От бедност: 4000 деца отпаднали от училище за година

В повечето случаи става дума за ромски ученици
27 окт 2016 10:22,
37
От бедност: 4000 деца отпаднали от училище за година
Снимка: Reuters, архив

Близо 4000 деца са отпаднали от образователната система през миналата година. В повечето случаи става дума за ромски деца.

"Бедността е основната бариера пред достъпа на тези деца до образование. Важно е да засегнем този проблем от всичките му страни - бедността, семейната среда, социалните норми. Средата в училище също е причина за отпадането на децата", посочи Мария Янкова от УНИЦЕФ България пред Bulgaria ON AIR.

Тя е на мнение, че трябва да се фокусираме върху превенцията, а не върху адресирането на проблема. По думите й проблемът е комплексен и трябва да се работи паралелно с децата и родителите през различни програми.

"Отделно да се работи по нагласите на учителите за работа с тези деца", добави още Янкова.

Стефан Лазаров от Национална мрежа за децата алармира, че отпадналите деца са над 12 000. "Те няма да са конкурентоспособни на пазара на труда и ще имат много труден живот", смята той.

"Знаем за този проблем отдавна, но не сме близо до пълното му разбиране. Във всяка област причините са различни. Трябва да се вникне в тях, за да се направи качествена превенция", каза гостът.

Той добави, че посочените от Мария Янкова практики са използвани у нас, но се реализират в много малък мащаб.

"Това са пилотни програми. Трябва да покажат резултати и тогава да се приложат масово. Имаме липса на цялостен подход и механизъм", уточни Стефан Лазаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
18
 
! Отговори
това е преди 7 години
Не от бедност а от мързел и простотия,те предпочитат да се плодят като вместо да учат....
7
0
 
20
 
! Отговори
EEEEххх.., преди 7 години
Как прекрасно ги беше интегрирал Тато.Работеха,учеха/колкото можеха/ и не им минаваше на ум да вършат престъпления,тъй щото в тухларните работата си беше сериозна.Нямаше хъка,мъка.Сега "демокрацията" ги направи пълни консуматори за наша сметка.Борисов като ги използва за себе си на изборите,защо не им плаща от джоба си и не ги настани в Банкя по-близичко до къщата си.Ще му прекопават градината,ще му поливат магнолиите...
6
0
 
20
 
! Отговори
Айде стига... преди 7 години
Айде сега с платените статии и стакмистиките, да си оправдаем даването на пари само за един етнос, за големия успех от 3,50
5
0
 
21
 
! Отговори
ами преди 7 години
Сигурно половината от отпадналите ромчета вече са женени.......и затова са отпаднали.....
4
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
като вървиш по сливница та чак до лъвов мост цялото корито на реката е покрито със саморасли тополи. пратете ***,дето са на соц.помощи да си ги заслужат,да поизрежат което на пролет ще причини наводнения. за това не се изисква да си с диплома 3.50
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ромите не отпадат заради бедност, а заради сватби.От учене файда нема - за оценки детски не дават.Ромката от 10 годишна трябва да се плоди, за да издържа фамилията -ем за нея детски се зимат,ем и тя детски носи, за да има за пиене и цигари,защото другите неща и без това си ги получават даром.
2
0
 
22
 
! Отговори
Реално преди 7 години
Не са отпаднали от бедност а заради майчинство
1
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При Тато ромчетата си учеха. И то не лошо.