Помогнете на младите ни биолози да отидат на Световно в САЩ

Не им достигат 15 000 лева да представят страната ни
6
Помогнете на младите ни биолози да отидат на Световно в САЩ

Първият български отбор по синтетична билогия е избран сред 300 други екипа от млади учени от цял свят, за да представи страната ни на престижното световно състезание по синтетична биология iGEM.

В него участват 15 студенти трети курс, възпитаници на Медицинския университет – София, Техническия университет – София и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Ръководител на отбора е Борис Киров, преподавател в Техническия университет.

Финалът на световната научна надпревара на високотехнологични проекти е в края на октомври в Бостън, САЩ. Проектът на българския отбор е с наименование - "Говорещи бактерии", тъй като изследванията целят да бъдат създадени бактерии, които да се оцветяват в различен цвят в зависимост от какво имат нужда в средата, в която се намират.

Проектът е концептуален и иновативен, а резултатите от него ще имат широко практическо приложение в различни области и ще отворят нови научни врати в сектора на биотехнологиите.

Състезанието дава възможност на талантливите и активни млади хора да се докоснат до високотехнологичната наука и върховите постижения още в студентските години и така да бъдат мотивирани да продължат развитието си в научната сфера.

„София Тех Парк“ АД и Сдружение за научноизследователска и развойна дейност подкрепи подготовката за участието на българския отбор в състезанието iGEM в Бостън, САЩ, осигурявайки им необходимите инфраструктура и оборудване в лаборатория „БиоИнфоТех“.

С помощта на дарители и кампания за продажба на тениски с логото на отбора, членовете му вече са събрали част от нужните средства, но за съжаление те все още се оказват недостатъчни за довършване на научните проучвания и за организиране на пътуването за финала на състезанието в Америка.

Представянето на младите ни учени пред света е обречено на провал, ако не получат необходимото допълнително финансиране от 15 000 лева.

Всички, които биха искали да помогнат със средства могат да получат информация за дарителските сметки на сайта - http://www.igem-bulgaria.com

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ako im pratite biolozite ot Siriq az shte prashtam!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болен здрав носи! Това не е ли отговорност и начинание за нашата държава?!?! Утре може и министрите да поискат подаяние че виж ти нямали пари от бюджета да си купят билети до Брюксел или където и да трябва да отидат. Що за държавнически *** е това???
3
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Еми.утре да не се чудите.че младите биолози представят друга страна
2
2
 
4
 
! Отговори
Цирк преди 7 години
ББ да даде. Да ама не, нали учените в БАН бяха феодални старчета та се сещам, че на феодалната провинция на САЩ не и трябват учени, а само овчари и ко беше друго, а да- берачи на картофи. От магистрали добре се усвояват средства, че и на следващата година пак ремонти, пак усвояване. От студенти ко шъ съ изкара...
1
2
 
4
 
! Отговори
Мене преди 7 години
О, Боже, каква жалка държава!!!