Предложение: Час по мислене в училище

Към момента този час е въведен само в едно частно столично училище
24 май 2016 13:45,
35
Предложение: Час по мислене в училище
Снимка: Bulgaria ON AIR

Да се въведе час по мислене в учебните програми. Такова предложение ще направят от МЕНСА, съобщиха Христо Радков и Милена Арав пред Bulgaria ON AIR. Те обаче уточниха, че идеята първоначално ще се отнася за класовете от IV до VII клас.

Към момента този час е въведен само в едно частно столично училище, а от новата учебна година ще се преподава в още три частни, където имат по-голяма свобода да внесат нов предмет, коментира председателят на МЕНСА Христо Радков. Той обясни, че при държавните училища часът трябва да бъде одобрен от МОН, а процедурата е тромава и дълга.

"В момента, в който приключи учебната година за VII клас, а това е 15 юни, ние сме изготвили програма, която ще внесем в МОН с предложение да се въведе този час в държавните училища. Все още нямаме разговори с министър Меглена Кунева и зам.-министър Диян Стаматов, защото чакаме да приключи експерименталната година докрай, за да знаем какво даваме. Отнася се за класовете от IV до VII клас", добави Радков.

С влошаването на образованието към днешна дата, да се въведе час по мислене и в държавните училища, звучи все по-хубаво, смята Радков. Според него школата "произвеждат" доста неграмотни хора, а и има някакъв проблем в образованието, който е свързан с мисленето.

"През последните 20-тина години материалът трябва да се наизусти без да се разбере. Ние заради това предлагаме този час по мислене - не, за да се акцентира на предметите, които се преподават от другите часове, а на това децата да се замислят върху реални проблеми от живота и житейски ситуации. Да вникнат в същността на това нещо", обясни Радков.

Милена Арав преподава "час по мислене" в частно столично училище. По думите й децата очакват с нетърпение да дойда часът.

"Когато човек обмисли нещо предварително, той е по-трудно манипулируем. Тоест, когато можеш да направиш контрааргумент насреща, можеш да противостоиш, колкото и да е интересно предложението. Иначе си овца и действаш реактивно", добави Арав.

Определено тези часове задържат вниманието на учениците и те дори понякога се карат кой първи да сподели мнението си, разказа тя.

Да се въведе час по мислене е от изключителна важност, защото в крайна сметка достигнахме до нивото, при което имаме пълната информация за всичко. На учениците им трябва начин на мислене, подреждане и извличане на тази информация, а не просто зазубряне на определени факти. Това коментира директорът на 119 СОУ Симеон Ангелов. По думите му това до известна степен пролича в новите програми на МОН, които дават повече свободно време учителят да може да разговаря и да работи допълнително с учениците, което е една стъпка точно към този час за мислене.

"Това ще е една изключително важна крачка за българското образование, но и доста трудна, защото в крайна сметка всеки един изпит за приключване на образованието е въз основата на конкретни неща, а тези неща са факти", добави още Ангелов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
55 преди 7 години
Съгласен,но да се започне отгоре надолу!
23
0
 
1
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Една *** мислила, мислила, па умряла.Тези от МЕНСА я следват.
22
0
 
2
 
! Отговори
някой преди 7 години
Час по мислене?Ами всеки човек мисли, докато е жив.Не мисли само умрелият.Не е ли правилно да се каже "разсъждение"?Но за да може човек да разсъждава, първо трябва да може да чете, след това да натрупа познания и след това да започне да разсъждава - да търси логиката, причините, следствията и правилното решение.А нали всичко това се учи по предметите в училище?Защо трябва учениците да се натоварват с още един измислен час?Разсъжденията би трябвало да се прилагат по всеки учебен предмет.
21
0
 
7
 
! Отговори
Даскал народен преди 7 години
едно време и аз така ги карах да мислят...още сутринта,след 7.30 ч първият час...вън тъмно,те не виждат...викам им,мислете по задачата. И те...мислят,мислят...и часа свършил! :) :)
20
1
 
0
 
! Отговори
Men преди 7 години
До АнонименГроздето е кисело :) Зубри ти тестове като е лесно :)
19
0
 
2
 
! Отговори
Невена преди 7 години
Този час ще е нещо много важно за учениците. За учениците от 9-ти клас логиката е предметът, благодарение на който те успяват да развият мисленето и въображението си,но за много от тях е сложно, тъй като не са го правили до този момент и поради това е отлична идея да има час по мислене даже от 5 клас.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Глупост, след глупост, нямат равни. Първо трябва да смените даскалите по математика, които преподават смятане, после тия по БЕЛ, които преподават граматика, след това, тия по история и география, дето са фактолози, и едва тогава ще осъзнаете, че не ви трябва час по мислене, а Преподаватели!
17
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С огромно темпо продължава упадъкът на родното образование. Учени, доценти, професори с дипломи взети по всевъзможни начини само не и с доказани умственни способности, внасят все по вече и по вече глупости в учебните програми. Като погледнете министърът на образованието и ви се изяснява ситуацията.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Час по мислене в Парламента !- започва след часа по гепене и часа по любовчийство.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не се страхувайте. Има хора, на които се плаща, за да мислят вместо вас :)
14
0
 
2
 
! Отговори
aнтиЕС преди 7 години
мисленето рaботa не върши,вярaтa в товa което прaвиш върши рaботa
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А през междучасието- час по тъпеене викаш?
12
1
 
4
 
! Отговори
Godlike преди 7 години
На повечето ще им пиша само отсъствия, дори да присъстват в час хаха
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да мислиш, се учиш цял живот. Математиката те учи да мислиш, литературата - да се изразяваш и да разбираш мотивите и поведението на другите, без логика не можеш да схванеш нито един принцип, и да, тогава зубриш. Но за да мислиш, трябва да задаваш въпроси, а точно това на никой не му изнася Особенно ако почнеш да се задълбочаваш. За управляващите е важно да си добър в една професия, да си консуматор, да не задаваш въпроси, да не се обединяваш с други в неконтролирани от тях общества.
10
0
 
14
 
! Отговори
777 преди 7 години
Да и после ако децата се справят, да се въведе пробно и в Народното събрание...може пък и да има ефект...
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"В Българските училища се възпитава зубрачество."Глупости. Просто се изисква основата да се знае идеално, за да може да се мине на по-сложните неща. А това, че основните неща на хора като теб им идват сложи и няма друг начин да ги разберете/запомните освен с наизустяване е отделен проблем - на капацитета... Не на всеки му се отдава интелектуалния труд. Но имаме нуда и от таксиметрови, и от чистачи... но много моля - не ни завличайте на вашето ниво. И не търсете заплати като нашите...
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Час по какво мислене? Ако е аналитично, то учителката ни уверява, че не го владее добре, с твърдението си, че "в крайна сметка достигнахме до нивото, при което имаме пълната информация за всичко."
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Добре е това, нека се учат да мислят със собствените си глави. А ако примерно някой учител попита: "Деца, вие как мислите, турско робство ли е имало в България или е било съжителство?" ще уволнят ли учителя?
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от 6 часа трябва да се мисли само един. Няма ли да се натоварят прекомерно нарком,........ пардон децата
5
2
 
14
 
! Отговори
Киро кофражиста преди 7 години
Интересно предложениеНие едно време в училишще мислехме през всички часовеСега явно не е така