Мерак за студентската скамейка: Педагогиката би правото!

Бъдещите юристи са 10 605, а педагогика са предпочели 12 652 студенти
19 ное 2016 07:30,
42
Мерак за студентската скамейка: Педагогиката би правото!
Снимка: архив Reuters

Педагогиката надмина правото по брой студенти. Това показва шестото издание на Рейтинговата система на университетите, която беше представена вчера в Министерството на образованието и науката.

Педагогика измести правото от третото място по брой студенти с 12 652 записани да следват за учители. Мераклиите да стават юристи, обучаващи се в родните вузове, пък са 10 605, с което професионалното направление минава с позиция надолу – на четвърто място.

Най-много записани има в икономическите специалности – 52 069, следвани от администрация и управление с 23 305 студенти, отбелязва "Монитор".

Традиционно Алма матер и Медицинският университет са лидери по рейтинг. Софийският университет „Св. Климент Охридски“ е на челно място в 21 от 25 класации в които участва.

Техническият университет–София, има водещи позиции в 6 от общо 9 професионални направления, застъпени в него. Медицинският университет – София пък е първи в 5 от 5 класации, в които обучава студенти. С по три първи места са Аграрният университет в Пловдив, Химикотехнологичният и металургичен университет в София, а две класации се оглавяват от Лесотехническия университет в София.

Други 14 висши училища имат водещи позиции в по едно професионално направление. В 8 класации на водещи места са висши училища извън столицата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
14
 
! Отговори
Моряк и половина преди 7 години
До 4А защо просто не завършат ВВМУ"Н.Й.Вапцаров" или ТУ Варна и не се качат на кораб като офицерски състав - Корабоводене или корабни механици със стартова заплата 2500 Евро, като работата им е 100 % сигурна, поради липса на кадри! И няма да се умирисват на манджи!
5
2
 
13
 
! Отговори
До 6 от Правец 8 :) преди 7 години
Не съм чак толкова дърт.Проблемът на новите специалисти е, че много терминология използват, за да прикрият повърхностните си познания. Говорят много, а накрая нищо. Виж ив програмирането - неоптимизирани програми пълни с бъгове заемащи огромни ресурси.А за администрирането на сървъри нямам думи - повечето са MS Wizzard администратори.Хайде със здраве.
4
28
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако си почнал на Правец 8,значи сега си дърта пърхуда и самохвалко!
3
1
 
23
 
! Отговори
печална преди 7 години
Като знам нивото на учениците направо ми се плаче...
2
3
 
14
 
! Отговори
До 1 преди 7 години
Търсят хора, които да работят за 600 лева. В IT сектора заплатите масово са 600-1000 лева (визирам и провинцията). Има разбира се и голям дял от 1500-2500, но не масово. Аз смея да твърдя, че съм добър IT специалист, започнал съм с Правец 8, минал съм през 16 и накрая стигнах до домейн контролери (от NT още се занимавам със сървъри). Преди година мигрирахме към 2012 от 2008 R2. Пиша и на C#, владея асемблер. Два чужди езика отлично. Няма хора върша сам всичко. Ами не го оценят и ще емигрирам.
1
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Педагогиката е на първо място, защото там се влиза най-лесно. Масата нови студенти искат просто да изкарат нещо за 4 години, без значение какво. Никой да не си прави илюзии, че тези 12 652 после ще станат учители.