Без втора смяна – решение или мисията невъзможна?

Въвеждането на едносменен режим е трудно заради липсата на стаи
20 апр 2016 16:00,
13
Без втора смяна – решение или мисията невъзможна?
Снимка: bgonair.bg

Синдикални организации и родители настояват да се премахне втората смяна в училище. От просветното министерство подкрепят предложението, но то може да стане факт едва в следващ мандат.

Но как идеята се приема от самите деца?

Малко след 13 часа в ранния следобед в двора на 18-то СОУ настъпва оживление. За едни учебния ден е свършил, но за други тепърва започва. Втората смяна съвсем не е любима на повечето от подрастващите, но до голяма степен са свикнали с нея. Много от децата се оплакват, че когато се прибират толкова късно, времето не им стига за нищо.

Синдикати и граждански организации настояват за премахването на втората смяна, тъй като тя е бариера за целодневния режим. Пречи и на подрастващите чисто психически.

"Ако един второкласник излиза в 6 или пък се прибира вечерта след 7, това е крайно неудобно и нездравословно за тази възраст", коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование".

Премахването на втората смяна е свързано с инвестиции и промени, които не могат да станат от днес за утре. Според зам.-директора на 18-то СОУ въвеждането на подобни промени ще е трудна, но не неизпълнима задача.

Въвеждането на едносменен режим е трудно постижимо заради липсата на достатъчно стаи и сгради, в които да се поберат всички ученици. От образователното ведомство очакват проблеми да възникнат в големи градове като София, Пловдив и Варна, където класовете в един випуск са повече. Затова предстоят разговори с общините.

"Това означава много добро планиране на средствата - и на общинския, и на държавния бюджет. Това означава строеж на сгради и разбира се съгласие на самите училища да се преместят, т.е. кое училище да се премести в нова сграда и кое да остане в същата", коментира и просветният министър Меглена Кунева.

Като възможност за решаване на този проблем, синдикатите предлагат да се въведе повече регулация при приема на ученици.

"Един родител трябва да избира между две училища, не между 20, което създава немалък хаос в системата", допълни Юлиян Петров.

Идеята е по този начин да се изкорени негласното разделение на училищата на елитни и не толкова. Учители обаче смятат, че това няма да се понрави на всички страни.

И все пак властта обещава промени. "Имаме тежки проблеми, на които сме обръщали гръб и те от това не стават по-леки. Ако заметеш един проблем под килима, той не изчезва", заключи Меглена Кунева.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева и оператора Иван Ставрев

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Михаела преди 5 години
До Анонименима и до ден днешен 48-мо у-ще, но във втори клас, втори срок, но отсега нанатък ще са така
13
0
 
0
 
! Отговори
Михаела преди 5 години
До АнонименПреди три години сте го писали това, за сега ще ви отговоря, Това действа от тогава 48 у-ще, след първи клас децата са втора смяна от втория срок. Синът ми е втори клас и от утре ще видя как ще му се отрази. Пълно безумие е!
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако говорим за по-елитните училища добре, но има училища в София, с е по една, две паралелки в начален курс, по 1 в 12 клас, това, което се пише са глупости. Спокойно да кажем в София, Младост 2, двете училища могат да се обединят, в 39-то са 1 или 2 паралелки в 128 у-ще, 2-3 паралелки, да не говорим за горен курс. Излишни разходи на гърба на данъкоплатеца. В Младост 3, Тимирязев, съща така по 1-2 паралекси, 125 СОУ пълно по 6-7 паралелки.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какви глупости!Повечето деца обичат втора смяна, а мразят първа. Кой иска да става рано сутрин?
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още по-неудобно и нездравословно е, когато ученици излизат от дома си преди 7.00 ч. сутрин, през януари, при температура -15 градуса.Добре ще е, ако се учи само в една смяна, но нека часовете да започват в 8.00 или 8.30 ч.Ще бъде по-успешен и самият учебен процес, ако хлапето се е наспало, закусило и разсънило преди да влезе в час.
9
0
 
5
 
! Отговори
Barni преди 8 години
До ПКЧудя се как е възможно безхаберните приказки на г-жа Пръмова за едната смяна да минават без да предизвикат скандал, а отново съм забравил, че една част от народонаселението не е в състояние да схване, че ако в тяхното село или градец проблем няма, защото и сега се учи на една смяна, то в повечето училища на големите градове преминаването можа да стане единствено след огромни инвестиции, вложени в удвояването на сградния фонд...
8
0
 
2
 
! Отговори
Eлена преди 8 години
До Анонимен 7:Как може да учат цяла учебна година 2 смяна деца от 2 и 3 клас?До обед се уморяват в занималнята ,а в редовните часове как да са концентрирани?Колегите как се оправят,те си знаят!
7
10
 
18
 
! Отговори
гневен ученик преди 8 години
да махнат 1вата смята... не стига че цял живот ще ставаш за работа после ми и в училище !! супер си е втората смята, до 4-5 в дискотеката и после тъкмо ставаш навреме да стигнеш за 1ви час. НЕ ПИПАЙТЕ ВТОРАТА СМЯНА !
6
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В нашето у-ще 1 клас са 1 смяна цялата година, но после 2 и 3 клас т.е. 2 години подред са само втора. А логиката на учителите - ами те и без това другата половина от деня са на занималня, така че по цял ден са там нямало голяма разлика....е да ама не всички деца са на занималня...
5
7
 
17
 
! Отговори
Хах преди 8 години
Втората смяна е подходяща за горен курс , деца от 1 до 5 клас е нормално да учат до обяд.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До азПъви клас - втора смяна ?!?Кое е това училище ?!? Ако има такова, явно е специално за деца, чийто поне един родител е безработен. Имам две деца и не мога да си представя, как 7 годишно дете ще стои само в къщи до обяд и после само ще отиде на училище.
3
5
 
18
 
! Отговори
до аз преди 8 години
намаляващи са децата в БЪлгария, но не и селяните в София, затова няма места нито в детски градини, нито в училища
2
2
 
23
 
! Отговори
ПК преди 8 години
Даниел Вълчев и компания закриха училищата по селата, напълниха тези в градовете, а сега ще строим нови сгради, та да въведем едносменен режим. Не че имам нещо против едносменния режим, напротив, приветствам го, но толкова недомислици и явни безумия в образованието никога не е имало. Какво ли ни чака още?!
1
7
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разделянето на смени има един голям плюс и той е: по-големите ученици НЯМАТ ВЪЗМОЖНОСТ да тормозят по-малките.