От Сирия до училищния чин в България: Алиямама и Яман

Две деца, избягали от войната в Сирия тръгват днес на училище
15 сеп 2016 12:14,
109
От Сирия до училищния чин в България: Алиямама и Яман
Снимка: Bulgaria ON AIR

Две сирийски деца за втора година ще прекрачат праговете на българското училище.

Алиямама е едно слънчево дете, което днес тръгва на училище. Тя обича да учи български език, а когато порасне иска да стане преподавател по рисуване. Тя е дете бежанец, което живота изпраща на училище у нас, където момичето намерило много приятели. 

Брат й Яман също харесва България и училището си тук. Иска да стане лекар, но не в Сирия, а отново тук - в България.

"Избягахме от Сирия заради войната", разказа пред Bulgaria ON AIR баща им Ахмед Абдул, който дошъл в страната ни през Турция. Първо само той, а после пристигнало семейството му.

"Харесвам България, но трудно се живее в София", посочва той.

Семейството понякога усещало лошото отношение на хората, "които виждали, че са араби и не познават добре България". Но не смята да се връща в Сирия.

"Виждайки техния прогрес и техните първи стъпки, виждаме, че нашата работа има успех и резултат", отбеляза от своя страна Александра Попова от Съвета на жените бежанки в България.

"Всяко едно дете и семейство, което започва по пътя на интеграцията, започва училище - това са поводи за истинска радост, защото показва, че ще се интегрират успешно. В България е възможна интеграцията на бежанци - може да е по-трудно от другите Западни държави, но и България може да им даде начало за нов живот", посочи Попова.

За три години Ахмед не може да напуска България, но и не иска, защото я харесва. Казва, че тук спи спокойно, защото няма война.

В момента обаче е безработен и се справя с помощта на приятели. Обясни, че много трудно е подготвил децата си за училище - едва им е купил дрехи, чанти и ученически принадлежности.

От своя страна Попова съобщи, че всеки, който иска, може да помогне на децата бежанци с учебни материали, а условията може да види на страницата на Съвета на жените бежанки в България във Facebook.

"По-трудно е за децата заради езиковата бариера, но се опитваме да им помагаме с учебния процес с доброволци, за да могат да влязат в крачка с българските деца. Първата година учат предимно български, но нямат време за другите предмети. Опитваме се да ги подпомагаме", обясни още тя.

Стартирахме открити уроци за това какво е бежанец и това, че тези деца не са по-различни, коментира още Попова. По думите й от семействата бежанци, които са избрали България като крайна дестинация, почти всички изпращат децата си на училище. Понякога има трудности и не успяват да ги запишат от първата година, но от втората почти всички успяват, добави тя.

Вижте целият разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
23
 
8
 
! Отговори
булгароглу преди 7 години
Злоба, ненавист, омраза лъха от вас българите! С какво са ви навредили и тези бежанци, които учат в българско училище и искат да се интегрират в българското общество и желаят да живеят в България по българските закони, че ги обиждате постоянно? Биете се у гърдите, че уж сте един от най-интелигентните и толерантни народи в Европа, НЕ сте и няма как да бъдете ценностен и стойностен европеец. П.Р.С. "Не сме народ! Не сме народ, а ***!"
33
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А защо да не ги приема?Ти как можа от село да дойдеш в града. С какво ти попречи различния манталитет на двете места?
32
3
 
4
 
! Отговори
Споко бе преди 7 години
В момента който му изтече наказанието от 3 години ще си бие камшика. Да не е пил нафта да кеси тук?
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом баща им е решил да остане в България и щом праща децата си в българско училище МОЖЕ (казвам може, а не че със сигурност) човека наистина просто да бяга от войната. Но ония здрави и млади пакистанци, афганистанци, алжирци и прочие не бягат от никаква война. Те и не щат да стоят в България. Всичките отиват да лапат помощите на Меркел и Оланд.
30
12
 
