Наплив за гимназии в центъра, закриват паралелки в кварталите

Трудно се събират ученици за класове в "Младост", "Люлин и "Подуяне"
Обновена: 2 сеп 2015 07:15 | 2 сеп 2015 07:12, Петя Славова
20
Наплив за гимназии в центъра, закриват паралелки в кварталите
Снимка: Булфото

Наплив към гимназиите в централната част на столицата отчитат от столичния регионален образователен инспекторат (РИО). Учениците имат засилен интерес към училищата, които се намират в центъра на София, пише в. "Монитор". Две са причините за предпочитанието към централните гимназии – от една страна авторитетът им на институции, които гарантират качествено образование и от друга страна възможността за децата да сменят обкръжаващата ги среда, коментира пред изданието заместник-министърът на образование Ваня Кастрева, която дълги години беше началник на РИО – София.

Още по темата

Едновременно с наплива от ученици към централната част на града, столични райони като „Студентски” и „Сердика” са останали без прием в профилирани паралелки след завършен VІІ клас. През настоящата кампания тревожен факт е и трудното реализиране на паралелките в районите „Младост”, „Люлин” и „Подуяне”.

Много от кандидат – гимназистите от отдалечените райони пък са предпочели да останат в близкото училище в VІІІ общообразователен клас, вместо да учат в профилирана паралелка в по-отдалечен район. Причината е закритите профилирани паралелките в техните райони, в които тийнейджърите са искали да учат и са били приети. След като обаче прием не е реализиран, учениците са предпочели да учат в общообразователен клас, но да останат близо до дома си, вместо да се запишат някакъв профил в училище в друг район, където има места.

50 паралелки са закрити в столицата, като 29 от тях са в профилирани гимназии, а 21 – в професионални, отчетоха още от просветния инспекторат в София. Така за учебната 2015/2016 година се реализира прием в общо 249 паралелки в столицата, от които 169 в СОУ и профилирани гимназии и 82 паралелки в професионални гимназии. Предварителният план беше за запълване на 198 профилирани паралелки и 103 професионални.

Големият брой закрити паралелки се дължи на факта, че като цялото учениците тази година са по-малко на брой, както и на по-големия брой слаби оценки на националното външно оценяване, коментираха още от РИО – София. От инспектората не пожелаха да назоват конкретните закрити паралелки с мотива, че така ще навредят още повече на престижа на училищата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е всеки да иска и за себе си, и за децата си по-добра среда, но първо да се запитат дали им е мястото там. И аз като кандидатствах си останах в крайния квартал, но вината си беше моя, че не съм учила достатъчно.Това ме мотивира за цял живот, сега съм в научните среди, така че гимназията невинаги е определяща.
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Та в училищата по квърталите само *** наркомани хулигани и от ония дето не трябва да ги споменаваме заради толерантноста
11
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази сутрин по БНР казаха ,че повече от половината първокласници са кандидатствали за Социална ПОМОЩ !Сещате се кои са те ...Сбогом моя страна сбогом България Няма да се върна
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и аз да бях ученик, и аз щях да напирам за гимназия в центъра. там се събира добрия мат'рял.не е проблем пътуването, има метро.
9
11
 
2
 
! Отговори
пешо преди 8 години
коментар номер 5 ме развесели много :) не гледайте, че всичко живо, включително и руснаците, емигрира към западна европа, не гледайте кризата, цензурата и изолацията в русия, ами учете руски, защото там щяло да бъде бъдещето пхахаххаха
8
1
 
19
 
! Отговори
дадада преди 8 години
Делегирани бюджети = качествено образование!А дано, ама надали...
7
2
 
25
 
! Отговори
проблема е решен! преди 8 години
Вече всички достатъчно информирани хора знаят, че има глобален план за смяна на коренното население на цяла Европа с мюсюлмани от Третия свят.Европейският Титаник бавно потъва след организирания сблъсък с миграционния айсберг. Но когато водата започне да пълни каютите, всяка държава ще се спасява поединично. Думата солидарност ще остане само на хартиите на абсурдните политически документи на ЕС, в текстовете на европейските регламенти и юридически бюрократични норми. Предстоят чудовищни сътре
6
1
 
9
 
! Отговори
накъде духа вятъра преди 8 години
до 7Интересното е, че заедно с английския, рускоговорящите ще изучават български език.Точно в този район има мнооого обслужващ персонал(хора на ДПС) невладеещи българският.
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как ще има деца като няма жени?Тия колко са ***.Тези които са в Бг са или бабички,или лесбийки или с манталитетът на чалга ***. Има и около 5% нормални отдавна живеещи за емиграция.Другото са кочове.Болшинството от тях усърдно алкохолизират или че чудят кво да счупят или откраднат.А и да не го правеха файда никва.Няма жени.
4
1
 
9
 
! Отговори
Филиали преди 8 години
А не може ли да се изнесат филиали в тези квартали, които да наемат местни учлители, вместо всички да пътуват до центъра? Няма такова нещо като смяна на обстановката - на никой не му се пътува цяла зима в студа или поне са единици. Люлин са 114 хиляди, Младост - 104 хиляди. Няма как да няма 10 грамотни човека да покрият изискванията на централните училища. Ако е за оборудване, комп. лаборатории лесно се правят. А за отсяване на хайманите - в отделна паралелка с общо обучение
3
6
 
11
 
! Отговори
накъде духа вятъра преди 8 години
В Свети Влас първи стъпки прави руско училище с европейски сертификат. Таксата е 300 евро на месец като в нея влиза храна и екскурзиите за учениците.
2
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
учителите трябва да взимат големи заплати, само тогава ще имат стимул да останат тук и да обучават децата ни подобаващо. Сега дето щели да ги вдигнат - сигурно става дума за смешни стойности, кого лъжат!
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то и училища скоро ще се закриват, образованието ни е под всякаква критика