Ученици без учители – тъжното бъдеще на образованието ни

Анализ на Синдикат "Образование" за агресията и ценностите в системата
14 мар 2017 17:30, Анисия Иванова
105
Ученици без учители – тъжното бъдеще на образованието ни
Снимка: МОН

Все повече примери от настоящето доказват, че много български ученици вече нямат уважение не само към учителите си и обществото, те нямат уважение към своите родители. Това заключение прави в свой анализ Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Тази липса е градивният елемент на псевдо идеалите, на нея се дължи огромният дефицит от морални ценности, което противопоставя младите хора на утвърдените във времето норми в училището и обществото. На усещането за безнаказаност и недосегаемост се корени и голямата агресия, която всекидневно и повсеместно ни залива.

С горчивина трябва да признаем, че много от учениците излизат от училище не като морално изградени и социално ангажирани граждани на Европа. Наблюдава се отсъствие на присъщата за стария ни континент толерантност, милосърдие и патриотизъм.

Кризата в българското образование е своеобразно продължение на кризата в Европа, но в по-големи мащаби.
Международна анкета, проведена от Европейския синдикален комитет по образование сред 28 страни, показва четири основни дейности, които биха били успешни в борбата с кризата на европейското образование, но и биха подобрили значително неговото качество:

• Организация на професионалното здраве и безопасност в училище - 60% от анкетираните;
• Борба със случаи на агресия и тормоз срещу учители и сред ученици - 57%;
• Подобряване на качеството чрез промяна на бранда и обратна връзка - 55%;
• Разширяване на възможностите за професионално развитие на работещите в образователната система - 51%.

Към тези четири основни дефицити, пречещи на по-доброто качество на образованието, анкетираните в България добавят още четири:

• Недофинансиране на образователната система и прекомерна зависимост на образователната система от начина на разпределение на финансовите средства /парите следват ученика/;
• Понижаване на обществения статус на педагогическия работник, което води до дефицит на духовни ценности, формиращи се в образователните институции;
• Тотално изключване на водещата роля на родителя и семейството от задължението за възпитанието на децата и учениците и липса на санкции към родителите при провал в семейното възпитание;
• Липса на дисциплинарни лостове в работата на учителите, които да се задействат при драстично нарушение на училищните правила от учениците.

Във връзка с казаното дотук е обяснима и логична задаващата се национална криза, свързана с липсата на квалифицирани кадри, които да желаят да работят в образователната система, анализират от Синдиката. Скоро в много класни стаи ще видим тъжната картина на ученици без учители – духовни водачи и будители, творци и вдъхновители. Безспорно това ще доведе и до огромна липса на квалифицирани кадри във всички сфери на живота и във всички браншове.

За това са необходими спешни мерки, които от десетилетия се неглижират – на първо място незабавна промяна в новия образователен закон и прилежащите наредби: за търсене на отговорност от родителите, които не се справят с родителските си задължения. Организиране на неделни училища по холандския модел за родители, които са абдикирали от родителски контрол и задължения;

За предоставяне на дисциплинарни лостове на учителите и директорите, с които да противодействат на агресивните и хиперактивни ученици. При психологическа и физическа агресия между ученици и срещу педагози, училищните власти да налагат задължително адекватни санкции;

Съпричастните и отговорни за обучението и възпитанието на децата и учениците български институции да се активират и да се наместват задължително при всеки сигнал за побой и агресия. Да се налагат санкции от СЕМ на медии, които без доказателства тиражират гледни точки на родители и ученици, защото подобни евтини кампании на някои медии сриват авторитета на цялата образователна система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
2
 
! Отговори
Zelk преди 7 години
Belgiiski zaplati v Bulgaria....I uchiteli ste doidat ot Oman, Dubai, Damask, Delhi, Bombai......
76
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Учител никой не иска да става,това е ясно,но пък и учениците намаляват с много бързи темпове.Всяка година поне по 5 деца от клас напускат страната ,заедно с родителите си.Така,че липсата на учители би могла да се компенсира с липсата на деца.Тъжно,но факт.Колко ли дечица ще има в България след 10 години ?Нека господа политиците да отговорят на този въпрос.Останалите в България,ще живеят в 4-5 от големите градове,а всички останали населени места ще бъдат със затихващи функции.
75
0
 
7
 
! Отговори
Оти се косите? преди 7 години
На забития в телефона мозък учител не му трябва :(
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Предложение:Прекратяване на практиката на одобряване на учебници в последния моментНаказания за директори на дирекции, неосигурили още предната година учебници за следващата и прехвърлящи отговорността за качеството на "одобряващи" 2000 учители през август.Забрана за допълнителни финансови програми дублиращи бюджетни задачи, за да може точно да се измери какво всъщност представялват вече одобрените и дали са изпълними, т.е. бюджета изпълним ли е.Покана за пенсиониране на Янка Такева и т.п
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"усещането за безнаказаност и недосегаемост се корени и голямата агресия, която всекидневно и повсеместно ни залива"Права на децата. Още от малки без знание и съгласие на родители социални работници и психолози разговарят с деца без да съгалсуват съдържанието с родителите, учат ги да досносничат срещу родителите.Това бе смисъла на проектозакона, отхвърлен с протести 2012 г.Проектозаконът бе отхвърлен, но фондациите с парите бяха тук и търсеха начини да прилагат неприет закон
72
0
 
