Пенсионират до 1000 педагози у нас през 2017-а

Стратегия предвижда да излизат поетапно в заслужен отдих
26
Пенсионират до 1000 педагози у нас през 2017-а
Снимка: архив, БулФото

Между 800 и 1000 преподаватели ще бъдат пенсионирани у нас до края на тази година, съобщи в Кърджали председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева.

Броят им е два пъти по-малък от първоначалните разчети. Причината е, че е в ход национална стратегия за намаляване на негативния ефект от масовото излизане в пенсия на педагогически кадри, обясни Такева, цитирана от БНР.

"Разработваме национална стратегия за поетапното пенсиониране на учителите, защото, ако се продължава с такова темпо да се изкарват учителите от образователната система, след две години няма кой да влезе в училищата. През 2016 година се пенсионираха 2500 учители, през 2017 г. са около 2800, но аз съм убедена, че с тази стратегия ще бъдат някъде около 800 до 1000", каза тя.

В края на този месец учителите ще получат първите по-високи заплати. От тази година средната учителска заплата става 996 лева. Така тя се изравнява със средното брутно възнаграждение за страната. Повишението е с 10 процента и е залегнало в анекс към колективния трудов договор, подписан в края на миналата година, припомни  Такева.

По думите й в бюджет 2017 година за средното образование са отпуснати 223 млн. лева, от тях сто милиона лева са за увеличението на работните заплати на учителите и приравнени към длъжност учители и отделно 26 милиона за увеличение на работните заплати на непедагогическия персонал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЕДНО ЛИ Е ДА СЕ НАЗНАЧАВАТ ПЕНСИОНЕРИ,КОГАТО КАНДИТАТСТВАТ И БЕЗРАБОТНИ И ТО С ПОВЕЧЕ КВАЛИФИКАЦИИ?????
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-голямата политическа чистка в българското образование извърши шефът на РУО-Кърджали,Гроздан Колев,под диктата на кадровика и палача на града от 2009 година насам,политическият сатрап,Цвета Караянчева!Проклети да са!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Спешна проверка на РУО-Кърджали!Особено внимание да се обърне на Гроздан Колев и нежната счетоводителка Златка Петкова.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 16Много умният, понеже си много вещ по осреднените величини и брутен и нетен показател, нещо не си схванал, че "Учител в София" е посочил размера на минималната заплата от 01.01.2017 - той нея получава на 40-годишна възраст и с 16 години стаж. Ако е средна аритметична, а не средна претеглена, средната заплата е 828 лева. В случая спекулираш с данните. Сравняваш несравними величини.
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко мило - ще бъдат пенсионирани 1000 педагози - на "заслужен отдих", който ще правят с 250 лева - заслужено от демокрацията на БГ.Но това не е възрастова дискриминация, не-е-е, това е грижа за училищния персонал, трябват нови, евроатлантически оформени, неолиберални люде, ама че хабер си нямат от истинска педагогика, че ще учат децата по евроатлантизирани програми и с учебни пособия, които им обясняват секса - много важно, важното е да се промиват мозъците на децата от люлката.
18
1
 
7
 
! Отговори
До Чудомир преди 7 години
Чудомире, Не знам откъде ти идват мислите? Кажи, кой ти ги е внушил! Аз лично забраних на моите деца да мислят за учителска професия! Защото е нетърпима! Явно не си учител. Някаква привързаност те кара да бълваш тъпотиии. Не си виновен! Толкова си можеш. Ще го кажа ясно. Чалга поколението е повече от отблъскващо. А директори, учители - те са поставени в патова ситуация. Последните "анти"реформи бяха унищожителни. След две години България няма да има учители! Защото повечето ще сеа в пенсия!
17
1
 
9
 
! Отговори
Към ранно пенсионира преди 7 години
Ранното пенсиониране при учителите води до пожизнено намалена пенсия!Просто губят привилегиите от професионалнит си фонд-11%.Това го измисли ГЕРБ за да мародерства с хората в образованието преди пенсия.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Учител в СофияСтранно е един учител да не знае, че когато се говори за "средна заплата" - има се предвид брутния, а не нетния й размер...
15
1
 
8
 
! Отговори
Парафраза преди 7 години
Три неща ми напомнят за вечността-Такева,Караянчева,Лили Иванова и звездите...
14
1
 
7
 
! Отговори
Чудомир преди 7 години
Има един гоооолям проблем.Сума ти заестник -директори и учители си получават и пенсия и заплата и директорите не ги освобождават.В Бургас във всяко училище има поне по пет такива.Защо не идат на село?Отговорете си сами.За техните места чакат по четиридесет млади учители.А тези пенсионери доят и пенсионния фонд и бюджета.
13
1
 
12
 
! Отговори
Ранно пенсиониран преди 7 години
Колко учители бяха насилствено "ранно пенсионирани"през 2016 година?Какво направихте в тяхна защита!Нищо!Винаги сте били лакеи и блюдолизци.С политиката която водите,сте необходими само на себе си.И излез в пенсия най-после!Не си Лили Иванова!
12
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Некъв кестенПроблемът е, че директорите и учители с голям стаж вземат големите заплати. Ако се въведе мандат за директорите, махнат ли се процентите за прослужено време, ще се увеличат и заплатите за младите учители. Големият стаж не означава непременно, че си добър учител. Още повече, че повечето възрастни учители са скарани с новите технологии и преподаването остава остаряло.
11
2
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
До Учител в СофияЗаплатата Ви бруто или нето е? А колко вземат директора и учителите с 36 години стаж? Средната заплата е като - средно се яде свинско със зеле, но едни ядат свинското, а други само зелето.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Слез две години ще има бум на пенсионирани лекари.
9
1
 
26
 
! Отговори
Учител в София преди 7 години
Вчера 26.01.2017 г. получих заплатата си за м.януари в размер на 660 лева. Имам 16 години трудов стаж и съм на 40 години. Моля, не лъжете и не заблуждавайте обществото, че средната заплата е 996 лева!
8
0
 
23
 
! Отговори
Некъв кестен преди 7 години
Основният проблем идва от факта, че няма идващо отдолу поколение. Средна възраст на даскалите - 50+. С тези условия на труд няма и да дойдат.
7
9
 
18
 
! Отговори
Полезна стратегия преди 7 години
Освобождават се 1 000 работни места - ето къде могат да бъдат настанени дремлите от БАН, които ореваха света, че заплатите им са близки до минималните.Хем на децата ще преподават висшисти-възпитаници на най-престижните ни ВУЗ-ове, хем няма да се скатават и да отчитат едно и също нещо в разни варианти (обикновено това нещо е разработено от друг автор и попреписано).Хем ще получават доста по-високи заплати, но ще трябва да работят за тях, а не всеки БАН-аджия знае що е това да работиш!
6
4
 
23
 
! Отговори
сб преди 7 години
Да, няма бъдеще! Няма и да има! Аз лично забраних на своите деца да стават учители. Благодарен съм, че ме послушаха! В тази професия може само да провалят живота си! Доволен съм, че ме чуха!!!
5
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма бъдеще в тази професия, нито пари, нито възможност за развитие, пак добре че тези лели, които ще се пенсионират са се излъгали, иначе не знам кой щеше да укротява малките и*иотчета.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Известният волейболист да вземе да играе в България, а не само за България. Какво са се разбягали всички като уплашени пилци да се пъчат за колко са се продали. Само пари търсят, а на тях работата им е да подскачат. Нещо да произвеждат??? Да създават поне интерес у децата за нещо полезно. Много мъжествена професия, няма що! Зрелищник.