Родители ще наблюдават матурите в училищата

Ваня Кастрева: Нови учебници ще има за 1 и 5 кл. догодина
2 окт 2015 17:36, Анисия Иванова
6
Родители ще наблюдават матурите в училищата
Снимка, архив: Булфото

По трима родители вече ще присъстват като наблюдатели в училищата по време на провеждането на матурите, обяви на семинар в Бургас зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева.

Родителите няма да влизат в изпитните зали – те ще наблюдават работата на училищната комисия и на квесторите, както и размножаването на изпитните работи.

Родителите – наблюдатели ще бъдат номинирани от училищните настоятелства, а в учебните заведения, в които няма такива, ще бъдат избирани от другите родители. Ако са повече от трима, Педагогическият съвет ще избира до трима на случаен принцип.

Изготвен е и строг регламент за това кога се анулират писмените работи на зрелостниците – при опити за преписване, нарушаване на реда в стаята или при ползване на мобилен телефон.

Кастрева съобщи още, че през следващата учебна година ще има нови учебници за първи и пети клас.

Близо 3300 са отпадналите от училище ученици през миналата учебна година. Най-много ученици са отпаднали в Сливен – 357, а най-малко в Смолян – 11, каза още зам.-министър, цитирана от БНР.

През последните години се запазва тенденцията за намаляване броя на отпадащите деца от образователната система, като преди около десет години от училище отпадаха близо 20 000 деца годишно.

По думите на Кастрева, това се дължи освен на по-малките випуски и на активната политика за обхвата на децата, както и на въвеждането на делегираните бюджети.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
66 преди 8 години
Просто фигуранти,с които училищните власти ще си измиват ръцете за слабия контрол на матурите.В това МОН има ли поне един педагог ,че да спре тези простотии.Делегираните бюджети накараха учителите да харизват тройките на тъпанарите.Научих скоро,че вече и в езиковите гимназии учениците се редували да отсъстват поне по 5-*** на ден,нещо което бе привилегия на професионалните училища-пълна порнография!Който може да си праща детето в чужбина-тук вече няма истинско образование!МОН е пълен мухъл и бю
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Учениците ще си пишат оценките на матурите.
2
0
 
6
 
! Отговори
мимито преди 8 години
и родителите да ги проверяват матурите , всеки на своето дете
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз предлагам направо от къщи да си правят матурите, защо да се занимават родителите?