България – по пътя на модерното образование

Докъде стигнахме с дистанционното обучение и е-учебниците?
15 сеп 2016 13:07, Екип на Bloomberg
7
България – по пътя на модерното образование
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От тази година Министерство на образованието и науката (МОН) официално призна електронните учебници, като вкара за първи път като задължително условие, когато се внася за одобрение печатен учебник, да се внася и негов електронен вариант. Електронният учебник е страхотен помощник, той е много полезен за учениците, които растат в нов тип цивилизация на смарт устройства. От друга страна той е голям помощник и за учителите, защото пести време. Това коментираха Владимир Кръстев, мениджър на "Просвета Либри" и Весела Михайлова, редактор по Български език и литература в изд. "Просвета" в ефира на Bloomberg TV Bulgaria

От 5-6 години издателството разработва електронни учебници, които са единствените в България с 3D визуализации. Те позволяват да се превърнат в безкрайни книги, защото непрекъснато могат да се обогатяват с нова информация. 

Другият аспект на модерното образование -дистанционното обучение, също се развива у нас. Пример за това е стартъпът daskal.eu, чийто основател Калоян Кирилов коментира неговите възможности и предимства.

"Проектът създава виртуална стая, в която ученик или група ученици могат да учат със своя учител на живо и да правят тестове", обясни той.

"Предимствата на дистанционното образование са, че то може да съвместява традиционните методи в училище с модерните технологии", каза Борис Михайлов, зам.-директор на Математическата гимназия в Пловдив.

"В основата на всичко стои личността на учителя, а това с помощта на модерните технологии може да направи учебния процес далеч по-продуктивен и да даде възможност за подобряване на връзката с учениците", допълни той. 

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Какво очаквате от Блумберг, финансирани от Коен, Барух, и Леви.....
4
0
 
12
 
! Отговори
Дядо Пешо. преди 7 години
До министъра на образованието ( простотията). След 25 години модернизиране на образованието, го докарахте до там да сме по зле от Буркина Фасо . Колкото до електронните учебници,вземете и се запознайте с решението на Френския парламент . Там решиха да върнат тетрадката и химикала в училищата ( за да се научат да пишат ) и хартиени учебници. НЕ бъдте ***
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искам да напомня, че дистанционното обучение има стари и много силни традиции у нас - повечето български шведи се обучават именно дистанционно и постигат забележителни успехи, без да са стъпвали в училище, почти всички успяват да получат диплома. Част от дипломополучателите даже успяват да разчетат името си, написано на документа!!! Това е огромен успех за българската образователна система ;)
2
0
 
11
 
! Отговори
хА ДЕ преди 7 години
Кое от тези неща ще гарантира по-добро образование а ? Кое 3Д акитата. Компютъра.... как с него ще решавате задачите ли. Кка ще разберете смисъла на едно нещо а?ПРОСТО ЕДНИ ПАРИ ТРЯБВА ДА БЪДАТ УСВОЕНИ.КОГАТО ОБРАЗОВАНИЕТО СЕ ПРЕВЪРНА В НАЧИН ЗА ПРАВЕНЕ НА ПАРИ НЯМА КАК ДА ИМА КАЧЕСТВЕНИ КАДРИ.
1
0
 
11
 
! Отговори
Идиоти преди 7 години
ИДИОТЩИНИ Като не можете не правете нищо бре. Изкопирайте това което работеше преди И РАБОТЕШЕ ДОБРЕ