Граждански организации защитиха стипендия "роми"

Проектът на министерството е подкрепян и от учители
26 окт 2016 13:52, Анисия Иванова
67
Граждански организации защитиха стипендия "роми"
Снимка: Архив, Булфото

Представители на граждански организации се обявиха в подкрепа на проекта на МОН за стипендии за ромски ученици. Тази сутрин те са внесли писмо в образователното министерство за това.

По думите на Даниела Михайлова от "Инициатива за равни възможности" България има четвъртия най-нисък коефициент на икономическа активност на младите хора до 30 години в ЕС и е на второ място в Европа по дял на младите хора, които нито работят, нито учат. Тя цитира публикувана преди два месеца прогноза на Световната банка за България, според която "през следващите три години младите и често нискоквалифицирани лица от ромски произход ще са все по-значим източник за попълване на пазара на труда". Според Световната банка ромите вече осигуряват от 9 до 19 процента от новите работници и техният дял вероятно ще се увеличи, добави Михайлова, цитирана от БТА.

Още по темата

Центърът "Амалипе" също изразява категорична подкрепа за въвеждането на стипендиантската програма за средношколци-роми, заяви Деян Колев - председател на неправителствената организация във Велико Търново.

Той посочи, че проектът има за цел да поощри децата от ромския етнос да завършат своето средно образование и цитира проучване от последното преброяване на населението, според което по-малко от 10 процента от ромите в България имат средно образование, в сравнение с 35% от българските турци и 78 на сто от етническите българи.

Проектът на министерството среща подкрепа и от страна на учителите, заяви Елена Данаилова - директор на средищното училище в стражишкото село Камен. Тя посочи, че учениците от ромски произход се отказват от средно образование по две причини - едната е защото тръгват да търсят препитание, а другата са ранните бракове.

Такъв е случаят с Теменужка Костова, която след като е завършила осми клас в същото училище, е започнала да живее на семейни начала с бащата на детето си, но по-късно е завършила като частен ученик и сега е студентка във Великотърновския университет.

Проектът "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средното образование" е за две учебни години и ще се изпълнява от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства заедно с Ромския образователен фонд със седалище в Букурещ.

За двете учебни години проектът ще се финансира с 561 400 евро, като 343 320 евро са от фонда /60 процента от стойността/, а съфинансирането от МОН е 218 080 евро или 40 процента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
36
 
! Отговори
Бумеранг преди 7 години
И к'во излиза. Бъдете прости, изобщо не четете и учете, Тройка учителите ше ви пишат за да не останат без работа и ние ше ви даваме стипендии. Абе не е нужно да учите. Ние и на тройка даваме стипендии. Ама, че олигофренчета. : D : D
23
0
 
23
 
! Отговори
Още по темата... преди 7 години
и като капак на нахалството и неблагодарността, ромеите във Враца възроптали, че стипендиите били обидно малки.
22
0
 
15
 
! Отговори
bg преди 7 години
Т.нар. "подкрепа" никой предполагам не би имал против, ако е под формата на безплатни учебници, помагала, енциклопедии, ученически принадлежности. Иначе еврото е ясно къде ще отиде.
21
0
 
20
 
! Отговори
dl преди 7 години
Всички сме български граждани.Ако така вървят нещата,трябва да се въведе и понятието народност-съответно българин и т.н.Такова няма,следователно всички сме равни пред изискванията.А те са-стипендии за учащи с успех над 5.00.Другото е дискриминация.От край време въпросният етнос е свикнал някои друг да се грижи не само за тях,а и за децата им,които се увеличават в геометрична прогресия.Хората в белите държави отдавна са измислили икономически закони за ограничение на раждаемостта,когато не можеш
20
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички тези граждански организации да представят исканията си пред комисията по дискриминация, По този начин ще облекчат процедурата.
19
0
 
39
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 7 години
Шефовете на тези "граждански организации" да не се изказват неподготвени преди да се допитат до мен.Докато аз им плащам заплатата,те нямат думата.Ако не са съгласни,да си намерят друго финансиране,а не държавни пари да раздават с лека ръка.Кой съм аз ли?Аз съм суверенът.Най-главният.
18
0
 
35
 
! Отговори
Веселин преди 7 години
Абе щом това не е дискриминация ,защо държавата не дава по 10 000 лв.за родено българче на родителите??????
17
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ало, "Инициатива за равни възможности" - защо няма равни възможности за българите?
16
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМАМЕ ДЪРЖАВА ЗАТОВА ИМАМЕ ТОЛКОВА ГРАЖДАНСКИ ВЪНШНИ ОРГАНИЗАЦИИ КОЙТО НИ ДАВАТ НАКЛОН НА КУ#.А НЯКОЙ ПИТА ЛИ НАРОДА
15
1
 
37
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Първо трябва да разкараме БХК далеч от България и тогава може да интегрираме тези,които никой не може да интегрира
14
0
 
34
 
! Отговори
без коментар преди 7 години
"На драго сърце бих приел два пъти повече сирийци,ако можехме да махнем няколко от тези" Кметът на Дуисбург за българските роми
13
0
 
34
 
! Отговори
Тенчо преди 7 години
Защо на тази Кунева не и се задава правилно въпроса! Как така искате да дискриминирате децата по етнически признак?Няма какво да се говори, дали това е дискриминация или не, защото същото е да обсъждаме дали 2+2=4, а не на 5! Самото заглавие на статията е подвеждащо! Граждански организации, кой колко са и прочие... кой са тези учители, колко са....Подобно подвеждащо заглавие е все едно, аз като някакво малцинство да изразя менние, а вие да го обобщите и да го пакетирате като, БЪЛГАРИТЕ СА ЗА
12
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само в заглавието се споменава за граждански организации, а в самата статия не. НПО точат пари и не им дреме за разни ***, турци, българи и др. Пари хвърлени на вятъра. Има достатъчно примери, че идеята не е добра. Вместо да им се дава пари, да им се купува учебници, тетрадки, помагала, моливи, химилалки, дрехи и всичко друго необходимо на един ученик. Така ще се знае, че парите са оползотворени правилно, а не за друго. То и без това децата им са източник на средства, не им давайте още един.
11
0
 
42
 
! Отговори
учител преди 7 години
Абсолютна лъжа е, че учителите подкрепят подобни безумни идеи!
10
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЧокоАбсолютно прав сте, колега. В закона за защита от дискриминация, точно и ясно е формулирано: "по етнически признак".
9
0
 
46
 
! Отговори
Чоко преди 7 години
Това е абсолютно дискриминационна политика от страна на МОН базирана на цвета на кожата.
8
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре,бе,щом има пари бол за електората,давайте. но и на българчетата ! и на тях за тройки - 60 лв....за петици - 80 лв. -----------за шестици - 100 лв.
7
0
 
37
 
! Отговори
ха ха преди 7 години
Граждански организации!?това са НПО и хранилки който източват разни програми....
6
1
 
56
 
! Отговори
Оня там преди 7 години
Моля някой по запознат да ми каже какъв е реда за да се регистрирам аз и семейството ми като роми! Искам да съм ром, да ми плащат субсидии, да не плащам вода, ток, данъци, държавата да ме защитава, за мен закони да не важат защото съм ром. На драго сърце се отказвам и от българското си гражданство!
5
1
 
36
 
! Отговори
търговията в Бг преди 7 години
И даскалите се борят ,...''ЗА БРОЙКИ'' .Срамно е !

Спонсорирани публикации