Кунева отвръща на Борисов: Кога се сетихте, че има образование?

Защо не обещахте 50% на учителите пред 12 000 в "Арена Армеец", попита тя
12 фев 2017 14:45,
240
Кунева отвръща на Борисов: Кога се сетихте, че има образование?
Снимка: архив "Булфото"

Бившият министър на образованието Меглена Кунева влезе в задочен спор с доскорошния си шеф в кабинета – експремиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

Тя го попита кога се е сетил да говори за образование и за увеличение на учителските заплати.

Острият тон на Кунева идва на фона на обещания за по-високи възнаграждения в просветата и ден след като Борисов отправи критики към нея за работата и като министър на образованието.

Във Велико Търново вчера лидерът на ГЕРБ призна, че е било грешка даването на просветното ведомство в ръцете на реформаторите. Той разказа и че е освободил сегашният служебен министър на образованието Николай Денков като зам.-министър на Кунева по нейна молба.

Още по темата

"Кога се сетихте, е моят въпрос към ГЕРБ и председателя им - премиер на предишното правителство, че образованието е приоритет?“, попита днес Кунева.

Тя акцентира на това, че Борисов и ГЕРБ са в предизборна кампания.

“Той трябва да отговаря защо през 2009 година завари образованието с бюджет от 4,1% от БВП и ги намали до 3,5% - това беше в неговия самостоятелен мандат. Защо не застана до мен, когато аз поисках скромните 10% увеличение на заплатите на учителите, за да почувстват подкрепа от държавата? Защо се сети сега да говори за образованието? Съжалявам, че г-н Борисов не дойде на учителския събор, за да даде там обещание за 50% увеличение на учителските заплати – бяха 12 хиляди души“, каза Кунева пред БНР, цитирана от партийния си пресцентър.

Тя обясни, че винаги е била за диалог и обясни, че ако не е бил този диалог, е нямало да бъдат постигнати сегашните резултати в образованието.

“Работила съм с цялото си сърце българските учители и учени да имат подкрепата, която заслужават и да има ефект за образованието. Въпросът вече е на коалиционна култура, и повече на думата култура, отколкото на коалиция, как българското образование да спечели повече подкрепа“, каза още Кунева.

Тя обясни и че има разминаване между версиите на Борисов и на служебния министър Денков за това дали Денков  си е подал оставката или е напуснал сам.

Кунева обясни, че е държала да има специално подготвен във финанси и управление на проекти  човек за оперативната програма, а на Денков му е било предложено да се занимава с образование и наука като неин заместник.

“Но тъй като той беше много привързан към програмата, не прие това и си подаде оставката“, каза Кунева, като напомни, че той и сегашният шеф на кабинета му Модев са двамата автори и архитекти на оперативната програма.

Тя добави, че действията й по програмата са били насочени към предотвратяване на злоупотреби в ОП НОИР, за които е станало известно след вътрешно разследване и по тази причина са подадените от екипа й сигнали в Прокуратурата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
4
 
59
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази не я четете и слушайте. Тя е в състояние весеки един момент да продаде всичко до което се докосне. Както продаде 4-те ядрени реактора. Готова е всеки момент да изтъргува всеки българин.
89
5
 
27
 
! Отговори
Jordan преди 7 години
Тази не я четете и слушайте. Тя е в състоянив есеки един момент дродаде 4-те ядрени реактора. Готова е всеки момент да изтъргува всеки българин.
88
4
 
53
 
! Отговори
БОКOvsКУКУНЕВИЦА преди 7 години
Я ИЗЛЕЗТЕ ДА СЕ РАЗБЕРЕТЕ КАТО МЪЖЕ, Я МУ УДАРИ ДВА ШАМАРА. ЯВНО МАЙКА МУ МАЛКО ГО Е БИЛА, ТА КЪСНО СЕ СЕЩА ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО. ИСКРЕНО СЕ ЗАБАВЛЯВАМ С РАЗПРАВИИТЕ МЕЖДУ НЕКАДЪРНИЦИ КАТО БОКО И КУКУ НЕВА, ОТ КОЕТО НЯМА НИКАКВА ПОЛЗА ЗА ХОРАТА. САМО СИ РАЗВЯВАТ КИРЛИВИТЕ РИЗИ, ДА ИМ ДИШАМЕ ВОНЯТА.
87
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Макар че е до изборите - Г-н Министър , не оставяйте така наречените "модули" за матурите . Това са измислици, децата не са виновни за преписването , болната глава са "висшите кръгове" на България , които се чудят как наши хора да прескочат без усилия .Ако в училище наистина учеха децата на гражданско образование , то тези , които се явиха на -Та сесия 2016г . , щяха да осъдят МОН , защото на май випускът им се яви по друга схема .
86
4
 
52
 
! Отговори
Гнус ме е преди 7 години
Нагло,безочливо,душевно нечистоплътно, безскруполно.Да изброявам ли още?
85
2
 
