Частните школа с пари от държавата, но само ако си платят

Наредбата можело да натовари несправедливо родителите
12 сеп 2015 10:15, Петя Славова
47
Частните школа с пари от държавата, но само ако си платят
Снимка: архив, Булфото

Възможността частните училища да получават държавна субсидия вероятно ще си остане само на теория, пише в. "Сега". Оказва се, че според новата разпоредба, одобрена от депутатите като част от училищния закон, частните школа на практика ще трябва да си платят, за да получат пари от държавата. Тъй като това едва ли ще стане, вариантите са или да натоварят несправедливо родителите с по-високи такси, или просто да не се включат в държавното финансиране.

Според новоприетия текст частните училища имат право на държавно финансиране - по около 1400 лв. за обучение на ученик, колкото получават по стандарт и държавните училища. В замяна на това обаче те се задължават да не събират такси за дейности, финансирани от държавата (т.е. таксите на учениците следва да се намалят с 1400 лв.), както и да приемат 20% от учениците без такса. Според частните училища това ще увеличи разходите им, които следва да се покрият чрез увеличение на таксите на останалите деца.

Още по темата

От Българската асоциация на частните училища представиха пред изданието примерни разчети за частно училище със 100 деца, плащащи такса от 8 хил. лв., годишните приходи на което биха били 800 хил. лв. Ако 20 от тях са приети безплатно, останалите 80 ученици ще плащат по 6600 лв., колкото ще е таксата им след приспадане на държавната издръжка от 1400 лв. Това прави 528 хил. лв. Когато тази сума се събере с даденото от държавата - 140 хил. лв., приходите за съответното училище излизат 668 хил. лв., или със 132 хил. лв. по-малко от получаваното досега.

Този недостиг, разделен на 80 деца, прави по 1650 лв. - сума, с която ще се увеличат таксите на плащащите родители, за да покрият разходите за 20% щастливци с безплатно обучение. Така годишната такса на всеки родител вместо 6600 лв. ще стане 8250 лв. При вариант за 10% безплатен прием сметката излиза малко "по-добра" - тогава увеличението за едно дете ще е със 734 лв. От новата възможност биха имали изгода единствено училищата с по-ниски такси - например 3 или 5 хил. лв. годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Частен родител 13"квалификациите всичките съм си ги отгладувала, та и майка ми баша ми също. Без вие да плащате за моето образование.Сега детето ми учи в частно училище..."Ами, ако можеше да учиш повече, нямаше да има нужда да "придобиваш" квалификации в ЧУ и да гладувате... А и нещо не ми се връзва - хем не сме ти плащали обучението (т.е. не си учила в държавно училище), хем имаш дете, ходещо на училище, а първото лицензирано ЧУ е основано през 1994г. - да не си раждала на 13г.?
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Часните училища ще станат 30 - 300 - 3 000.... Открива се нов бизнес.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
20 процента талантливи деца с големи герберски и реформаторски таланти, ще учат безплатно в частните училища.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Частен родител с частен самолет и частен охранител, ще плаща частна такса, след 20% намаление на частни ученици в частно училище, частна такса 369 600 : 45 = 8200 частни лева. Частни поздрави.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Частен родителА какво те доведе до частното училище? Какво повече дава то от държавното?
21
2
 
1
 
! Отговори
Частен родител преди 8 години
Забравих да добавя има окло 30 частни училища в България...та.30 Х 11деца Х 6600лв средна такса = 2 178 000 лв....нали не си мислите че МОН , ще ви ги плати...и аз не искам...Преди бях склонна , защото финансовите възможности на родителите не би трябвало да повлияват развитието на детето.Това беше добра възможност без парадиране да се помога на такива деца, но четейки злобните коментари на техните родители, неуважението към труда ми ...е много мери. И аз извадих калкулатора...
20
3
 