1
 
! Отговори
Ристу преди 7 години
До Discovery - имаш плюс от мен.На останалите : пожелавам ви тук никога да не стане война и да не ви се налага да бягате с децата си (или както един умник предлагаше само децата) в някоя бяла държава. Да не ви се налага да отглеждате бебе или първолак в палатка. Само да знаете, че за европейците вие сте на по-малко черни отколкото ви се струват сирийците на вас. А в метрото в Рим има надраскан надпис "Българите миришат повече и от китайците". Факт.
29
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ясно,че медиите ще налагат в съзнанието на българина все повече образа и ценностите за имигрантите като водещи,а националните ценности на българина като второстепенни и малоценни.Заради войната,която не България започна в Афганистан,Ирак,Либия...И докато бежанците от Сирия са бежанци заради предизвикания терор и война от създадените "ИДИЛ-умерени терористи-демократи" в Сирия,то тези от Афганистан,Ирак,Либия които са повече от сирийците,защо напускат "демократизираните си чрез война държави"?"
28
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
всичко хубаво но докато сложи фереджето
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
за децата добре , но бащата защо не е в Сирия да защитава държавата си , поне ако бях аз на негово място щях да направя това
26
13
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТЕ са бъдещето на мртвият ни народ.Дано повече да идват, БЪЛГАРИЯ ВИ ПРИВЕТСТВА!!!
25
2
 
8
 
! Отговори
:) преди 7 години
Като при "римляните", 1 на 10000 е нормален и заслужава помощ и уважение. НО това не променя факта, че 50 000 араби, които Боко пусна по заповед на Запада не са потенциална опасност за България и българите.
24
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 16:"Стига вече промиване на мозъци! От няколко дни сте захванали статии само за сирийци, роми и тем подобен контингент - колко били мили, сладки, невинни и честни!"-------------------------Не е от дни, от години е!Любимите им теми са Путин/Ердоган, т..нар. 'роми', мюсюлмани, бурки, снимки на рускини, нелегални имигранти...Българското, или както в този сайт обичат да изписват като "BG" (на латиница и като абревиатура) тук е рядкост.
23
0
 
27
 
! Отговори
ее преди 7 години
Първа стъпка всичко е мир и любов като минат 10 години и те станат мнозинство или 50/50 почват с исканията джамиите са малко църквите ще им пречат бурки ще искат да носят накрая ще искат шариат и който не е съгласен ще му обявт джихад само се огледайте където мюслитата набират сила,страни като Англия и Германия и Франция имат сериозни проблеми за Швеция да не говорим изтърваха положението,в Германия от 1 милион емигранти само 60 започнали работа ахахаххаха НЕ СЕ ПОДЛЪГВАЙТЕ ДА ИМ ПОМАГАТЕ
22
0
 
5
 
! Отговори
ТРЕЗВОМИСЛЕЩ преди 7 години
До АнонименТочно това мислех и аз да напиша .... но нали нищо не зависи от нас ... -:(:(:(:(
21
2
 
4
 
! Отговори
az преди 7 години
и какво "Аз съм Българче обичам , наще ланени зелени... " ще уче въпросното серийче ??
20
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По българските медии това за Овча купел казват, че българите първи за почнали да се заяждат и бият, щото горкото бежанец през това време поеми пишел, разбираш ли! Истината днешно време е престъпление!
19
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко хубава новина, още по-хубава еше да бъде, ако ги бяха записали на училище в Чикаго, щата Илинойс, само, че сега големия брат си гледа в пъпа и вика:-Оправяйте се ! Демек за него,,пролетта",за нас зимата(арабската ). Да,децата са си деца, но когато след 1-2 поколения се окаже, че не са интегрирани и започнат да ни мачкат с камиони по Витошка(примерно),тогава, какво?!?
18
1
 
30
 
! Отговори
До 31 преди 7 години
Не преиначавай коментарите - омразата не е към децата, а към родителите им, които се държат като животни в страната, която им е дала подслон, не спазват законите и са толкова нагли, че искат местните жители да се променят, а не те самите. Да не говорим колко от тях са спящи терористични клетки, чакащи да направят някоя гадост. Да се изнасят по-бързо накъдето им видят очите, докато все още могат.
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде сега напишете и по една статия за всички останали деца, които учат в България, че иначе ще си потърсят правата за дискриминация. Такова е положението - демокрация, ценности.
16
20
 
11
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Колко много злоба под новината, че две дечица тръгнали на училище. Не се ли задушаване от омразата, с която сте изпълнени?!
15
5
 
17
 
! Отговори
До 24 преди 7 години
Ахмакът си ти, че не си знаеш историята. По-добре страна с малко българи, отколкото претопена страна с много мaймуни. Аз не съм тръгнал да се тъпча в Сирия, тези също нямат никакво място тук - никой не ги е канил.