Държавните пари за частните школа - само 13 млн. лв.

Директор на частно училище: Талантливите деца ще вдигат рейтинга
Обновена: 7 сеп 2015 17:59 | 7 сеп 2015 16:36,
8
Държавните пари за частните школа - само 13 млн. лв.
Снимка: Архив Reuters

Около 13 милиона лева ще са средствата, които допълнително ще бъдат заделени от данъците за финансиране частните училища и детски градини, посочи в ефира на България Он Ер заместник-председателят на ресорната комисия в Народното събрание доц. Борислав Великов. Той посочи, че на фона на 3 млрд. лева, които се отделят за образование като цяло, това е "по-малко от половин процент".

"Това са допълнителни пари. Самите частни училища ще имат възможност да избират по какъв начин да оформят бюджетите си. До 2018 г. - когато влиза в сила новият Закон за предучилищното и училищното образование, БВП ще нараства, както очакваме с темп от 1- 2%, и от тези 1-2% ние ще отделим една стотна за частните училища и детски градини. Като основното финансиране ще бъде насочено към държавните училища,” коментира Великов.

Като "правилно" определи решението на депутатите директорът на Английската бизнес гимназия "Евростандарт" Севдалина Йорданова.

"Ценовият интервал на частните училища се движи между 4 и 8 хиляди лева", коментира Йорданова.

По думите й училищата, които попадат във високия ценови интервал, действително биха могли да срещнат трудности при покриване на разходите по обучението на приетите без такса деца.

"Но тези, които са талантливи, биха довели до повишаване на рейтинга на частното училище. Все пак, нека да има и този социален елемент", коментира още Йорданова.

По думите й не би трябвало да се събират допълнителни такси за дейности, финансирани от държавата.

Вижте цялото интервю във видеото на България Он Ер:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
0
 
! Отговори
хаман преди 8 години
Къде сте честни българи?
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до номер 6 не разбрах на какво завижда номер 5.
4
3
 
0
 
! Отговори
до номер 5 преди 8 години
Този зaвистлив човечец нaй-добре дa си интегрирa *** в неговия хол. Е товa е нивото нa пaплaчтa - щом aз не могa, и зa другите дa е гaдно.
3
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Частните училища и родителите ще покажат европейско самочуствие ако в 20%безплатен прием интегрират роми.
2
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбрах целта на реформата. Целта е гербаджии и реформаджии да си пробутват децата да учат без пари в частни училища, за сметка на държавата. Техни ще са "талантливите деца". Никой да не очаква деца-инвалиди или роми в частните училища.
1
4
 
12
 
! Отговори
ДА преди 8 години
Държавата трябва да има равни задължения към всички деца. Включително и детските надбавки, трябва да се дават на всички.