Недопустимо е, затриваме паметта на нацията!

Да се възстанови Тютюневият град, настоя Рашидов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 24 авг 2016 12:47 | 24 авг 2016 10:51, Анисия Иванова
62
Недопустимо е, затриваме паметта на нацията!
Снимка: БТА

Пожарът в тютюневите складове в Пловдив породи много коментари за причините да се руши културното ни наследство. Министърът на културата Вежди Рашидов заяви пред Bulgaria ON AIR, че санкциите ще бъдат увеличени тройно и настоя всичко да бъде възстановено така, както е било.

"Не може историята и паметта на нацията да се затриват с лека ръка. Всички сме виновни, но някои хора не спазват законите, а други не ги прилагат. Трябва да има поправка в закона за недобросъвестно стопанисване", категоричен бе министърът.

Още по темата

Той добави, че първата му работа през септември, ще бъде свързана с драстичното увеличаване на санкциите при такива инциденти. По думите му, паметникът на културата продължава да бъде такъв дори и да се събори.

"По закон собственикът е длъжен да си възстанови сградата. Тези складове можеха да бъдат атрактивни мултиарт центрове. Искам те да бъдат възстановени. Смятам, че разумът ще надделее и най-накрая ще имаме пример, че не може така безпардонно да се отнасят към паметници на културата", каза още Вежди Рашидов.

Министърът настоя за силни, адекватни и работещи закони, като посочи, че купуването на памемтници на културата е работа на други институции. "Вижте кога са продадени тези обекти и кои са управлявали тогава", посъветва Рашидов.

Той не се ангажира с предположение за това кой стои зад палежа в Пловдив и призова прокуратурата и следствието да се произнесат по този въпрос. Министърът недоумява как клошари спят в собствеността на стопанин.

"Той е длъжен да обгрижва и опазва сградата. Защо я купува, след като не може да се грижи за нея?", попита Вежди Рашидов.

Министърът на културата сподели опасенията си, че инцидентът ще рефлектира лошо върху имиджа на държавата ни.

"Възможно е, ако направим още няколко такива бели, Пловдив да не бъде Европейска столица на културата", алармира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България трябва да има лустрация, защото сега се знае кой е от ДС, но няма никакви последици за тези хора. Мнозина от партиите са от ДС. Това са престъпници, защото комунизма е прриравнен с национал-социализма като престъпно учение, но няма наказани за комунистическа дейност в България. Престъпниците се разхождат на свобода и даже управляват вече 72 г.Като няма справедливост не може да говорим за правораздаване. Явно е, че всичко в България е изопачено в полза на ДС и БКП.Народе!!!
4
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като Собственикът е НедобросъвестенДА СЕ ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА
3
8
 
7
 
! Отговори
срам ме е от Русия преди 7 години
ами разбира се ... нали това е наследството ни от българо-съветска дружба: то не беше, че Кирил и Методий са руснаци, то не беше, че Македония е независима дЕржава, до не беше, че Русия ни е слънцето .... е започна да им се получава с тези отдели се под наем фашиски кремъслки слуги! ЗАПОМНЕТЕ: БЪЛГАРИЯ е СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА, ГОРД ЧЛЕН НА ЕС и НАТО! Русная е узорпирана от фашиска власт, която направи едни безумно богати, а други - сиромашко бедни и гладки иванукши! Покрон пред тези смирени хорица!
2
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тя държавата се затрива отдавна. След 1989 г. комунистите приеха нова линия на действие "Щом ние няма да сме единствената партия и не ни искат тогава да видят как е!" и се започна едно унищожаване на всичко, което продължава и до днес. Разрушава се и не се дава да има нещо добро. Идеята е да се покаже, че демокрацията е лоша, а комунизма добър. Хората трябва да се отвратят от демокрацията и да милеят за комунизма. И се руши, руши, руши. Ама нищо, че това не е строено по времето на комунизма.
1
3
 
6
 
! Отговори
Терминал 2 преди 7 години
Вече няма нито държава България, още по малко пък българска нация.