Родните студенти – неграмотни и без обща култура

Във ВТУ ще има ограмотителни курсове за новоприетите
Обновена: 5 окт 2015 21:29 | 5 окт 2015 19:31,
87
Родните студенти – неграмотни и без обща култура
Снимка: Архив Reuters

Грамотността на българите се е сринала през последните няколко години, алармират университетски преподаватели. В ефира на Bulgaria ON AIR д-р Христо Христев и проф. Стилиян Йотов посочиха като причини от една страна лошата образователна система, а от друга - множеството висши учебни заведения в страната.

През миналата седмица група университетски преподаватели изпратиха писмо до президента, Министерския съвет и Народното събрание в началото на новата академична учебна година, обявявайки, че българските студенти са неграмотни, а немалка част от завършващите не притежават дори елементарни умения да четат и пишат с разбиране. Стана ясно и че в някои университети като ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" вече има и задължителни ограмотителни курсове за всички новоприети студенти.

"Налице е сериозен спад не само на базисна грамотност, но има все повече хора, които имат съществени пропуски в общата си култура и изключителни дефицити в подготовката си в основни области на хуманитарното си познание, което за нас е от огромно значение. Факт е, че има сериозен проблем в средното образование", обясни д-р Христо Христев.

Според експерта е скъсана връзката между образованието и нуждите на икономиката. Проблем е и големият брой висши учебни заведения в страната, което не създава конкуренцията между посредствените и по-умните ученици.

"Националната агенция по акредитация в крайна сметка функционира по един начин, по който легитимира все повече и повече висши учебни заведения. Единствената информация, която обществото преследваше, беше свързана с един пернишки университет и аз мога да ви кажа, че той продължава да функционира", коментира проф. Стилиян Йотов.

Основен проблем е, че парите, които получават университетите, са свързани само със заетите места, а не въз основа на критерии, които да подпомагат качественото образование и да примамват по-способните студенти, каза още той.

Д-р Христо Христев коментира и проблемите в частните училища.

"В редица специалности частните вузове се превръщат в едни обикновени печатници за дипломи и не се наблюдава реален процес на конкуренция.", обясни той.

Чуйте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Четете още новини от "България" на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В шуменския университет даже си имат студентски комитет за защита от дискриминация,който да защитава ромоводители от скъсване на изпита.А са го скъсали ,а се е намесила комисията за проява на расизъм и дискриминация.Участниците в комитета пък са все говорещи и пишещи на турски/??!!/ ,отстояващи правата си на неграмотниците....
60
2
 
7
 
! Отговори
niki преди 8 години
А за неграмотните преподаватели какво ще кажете?
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Професорите да не се оплакват, защото именно те са виновни да се нароят НАЙСЕТ на брой свободни университети. Това го направиха с цел да вземат хонорари кой откъдето свари. Всеизвестен е факта, че в свободните университети гъмжи от неграмотни студенти, които благодарение само на едната пачка завършват висше образование. Веднага навсякъде да се въведе приемен изпит бил той по математика, физика, химия и т.н., и на момента няколко десетки хиляди кандидат студенти ще се откажат да студенстват.
58
1
 
15
 
! Отговори
Иванов преди 8 години
До АнонименТИ,ако за 12 год. не си се научил да пишеш грамотно, на какво ще се научиш полуграмотен за 4год. в Университета. На нищо свястно. Ще усъвършенстваш преписването и купуването на изпити, и ще станеш завършен, вече дипломиран мошеник, който ще е вреден на всяко място, където почне работа. Защото е свикнал не на труд, а на залъгалки, интриги и заобикалки на морала и закона.
57
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уви при журналистите неграмотността и пълната липса на обща култура са най-видими.
56
0
 
1
 
! Отговори
От ада преди 8 години
Така е трябва да се отличават българските от другите студенти който учат в UK , USA. И другите страни. Ммммда.
55
1
 
9
 
! Отговори
Петър преди 8 години
СТУДЕНТИТЕ СА НЕГРАМОТНИ, КОЛКОТО УЧИТЕЛИТЕ И ПРЕПОДАВАТЕЛИТЕ.ВСЕКИ СИ МИСЛИ, ЧЕ ЗА НЕГО НЕ СЕ ОТНАСЯ.
54
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
О, спокойно! Масовото затъпяване сега предстои! Продължавайте да издигате в култ чалгата и да давате по телевизията само турски и индийски сапунки и след 10 години всеки, който може да си напише името без грешка ще бъде приеман за студент.
53
6
 