79
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Като е толкова възмутена защо не си подаде оставката, а до последно седя министър!Празни приказки, същите като на Борисов! Изобщо 5 пари не дават и двамата за образованието!
84
3
 
73
 
! Отговори
Крали Марко преди 7 години
Първо беше ГРЕШКАТА Кристалина, после ГРЕШКА Цацева, после ГРЕШКА Ку-кунева....Абе правителство- ГРЕШКА, с премиер ГРЕШКА.... Цялата партия е една ГРЕШКА и затова гласувалите за ГРОБ дължат голямо извинение на останалите (НОРМАЛНИТЕ) българи заради управлението на ТИКВАТА-ГРЕШКА..... Та за какво Ви говорих....а, за ГРЕШКИТЕ (ГЕРБ).
83
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да си взема халтурата и са изчезва.
82
2
 
48
 
! Отговори
борба му е майката преди 7 години
евла на румънците.ние сме слабаци, наплашени и с робско мислене.трябва булдозера да дойде.и да смето изрива.и у нас.деокато не случи все тъй ще е.
81
4
 
42
 
! Отговори
реалист преди 7 години
РБ бяха използвани като изтривалка от ГЕРБ и сега са в историята. Не се научиха, че с ГЕРБ трябва да се отнасят твърдо и безкомпромисно иначе са политически труп.
80
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ни трябвате повече РьБатовци ! Припомняме на плиткоумните: Ние от ГРЕП имахме гласни и платени ( тройни,четворно, n- торни ) коалициики с познатите на всички ВОЛЕН, ЯНЕТО ЯНЕВ, ЛЮТВИ, ПЕЕВСКИ , ПАТРИОТЧЕТО В.С. , МАКЕДОНЧЕТО ОТ РУСЕ , РАДАНЧО ЛЮБИМИ ...............! Никога не сме печелили избори 50%+1 , а успяхме да унищожим БЪЛГАГИЯ както дърт комунист не успява ! Отново имаме % повече ! ОТНОВО ТИКВАТА ЩЕ ВИ УПРАВЛЯВА сега с ОЛИГАРХА .........М А Р Е Ш К И ! ЧЕСТОТО *** БЪЛГАРИНО
79
7
 
48
 
! Отговори
БОЙКО КОМУНИСТ преди 7 години
НАЙ-ЧИСТИЯ КОМУНИСТ Е Б.БОРИСОВТОЙ СЪСИПА БЪЛГАРИЯ, ТОЙ ДАДЕ РАМО ДА СЕ РЕГИСТРИРА ПАРТИЯ ДОСТТОЙ ПРИНУДИ ХИЛАДИ БЪЛГАРИ ДА ИЗЛИЗАТ ИЗВЪН СТРАНАТАТОЙ ПОЗВОЛИ КОРУПЦИЯТА ДА ИГРАЕ ХОРО В БЪЛГАРИЯЗА ВСИЧКО ОТ ТОВА ОТГОВОРНОСТТА Е НА БОЙКО БОРИСОВ
78
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кунева да си припомни предателствата към българския народ и да си помисли дали така щеше да отговаря ако беше в Румъния.
77
2
 
8
 
! Отговори
Симеон Александров преди 7 години
До АНОНИМЕНТези ,които ще са IN дали са по-умни!? Изобщо не съм убеден
76
4
 
61
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Кривоустата бабичка и дебелия *** се надлъгват.И двамата са пътници.Сбогом тиквари!
75
2
 
30
 
! Отговори
АХЕ преди 7 години
Не ми се отправят отговори поотделно към хората, поствали тук. Искам само да кажа отново, РЕВОЛЮЦИЯ му е майката. Нежната революция спаси БКП и ги превърна в БСП, НДСВ и ГРЕБ. СДС, ОДС, ДСБ и останалите отлюспени формации просто биват напазарувани. ДПС играе икономически и чака да подкрепя. Сега и други ДПС-роящи се партии се опитват да облажат. Е айде да ги изметев сите, моля!!!! Надявам се наистина.
74
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 103"Ей, че кеф! Я как хубаво се ръфат!"---Кеф, я! Те през цялото време на "коалиционното" управление се ръфат, но сега кефът е, че вече не се крият от хората. Признават си "единството" и непраните ризи излизат наяве.
73
5
 
36
 
! Отговори
Жабок. преди 7 години
Евала на коментиращият, преди мен, който каза: Защо веднъж не протестираха даскалите, че образованието е гола вода, а все за пари ? Евала.
72
1
 
12
 
! Отговори
До 84 преди 7 години
*** ! Проблемът е в главата ти.
71
2
 
32
 
! Отговори
майнатайм преди 7 години
тая отвратителна твар близа краката на великия мохикан.докато се нагнезди .помня аз ,като слон,в началото на мандата му.сега дрищи.как се викаше на невярна и лъжлива жена?че не се сещам.направо професионален женски политик.

Спонсорирани публикации