3
 
! Отговори
Частен родител преди 8 години
4 паралелки Х 14 деца Х 8000 лв = 56Х8000=448000 лева, Държавна субсидия = 56деца х1400лв =78400 лева, 448000 78400 = 369600лв обща сума която родителите трябва да платят, такса за дете: 369600лв/ 56 деца= 6600 лв- такса, която се плаща ако се приеме субсидията.Неизвестно: за 20% безплатния прием , сиреч за 11 деца х 6600 лв = 72600лв- тези пари кой ще ги плати държавата или аз, чрез такса на моето дете, а може би вие от форума? Предварително- Благодаря много за верния отговор. Хубав ден
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да се дават субсидии за частната охрана, защото богатите не разчитат на националната полиция да ги пази. Гербаджиите трябва да приемат закон за субсидиране на частната охранителна дейност. И те са граждани като нас, както каза Дамянова. Не може да делимм хората на такива с държавна и с частна охрана.
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека помогнем на богатите, помогнете майките да са красиви, децата да имат последен модел от всичко, бащите да са с последен модел кола, нека ги осигурим с хубави къщи, ваканции, екскурзии. Държавата трябва да помогне.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вече дават помощи за богатите. Да дават купони за храна за ресторантите, субсидия на за частната охрана на бащите им, частната охрана на домовете и пластичните операции на майките. Богатите трябва да са бобре осигурени от държавата. А не ромите да вземат по 30 лева помощи, разни баби да хабят пари за дърва и др. простотии.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ученетов частно училище е доброволно отказване от безплатно и задължително образование. Остана да се окраде само образованието и болниците.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно защо вместо да се напъват да субсидират хора който очевидно са доста богати (10 бона годишно е само таксата за учене) не използват широко прокламираните бюджетни излишъци за увеличаване на заплатите на учителите.В САЩ една година платено в приличен университет да кажем в Северна Дакота е цената на 3 минимални работни заплати- около 5000 долара.В Бантусия която в най-доброто сравнение е някакъв умрел катун някъде на *** на Източна Европа това е цената на година в частно училище.
14
3
 
9
 
! Отговори
Tania преди 8 години
Финансирането на частните училища за мен остава мистерия. Всеки човек има право на избор къде да учи детето му. Ако родител е избрал услугата на частно училище, то той е направил съзнателен избор. Не намирам причина, която да налага подобно финансиране. Аз ползвам и съм избрала услугите на стоматолог и здравно заведение, които нямат договори със ЗК. Частни болници - тях ще ги финансират ли?
13
4
 
6
 
! Отговори
Частен родител преди 8 години
Хайде стига сте разтягали локуми. Нямям частен бизнес и работя за чуждестранен работодател, квалификациите всичките съм си ги отгладувала, та и майка ми баша ми също. Без вие да плащате за моето образование.Сега детето ми учи в частно училище и плащам по 8000 лв. на година. Не си искам 1400 лв държавна субсидия за задължителното обазование на моето дете. Защото накарая освен чрез данъците си, ще трябва да спонсоритам и тези 10-20 процента чрез таксата в училище.А вие продължаваите да лаете...
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я умните тикви в парламента да кажат как с минимална заплата от 380 лева се плаща такса за частно училище.И също така по повод на простотията, че парите следвали детето да кажат на ръка ли ще ги дават тези пари на "ромите"а също и като скам детето ми да учи в чужбина - как ще превеждат парите?Хайде пак гласувайте по пропорционалната система, за да се напълни с още алчни тикви в политиката.....
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Men"а просто трябва да им върне парите, които са платили за държавните." А ти, меен, имаш ли касова бележка, на която пише, че си платил пари за държавни училища? И ако ще ми дрънкаш за данъци първо си провери в речника какво означава думичката "данъци".Пък и я виж, държавата ви ги дава. Ама училищата ви не ги искат. И ко праиш ся?
10
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Напротив с този закон целта не е да се подпомогнат родителите, а да се източи държавата и да се облагодетелства частният бизнес, повтарям бизнас, т.е. търговско начинание с цел печалба - за разлика от държавните училища, които не генерират печалби, а и са с делегирани бъджети.
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ей, алчни г.зове, ненаяли се, а сега да кажат от частните училища за какво са останалите 6600 лв., след като сумата от 1400 е покрила всичко, което се покрива и в държавните училища.Заради няколко алчници ще затриете остатъка от образованието, което се бори за оцеляване. Да не говорим, че с малки изключение частните училища само печатат едни дипломи иначе знания и дисциплина не търсете...това е дъното на падението вече не се трае тоя пладнешки грабеж!
8
7
 
3
 
! Отговори
Men преди 8 години
До Мария, ами ако родителите в държавните училища плащаха по 6700 такса нямаше да им се налага да боядисват шкафове, а щяха да има същата база като частните. За какво мрънкате не мога да разбера? Държавата не помага на частните училища, а на родителите, които плащат за часни училища. Т.е не им помага а просто трябва да им върне парите, които са платили за държавните.
7
3
 
15
 
! Отговори
мария преди 8 години
вижте таксите в частните училища-българско школо 6700 лв годишно,а сега и държавата ще им помага.Държавните училища тънат в мизерия .Родителите сами ремонтират класни стаи.боядисват ,коват шкафове и какво ли не.