4
 
! Отговори
Цензура преди 7 години
"Да се налагат санкции от СЕМ на медии, които без доказателства тиражират гледни точки на родители и ученици."
71
0
 
3
 
! Отговори
Учители трябват преди 7 години
"духовни водачи и будители, творци и вдъхновители" - Всеки си пише каквото му падне.Основен проблем е, че в училищата постепенно учителите бяха подменени от преподаватели, даже педагог съветника е подменен от психолог.
70
0
 
3
 
! Отговори
Насилие над родители преди 7 години
"Недофинансиране на образователната система и прекомерна зависимост на образователната система от начина на разпределение на финансовите средства /парите следват ученика/;"Как с мерки срещу родителите ще дофинансирате системата?Искате родителите да накарат децата си да уважават учители, които не могат да си организират средата?Кога най-после ще разберете, че така вие пренасяте в семействата вашите проблеми .
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Zashto ne pishete za dogovorite na uchitelite, koito sa do m. Iuni? posle na borsata...
68
1
 
4
 
! Отговори
Няма проблем преди 7 години
До Анонимен 59 Да се върнат старите учебници...Съгласен, само учебника по история трябва да се промени, като се напише истината за ВОСР и какви паражения нанесе на половината свят.
67
0
 
11
 
! Отговори
истината преди 7 години
До И аз да кажаДа станеш родител е лесно, но да бъдеш родител е трудно...Да станеш учител е лесно, но да останеш учител е призвание!!!
66
0
 
7
 
! Отговори
Идеално преди 7 години
До УченикСигурно си крадец и затова имаш пари и нямаш нужда от образование и възпитание. Сигурно не си имал нужда от майка си, защото си по-учен от нея. Търтей!!!
65
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демокрацията е организиран от държавните администрации чрез пазарната икономика хаос в обществените отношения,целящ незаконно обогатяване на управляващите с последващи икономически катастрофи,тероризъм и революции!Редуващите се "ляво" и "дясно" "гребла за движение" на националните икономики по теория и на практика "въртят" държавните "кораби" на едно място!Правилно организираните общества имат постоянен,но признат от обществото и непрекъснато усъвършенстван компетентен център на управление!
64
4
 
4
 
! Отговори
Ученик преди 7 години
До Евала!Всяка година вкарвам в БГ икономика 5000 - 10000 $, не че е много, но все пак...Само за инфо - използвам частни клиники и плащам на лекари, така че споко за лекарите и инженерите - те си взимат парите.
63
4
 
1
 
! Отговори
Ученик преди 7 години
Двамата под мен - смешни сте, скриЙте се хахахахахаха
62
1
 
4
 
! Отговори
Изкарвача?????? преди 7 години
До Ученик *** ти си много грамотен-простотий -НЕ С Й,БЕ, АЙНЩАЙН- ето ти акъла на куб!!!!!!!!!!
61
0
 
7
 
! Отговори
Евала! преди 7 години
До Ученик Те горките са искали да те научат, че в този живот не се изкарва само-а има и духовни ценности, дава се, мисли се за обществото-ама ти си изкарвай, кво ти пука?!?!Щъ цъфнем с такива изкарвачи като теб-кой ще е лекар или инженер-дреме ти-сладур!
60
16
 
5
 
! Отговори
Ученик преди 7 години
Едно време учителите ми създаваха огромни проблеми, *** критики пред целия клас - подмятания и тн. Умишлено занижаване на оценки с цел да ми се попречи на бъдещата реализация и много други простотий. Нямам абсолютно никакво уважение към т.нар учители от които не съм научил абсолютно нищо - само негативи и проблеми ! Сега изкарвам в пъти повече от един учител благодарение на мойте собствени усилия...
59
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро държава без народ... това е! От образованието започва всичко , но примера е Винету, от Банкя!
58
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лично съм свидетел на следните "безценности" попити от децата:-липса на елементарно възпитание-липса на уважение-всеобща посредственост-нулеви интереси-НИКАКВО ЧЕТЕНЕ - женени/омъжени са за телефоните си-липса на елементарно познание за езика - щом думи като бисер и тояга ги затрудняват, а на "вездесъщ" направо припадат-невъзможност да състави дори елементарно смислено изречение-пълно нежелание да положи каквото и да е усилие за каквото и да билоДерзайте, бъдещето е ваше.