Кунева поиска забрана на бурките в училище

Тя посочи като пример Франция, където има закон по този въпрос
Обновена: 2 апр 2016 19:41 | 2 апр 2016 19:31, Петя Славова
188
Кунева  поиска забрана на бурките в училище
Снимка: БТА
Вицепремиерът и образователен министър Меглена Кунева подкрепи предложението на главния прокурор Сотир Цацаров да се забрани носенето на бурки на обществени места и по-специално - в училищата. Тя посочи като пример Франция, където забраната е била приета със закон.
 
"Смятам, че сме толерантни и достатъчно отворен народ, но има ситуации, в които трябва да преценим всяка наша стъпка през безопасност и през интеграция. И за двете неща смятам, че в момента трябва да си даваме сметка и да направим всичко възможно те да се случат - и да сме безопасно общество, и да имаме добра интеграция", заяви Кунева.
 
Министърът на образованието коментира и идеята не учебникът, а учителят да е в център на вселената в учебния процес. Това може да стане възможно с влизането в сила на  новия Закон за предучилищното и училищното образование.
 
Тези въпроси бяха поставени пред журналисти днес в Хасково, пише БТА. Кунева уточни, че по-рано днес е имала среща с около 400 учители от областите Хасково, Стара Загора и Кърджали.
 
"Амбицията на учителите е да имаме нов образователен закон. В една голяма част сред тях има професионален подем, че ние започваме да правим нещо ново и че това поколение учители ще бъде с много повече свобода, с много повече възможности да избира. Учебникът не е вече център на вселената в учебния процес. В центъра на тази учебна вселена е учителят - той е този, който ще избере начина, той е този, който ще избере подхода - и ако щете дори, който ще избере средствата", посочи тя.
 
С влизането в сила на закона от 1 август ще започне тази промяна и учителите ще се справят, смята Кунева.
По повод на негативни резултати от европейски изследвания за грамотността на българските ученици министър Кунева отбеляза, че от първи до четвърти клас резултатите са добри, но по-лошите образователни резултати идват след четвърти клас.
 
"Една от причините е, че досега ние нямахме адекватна програма, по която се учи в останалите страни, с които България е сравнявана", каза тя. Като друга причина министърът посочи ранното отпадане на децата от училище.
 
"Затова правим нови учебни програми, за да може децата ни да бъдат със света", добави Меглена Кунева. По думите й нашите учебни програми са от миналия век.
 
Министерството на образованието и науката ще положи всички усилия, за да няма сътресения в началото на следващата учебна година заради учебниците за първи и пети клас. Новата учебна година ще започне със старите учебници и с допълнителни материали, а министерството ще направи възможното всички учители да преминат на специално обучение, каза още Меглена Кунева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До :)))))Изобщо не си в час!Ататюрк се опита да ви направи цивилизовани! Е, не стана! Просто няма как...
63
3
 
5
 
! Отговори
Auuuu преди 8 години
Ami to i rokerite matoristi sa taka skriti...:-):-):-)Snowboardistite i te sa taka skriti...Vodolazite, kosmonavatite, baretite, pilotite, tekezesarite, pchelarite, fotografite, himistite, vodnite kanaldjii, kayakarite, geandarmeristite, gorskite rezachi...:-):-):-):-):-)
62
2
 
13
 
! Отговори
сега преди 8 години
До :)))) За какво ще се борите? За женското робство, за мюсюлманските малоумия които никъде не са довели до нищо добро за хората? ОСВЕН ДА СЕ ПЛОДИТЕ КАТО *** НИЩО ДРУГО НЕ УМЕЕТЕ. Тероризмът който ви мори се заражда от вас самите, защото ислямът е психиатрично заболяване. За това ли ще се борите?
61
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мъж се е самозапалил рано сутринта и е починал край двореца Кенсингтън в Лондон, в който живеят принц Уилям и съпругата му Кейт, съобщават от британската полиция, цитирани от световните информационни агенции.
60
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименХора - как да кажем на кого пишем, като тук се трие като за световно!
59
0
 
