Който учил – учил, останалите – наваксват през лятото

МОН предвижда двойкаджиите да се ограмотяват допълнително
21 юни 2016 08:37,
8
Който учил – учил, останалите – наваксват през лятото
Снимка: архив Bulphoto

Ученици със слаби оценки и с пропуски в образователната подготовка ще остават да си доучват след редовните часове от следващата учебна година.

Допълнителните занимания ще бъдат по проекта "Твоят час", който в момента се обсъжда в Министерството на образованието и науката и ще засегне не само двойкаджиите.

Едно от проектопредложенията е децата да имат допълнителни занимания по 4 часа седмично, които могат да бъдат за ограмотяване по български език и литература, по чужд език, дигитални компетентности, математика и др., обясни зам.-министърът на образованието Диян Стаматов пред "Монитор“.

Той уточни, че проектът в никакъв случай няма да е насочен само към децата със най-слаби резултати. Така например ако в едно училище има масово отличници, тези, които са под средното ниво и имат да наваксват, могат да сформират група в съответното школо, като целта е да догонят съучениците си.

Идеята е децата със затруднения в обучителния процес да бъдат групирани в сравнително малки групи до около 12 деца, като след редовните часове да наваксват пропуснатите знания.

И в момента учениците, които имат двойки за срока или затруднения в учебния процес, наваксват пропуските, но само в началния стадий на образование и то единствено с уроци през лятната ваканция.

Така например за децата от начален етап – от 1 до 4 клас, които вече завършиха учебната година, допълнителните уроци се провеждат по график. В столицата за лятна работа са записани над 886 деца, съобщи шефката на столичният просветен инспекторат Ваня Кастрева. Основните предмети, по които децата ще имат допълнителни уроци, са български език и литература и математика.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
5
 
! Отговори
България преди 7 години
Та вие на това образование ли му казвате . Дали светът има нужда от такова образование на човечеството? Само колко много енергия и усилия се пропиляват за дезобразование. Хората се профилират , но не се образоват и най-лошото е ,че им се въздейства на подсъзнателно ниво, Образно казано - едно дете до 7 годишна възраст е все още човек с вродените природни инстинкти , то след като прекрачи прага на дезобразователната институция бавно се превръща в разумно животно и така до края на дните си.
5
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
те хората в Нормалните страни отдавна си имат лятно училище..
4
2
 
15
 
! Отговори
Живко Марков.Лил.Фр. преди 7 години
Дай Иван е прав.Кой учител ще си зареже лятото заради изоставащи деца и незаинтересовани родители Министерството така се бори със слабите ученици изнудвайки учителя да му пише три .Родителя като знае това казва учителя е виновен .А тези две страни не се ли замислят че и учителят е родител има семейство деца на тях кога ще обърне внимание? Освен учител той е и ЧОВЕК.
3
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Този който не е усвоим минимума от учебното съдържание трябва да остава във същия клас. Така и той и неговите родители малко ще се постреснат и ще започнат да му обръщат внимание. След часовете не е възможно. Представете си, че повечето училища учат на 2 смени. Когато са след обяд, часовете свършват около 6.30 часа. Те в този час не могат да възприемат нищо, защото са уморени и превъзбудени. Това няма да помогне.
2
6
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
Кой луд учител ще оставя деца и лятото вместо да си почива ще се занимава с пишлемета ?
1
8
 
7
 
! Отговори
88 преди 7 години
Абе,Кастрева още ли е в образованието!?Идеята не лоша-да се помогне на учениците с ъс затруднения,но да не е постоянна група и да не се ограничава броя на часовете.Нещо като частни уроци в държавно училище.Но може да се изкористи,защото чии ученици ще са слаби -главно на по-слабите учители т.е.колкото по-слабо работиш ,толкова повече допълнителни часове ще имат-абсурд!

Спонсорирани публикации