите 7 години". Така че крайно време е да не чакаме на някой друг, а да видим до колко сме отговорни родители и дали можем да възпитаваме децата правилно.
9
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да върнат направо и пионерските връзки и рапортуването всяка сутрин!Това е пълна олигофрения, нали точно от хората с инакво поведение се движи прогреса. Останалите овце само ги следват.
8
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До луС У П Е Р !Ако 50% от таксата отива в училищната каса, а останалите 50% в джоба на потърпевшия даскал, ще настъпи РАЙ !
7
2
 
8
 
! Отговори
лу преди 8 години
Само с пари се оправя!Такса 100 лв. на месец за всеки с лошо поведение и 5 двойки за месеца!
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Aми лошите ще се струпат във второкласните у-ща и тогава ....
5
0
 
12
 
! Отговори
кк преди 8 години
време е да се направи нещо и да се спре тормозът в училище от разни келешчета и инфантилни кифли с маниер на изпечени к.рвута. време е е да се посвият перките на чалга поколението, което ходи на училище само за да се друса.
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-сетне нещо смислено!
3
6
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Вкарвайте хората в рамки и граници ,а после правете анализ защо нищо не върви в държавата
2
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Техническия университет има един предмет Ключови Компетенции как да се държим на работното място - оценките ги пишат на онче бонче - единствената ми тройка миналата година.. Комунизма се завръща ..
1
3
 
26
 
! Отговори
народът преди 8 години
крайно време беше да се сетят, че трябва и възпитание, разбирай ред и дисциплина, за да стенеш човек! СЕГАШНИТЕ РОДИТЕЛИ ИМАТ ПОВЕЧЕ ПРЕТЕНЦИИ, ОТКОЛКОТО ВЪЗПИТАВАТ ДЕЦАТА СИ!