8
 
! Отговори
шщк преди 8 години
За всички проблеми в образованието виновни са десните правителства , които за 25 години съсипаха България. Не може във всеки град да има ВУЗ или филиал на ВУЗ. Не може местата за прием лятото да са повече от завършващите абитуренти. Работя в училище и идва учителка по биология да прави втори тест за входно ниво, защото на първия успехът на Х клас е слаб 2. Докато народът не се събуди и не гласува за АТАКА България ще има най-много студенти на глава от населението,а последното ще живее в мизерия
52
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 66Знаеш ли, знания и умения може да придобие само грамотен човек. Ти си се занимавай с женската част от родата по цял ден. От това по-знаещ и можещ няма да станеш. Това е присъщо на умствено осакатените индивиди. Те могат само да завиждат и да унищожават труда на другите.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма част от коментиращите тук нямат и бегла представа как се финансират университетите.Единственият принцип на финансиране е субсидия на брой *** (тъжно е,но 99% от сегашните студенти са точно такива):има ***-има пари;няма ***-няма пари=>гонят се преподаватели,закриват се специалности и цели направления=>бавно,но сигурно съответния университет си заминава.Ако се опиташ да въведеш ред и да ги късаш още в 1-ви курс, почват вътрешни разправии, липса на часове за някои преподаватели...
50
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 65Ти явно не си виждал как студент попълва заявление. Е, аз съм виждал и то такива, които не могат да си напишат правилно името! Този проблем не е от вчера. Още по-странно е как такива успяват да си вземат матурата по български език! Скрий се някъде с дребната си злобичка срещу по-грамотните от теб!
49
3
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Управляващите тъкмо си помислиха ,че са гениални и някакви всезнайковци решиха да спукат надутия балон
48
1
 
23
 
! Отговори
Теди преди 8 години
Така е, в държава, в която в детска градина се влиза по-трудно от в университет, нещата няма как да са на добре!
47
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами що ги приемате, а не ги късате още първата година? После се чудите що *** и пульо са с дипломи за висшИ (или виШУ)....
46
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 1990 година се унищожи всичко умишлено. селско стопанство, промишленост, образование. Най некадърната е пропаднала част от не реализиралите се неграмотници през социализма дойдоха на власт с лъжи и измама и на без съдействието на чужди служби и резултата е днешния образ на пропаднала от всякъде и ограбена България.
45
0
 
16
 
! Отговори
калинка преди 8 години
До до 37Напълно споделям това мнение. За съжаление всичко добро, което имахме и беше постигнато много бързо се разруши. В това число и образованието, като цяло, какви са тези реформи, безброй учебници по един предмет, понякога и неграмотно и непонятно написани,...., ами частните уроци....защо трябва да ги има, сега е някаква мода или въпрос на престиж. Или най-вече, защото с училището нещо не е наред. Да не говорим за учителите, които хем ги няма, хем непрекъснато сеобсъждат техните заплати
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е важно в главата ти да бъка статистика, а да знаеш, къде да провериш. Важно е да можеш да мислиш, да не крешиш като ***, като говориш по телефона и да вървиш в дясно по улицата, а не да се буташ като ***, както правят 80 % от българите. Ако искаш да станеш инж, да наблягаш на нужните предмети, а не на биологията и да се научиш да пишеш грамотно за да не си пратиш после св-то, с 6 и 4 вместо букви. Няма как човек за знае всичко и да учи, за идеята и обща култура. Информацията е много.
43
4
 
12
 
! Отговори
пешо преди 8 години
ами спрете да приемате куцо и сакато в университета, сложете едни сериозни изпити и няма да е толкова ниско нивото на студентите. а коментиращите тук *** да спрат да обвързват всичко с конфликта сащ-русия. простотията не е черта на демокрацията, а на платените рубладжии. студентите в диктатури, вкл. русия, не са по-умни от нашите. най-много да са по-алкохолизирани.
42
9
 
1
 
! Отговори
а стига преди 8 години
Стига хейтърски изказвания. Ако те са неграмотни, такива са вс. по света, защото България не взема сама решения.василийо и ти си била студентка. Едва ли си повече от тези, за които пишеш. Словото е власт и оръжие в днешно време. Не те ли е срам да плюеш своите сънародници.