Тараклийският университет в Молдова да стане филиал на наш

В него учат предимно етнически българи
8
Тараклийският университет в Молдова да стане филиал на наш
Снимка: Булфото, архив

България предлага на Молдова Тараклийският университет да се преобразува и да стане филиал на българско висше училище, за да може да се съхрани и да се подобри качеството на образованието там. Това е съобщила просветният министър Меглена Кунева пред депутатите от парламентарната комисия за българите в чужбина, цитирайки свое писмо до молдовския си колега Корина Фусу, с което формално предлага започването на преговорите. Съобщението е на пресцентъра на Министерството на образованието.

В Тараклийския университет учат предимно етнически българи, а населението на областта е съставено от повече от две трети българи.

Предвид педагогическия профил на висшето училище, трите университета, с които са водени разговори в България, са Пловдивският "Св. Паисий Хилендарски", Великотърновският "Св.Св. Кирил и Методий" и Русенският "Ангел Кънчев".

Законите и на България, и на Молдова дават възможност за подобно преобразуване. Мотивите на българската страна са проблемите, които Тараклийският университет среща с новите правила за акредитация, трудностите при намиране на студенти заради демографската криза и засилващата се конкуренция от университетите от Южна Молдова.

Кунева е посочила още, че цел на министерството е да привлече към нашите университети повече студенти от историческите български общности.

Тя е припомнила, че тази година са отпуснати близо три пъти повече бройки за диаспората - от 400 на 1000, и МОН има амбицията да продължи да увеличава тази бройка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
Учител преди 7 години
Тая кривоустата стана международен министър а аз паса трева
2
3
 
8
 
! Отговори
Коко преди 7 години
Нищо смислено няма, първо ще стане филиал, после ще го закрият. На тази някой трябва да и отреже главата
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
най-после смислено предложение.