Предметът Религия не прави по-малко светски училищата

Важно е да познаваме и другите вероизповедания, казва учител
8 сеп 2015 16:56,
46
Предметът Религия не прави по-малко светски училищата
Снимка: Архив Reuters

Предметът Религия учи децата на морални ценности и толерантност. Това мнение изразиха в ефира на Bulgaria ON AIR Ахмед Ахмедов - секретар на Главното мюфтийство, и преподавателката по Религия от 20 ОУ Руска Тошева.

Ахмедов е категоричен, че е грешно схващането, че при изучаването на предмет Религия децата ще бъдат обучавани по канонични строго определени правила, както се случва в религиозните училища. Той отчете, че за мюсюлманското вероизповедание този предмет не е новост и се изучава от 10 години в училищата от около 3 100 деца до момента.

"Учи се по учебници, подготвени от Главното мюфтийство, които са съгласувани с образователното министрество, и в тях не е заложена сериозна канонична материя, която да попречи на естественото развитие на децата. Нещата се представени така, че да могат да бъдат възприети от децата и така да бъде формирана естествена морална култура.", обясни Ахмедов.

"Предметът Религия не компрометира светския характер на училищата. Той естествено го подпомага, като стимулира дисциплинарните стереотипи в подрастващото поколение, от което все повече имаме нужда.", допълни секретарят на Главното мюфтийство.

Според Ахмедов предметът Религия е много специфичен и трябва да бъде диференциран, тъй като един учител не може да преподава всички религии, които се изповядват у нас. По думите му не е достатъчно само да се учи история на религиите, защото това не би довело до желания резултат. Като основна цел на въвеждането на този предмет Ахмед Ахмедов посочи децата да се учат на морал, толерантност и да знаят, че живеят в едно мултикултурно общество.

По думите му обаче предметът е дискриминиран, въпреки че обществото иска да се изучава регулярно. Често предпочитани предмети са чуждите езици, а децата не могат да бъдат натоварвани толкова много и поради тази причина рядко се избира предметът Религия.

Според учителката по Религия Руска Тошева предметът ѝ се радва на успех в 20 ОУ, тъй като всички ученици от първи до четвърти клас го изучават. Тя казва, че има ученици и от пети и шести клас. В момента едно дете може да изучава този предмет с писменото съгласие на родителите.

Руска Тошева поясни какво представляват часовете по Религия. В първи клас децата учат за големите християнски празници, а от втори до четвърти клас се запознават подробно с Библията.

С часовете по религия се прави и междупредметна връзка с часовете по Български език и литература, История и Музика. При извънкласни дейности децата посещават различни храмове, катедрали, джамия, синагога.

"Така те имат възможност да се запознаят и с другите религии, не само с християнството. А в днешно време е необходимо да познаваме и религията и на другите вероизповедания", обясни Руска Тошева.

Тя допълни и, че не се изучават само текстове, а в часовете се рисува, моделира, децата участват в конкурси и благотворителни изложби.

Чуйте целия разговор във видеото на България Он Ер:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разкажете им за състоянието на съзнанието самадхи, научете ги как всичко е свързано, целият космос е един голям жив организъм, и ние сме част от него осъзнавайки и преживявайки физическа реалност, научете ги, че ние сме вселената осъзнаваща себе си от човешка гледна точка за известно време, кажете им, че бъдещето не е фиксирано и то се променя от абсолютно всяко действие, бездействие, мисъл и т.н., ние го създаваме в единственият съществуващ момент - сега, а миналото няма никакво значение.
12
4
 
0
 
! Отговори
transziomarus преди 8 години
bulgarskite divazi ,v tova zislo zigani i turzi i drugi neandertalzi niamat moralni zennosti ,da ne govorim za hristianski , triabva da se vuvede verouzenie v uzilishtata ,no tova niama da dovede do nishto,NIAMA IZLIZANE OT 19VEK
11
3
 
0
 
! Отговори
transziomarus преди 8 години
bulgarskite divazi ,v tova zislo zigani i turzi i drugi neandertalzi niamat moralni zennosti ,da ne govorim za hristianski , triabva da se vuvede verouzenie v uzilishtata ,no tova niama da dovede do nishto,NIAMA IZLIZANE OT 19VEK
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Научете ги за последствията от действията им я тази реалност, научете ги как да живеят в смирение със себе си и да се обичат, като го постигнат едва тогава ще живеят в смирение с другите и ще се обичат, ще се приемат, нуждата да се воюва ще изчезне, егото ще отслаби захвата си над съзнанието, сега създавате само егоистични материалисти, които отгоре на всичкото са *** и заблудени, въобще не знаещи къде са и как работи тва нещо, в което са се родили.
9
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Научете ги за чакрите, за енергийната система у човека, за аурата, за светлината и суб-атомните частици, за атомите, за реалността, научете ги да контролират себе си и съзнанието си, ума си, мисленето си, действията си, направете ги гениални, мъдри, а не ги забивайте на едно ниво на съзнание, в което отклоняваш силата и енергията си към нещо извън себе си. Научете ги как да постигнат себереализация, така наречената кундалини, а не да се молят като *** на никой.
8
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не може на едно дете да се вменява от малко,че ако сгреши ще бъде наказано от някаква си незнайна сила и то да живее в страх и комплекси.Може да се възпитава,че ако прави лоши деяния го очаква строг закон и с това ще му се промени изцяло живота към лошо.Когато човек е свободен от страхове,комплекси,пороци тогава той е истински свободен и може да бъде творец на собствената си съдба.Тогава се раждат и творците и учените и музикантите и т.н.
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преподавателите по религия ще налагат своята вяра на всички деца ли?Ами къде остана конституционното право за свобода на вероизповеданията?Освен това религията разделя хората.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Длъжен ли съм да познавам исляма и уродливите му "ценности"?? България е традиционно християнска държава, това е основния културен код тук, а не уродлив ислям
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо трябва да ги познавам?ААко искам да знам,как светът се развива с космическа скоростКак преди половин век, гледахме на Пиринче, днес всяка къща с плазма иПС
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте им да учат квантова физика, стига с тия остарели вярвания и убеждения, реалността е отражение на нивото на съзнание на човека и начина му на мислене, той преживява живота така, както го възприема, научете ги на източните духовни учения, да медитират, интуиция, да осъзнаят, че всичко е в тях и че от тях зависи, те си творят реалността, трябва винаги да поддържат съзнанието си чисто и смирено, балансирано, ако искат да не попадат в капаните на полярностите и оттам да вземат погрешни решения.
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В света има около 4200 религии.Не може Тошева да бърка в детската психика и да им промива главите със различните религии.Това ще доведе до един объркан и психически лабилен човек след време.В училищата трябва да влязат часове като "Морал и право","Естетика", " Психология", "Здравословен начин на живот"и т.н.все предмети,които ще оформят една естетическа и хармонична личност,която ще бъде подготвена за живота от към добрата му страна.
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЩОМ Е ТАКА ДА ВКЛЮЧИМ БУДИЗМА А НЕ МОХАМЕДАНСТВО.ВСИЧКИ ЩАСТЛИВИ ДА ВИДИМ ТОГАВА АХМЕД КАКВО ДРУГО ЩЕ ИЗКВИЧИ
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Религията не е наука, а е ценностна система и мироглед и нейното място е в семейството.