10
 
! Отговори
235 преди 8 години
Може да не е от най-симпатичните, но определено трябва да се научим да ценим правилните решения......
58
0
 
9
 
! Отговори
сега преди 8 години
Тези, които не оценяват, че им позволено да останат в България, която векове са се опитвали да унищожат и претопят в дивашката си култура, те или трябва да живеят според законите и нравите на светска България, или да се върнат там от където са дошли дедите им. нашето търпение не е безгранично. Ислямът е диагноза и към него толерантност няма.
57
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен97Има. Лъжеш ти.Защото си от тадикалните ***.
56
1
 
0
 
! Отговори
Бо преди 8 години
Мъж се е самозапалил в София!
55
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе тая как се казва:Пръмова, както си я знаехме, или Кунева?Как е на моминско име - да знаем...Утре да не стане с фамилията на някой паралия?Ба си - давайте да гледаме сеир!
54
1
 
9
 
! Отговори
:))) преди 8 години
ДО 86ОТ ФРАНЦИЯ СА И КАЗАЛИ ДА КАЖЕ ТАКА, ОБАЧЕ ВЪВ ФРАНЦИЯ ЯВНО СА МНОГО ЗЛЕ С РАЗУЗНАВАНЕТО, ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ НЯМА ТАКИВА УЧЕНИЦИ :))))))А ВЪВ ФРАНЦИЯ Е ПЪЛНО, ТАМ Е БУРКА ДО БУРКА, НЕЗНАЕШ ВЪВ ФРАНЦИЯ ЛИ СИ, ИЛИ В ПУСТИНЯТА САХАРА :))))))))
53
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уеуееееее, добре, че не се сети да поиска и нещо другоТо това с пингвинската мода - ясно. И те децата не искат да им се подиграват приятелчетата имНа баба цигaнka й е все тая - нали взема 30 лева да носи фередже. Щерките й ще се женят на по 8 години, ама там педофилията явно е на мода...Ако трябва да правят каквото искат - едва ли ще се правят на пингвини.
52
2
 
6
 
! Отговори
Кк преди 8 години
Кунева е перверзнна яко
51
4
 
7
 
! Отговори
:)))) преди 8 години
До и Ден и НощВСЕКИ СИ ИМА ЦЕННОСТИ :))))ТУРЦИЯ ВЕЧЕ НАДХВЪРЛИ 80 МИЛИОНА И ПРОДЪЛЖАВА ДА РАСТЕ :)))))А, МНОГО БЪЛГАРКИ ПРОДАВАТ ТЕЛАТА СИ ЗА МАЛКО ПАРИ, И НЕ ЖЕЛАЯТ ДЕЦА,БЪЛГАРИЯ СЕ ТОПИ, ТЪЖНО Е :(((
50
15
 
3
 
! Отговори
СВОБОДА преди 8 години
Бурки в България има и ще има и в бъдеще. Няма да се подчиним и ще се борим до край. В училище насила ни караха да хвалим терористите левски и ботев(нали са такива и според вас,г-жо Кунева), забраняваха ни да говорим на майчиния си език,изгониха роднините ни от родните земи, няма да забравим всичко изживяно.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако във Франция не бяха забранение, тази стара кукувица щеше да пее друга песен.
48
3
 
2
 
! Отговори
Turkish Power преди 8 години
Hristiyanstvoto e nalojeno protiv volyata na bulgarina...ot bulgaroubietca Boris! Dolu krusta...Tangra i Peruna sa bogovete ni! Isus..gnil chifutski simvol..non pasaran!
47
1
 
5
 
! Отговори
и Ден и Нощ преди 8 години
Български туркини са покрити със забрадки.Така разбират те ценностите си.
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ще повърна като я гледям тая ***
45
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мюсюлманите в България не носят бурки или буркани. Такива неща има най вече във Франция защото там има доста араби. Бурката не е често срещана в България. Тия вчера оня охранен Цаца днес комунистката Пръмова се опитват да се харесат на хората.