Дават още пари на ВУЗ-овете с повече студенти по математика

Предложението на МОН е за 31 направления
6
Дават още пари на ВУЗ-овете с повече студенти по математика
Снимка: архив, Ройтерс

На държавните висши училища, приели за обучение студенти по "Математика", "Информатика и компютърни науки" и "Комуникационна и компютърна техника" за учебната 2016-2017 г. над броя на приетите през настоящата година, да се предоставят допълнително по 2000 лв. за един студент.

Това предлага Министерството на образованието и науката, като се мотивира, че така ще се стимулира висше образование, което да отговаря на изискванията и потребностите на реалната икономика и пазара на труда.

Предложението е качено на страницата за обществени обсъждания и е пуснато за междуведомствено съгласуване. Очаква се в близките седмици да бъде одобрено от Министерския съвет.

В резултат на тази мярка се очаква приемът в трите професионални направления да има ръст от 300 студенти. За целта ще бъдат необходими 600 000 лв., които ще се осигурят от бюджета на МОН за 2016 г.

Данните показват, че кандидатите за тези 31 направления намаляват, а икономиката и обществото имат остра нужда от такива специалисти, посочват от МОН.

Сред тях са още педагогиката, теория и управление на образованието, природните науки, машинното, строителното и общото инженерство, архитектурата, металургията, растениевъдството, животновъдството, ветеринарната медицина и др.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: образованиеМОН
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
ан преди 8 години
само математика и природни наукиостаналото може да се доучва и после когато му потрябва на човекза съжаление е точно обратнотоувеличават и включват всякакви нови дисциплини и намаляват часовете по математика и наукифизика ,химия ,биология се изучават по 1часа преди25 години бяха по 3ч в 10 класе затова има хора без логика,без мироглед и най лесното феномени и чалгатате носи ,мама месидокога
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Децата искат да им е лесничко, това е причината за отлива от тези специалности, не вярвам нещо да се промени, каквото и да се даде на университетите.
2
1
 
5
 
! Отговори
Студента преди 8 години
Само ВТУ Велико Търново! Ако искате да станете постоянни клиенти на бюрото по труда!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Математика е основа на всичко!